4 idejétmúlt mítosz a barátnők közötti kapcsolatról

A barátnők sokkal mélyebb kapcsolódásra képesek, mint azt sokan gondolnák

A barátnők kapcsolatáról (mint a nemi szerepekről úgy általában) mindenkinek megvannak a fixa ideái. A közgondolkodásban egyrészt a barátnők köre olyasmi, amit egyetlen lány/nő sem nélkülözhet. Teljesen természetes, hogy ott vannak körülötte a csajok egyfajta szociális hálóként, de az is ugyanilyen természetes, hogy a női barátság nem lehet mélyebb a cipőkről és a pasikról való társalgásnál. De vajon tényleg így van ez? (Figyelem, sarkított helyzetek következnek, némi iróniával.)

A Zöldsalátán legutóbb az emberi kapcsolatok ártalmas tévhiteiről írtam. A barátnők viszonyával és a női barátságokkal kapcsolatban is számos ilyen tévhit kering. Mert ahogy a konzervatív közgondolkodás sajnos általában sem tartja sokra a nőket, úgy a barátságaikat is valamiféle infantilis kis bohóságként kezeli. Holott a női kör, ha jól működik, nem lebecsülendő támogató erővel rendelkezik.

A barátnők sokféle kapcsolatban lehetnek egymással
A barátnők kapcsolata színesebb annál, amit a sztereotípiák sugallnak

Minden nőnek van egy legjobb barátnője

És persze csak egy, az is a bölcsi óta, mármint a közkeletű vélekedés szerint. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy Pirike csakis Julikával tudja megbeszélni a dolgait. Simán lehet, hogy van egy jó barátnőd még az iskolai évekből, aztán egy huszon-harminc éves korod óta, van egy remek edzőtársad, és mellette még egy csomó lazább, női kapcsolatod. Ráadásul ezeknek mind megvan a maga funkciója az életedben.

A lányok folyton versengenek egymással

Ha az az alapszituáció, hogy a lány/nő egyetlen funkciója a másoknak való tetszés, és ennek jutalmaként a férfi megszerzése, akkor lehet, hogy bejön ez a közhely. (Mint említettem már, minden közhelynek van valami igazságtartalma, csak épp szerencsére egyik sem általános érvényű). De azok a nők, akik képesek önálló, autonóm lényként gondolni magukra, és az önértékelésük is rendben van, nemigen fognak belemenni kicsinyes rivalizálásokba. Hála az égnek, egyre több az olyan női társaság, kör, csoport, ahol a versengés helyett inkább a „sisterhood”, vagyis egymás felemelése a cél.

A barátnők nem csak felszínes dolgokról képesek csevegni
A barátnők kapcsolata nem csak a közös kávézásról szól

A barátnők viszonya csak a felszínes csevegésről szól

Persze, hiszen egy nő másról sem szól, mint cipőkről, rúzsokról, cukiságról és cicás videókról. Ja, nem. Szóval ki kell ábrándítsak mindenkit, aki még mindig így hiszi. Két vagy több nő valójában remekül tud mélyeket beszélgetni, politizálni, vagy akár üzletet építeni egy kávé fölött (nem, itt most nem az MLM alapú sminkárusításról beszélek).
Sőt, hogy tovább bonyolítsam a dolog, igen, vannak felszínes csevegések az életünkben, és vannak ennél sokkal mélyebb témák is a barátnők között. Pont, mint a férfiaknál.

A barátnők azonnal kilépnek egymás életéből, ha feltűnik a színen egy férfi

Lásd, mint kettővel feljebb. Aki úgy érzi, hogy immáron révbe ért, és innentől egyetlen dolga megóvni a nehezen meghódított pasit más nőneműek ártalmas tekintetétől, az valószínűleg a barátnőire is sandán fog tekingetni ezután. Nehogy már valamelyik véletlenül lenyúlja a pasit, és kezdődhessen elölről a keresgélés. Szerencsére ennél érettebb, működőbb párkapcsolatok is vannak a világon. Ezekben nem attól függ a húség, hogy sikerül-e minél hermetikusabban elzárni a férfiembert más hölgyek társaságától. Az ilyen kapcsolatok esetében a barátságok is jobban szoktak működni. A gyerekszületésre ugyanez érvényes: van, hogy eltávolodást hoz a barátnők között, van, hogy még szorosabb barátság alapját képezi.

Nektek van támogató barátnői körötök? Meséljetek róla kommentben, vagy a Facebookon!

Csók & csoki: Judit

Posted on: 2019-03-01, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük