5 lépés, ami segít, hogy a változtatás sikeres legyen

Ha év eleji időszak, akkor változás, változtatás. Ilyenkor mindenkiben feltámad az elszánás, ami vagy kitart, vagy egy idő után elfogy a lendület. Baj persze az utóbbi esetben sincs, legfeljebb újratervezel. Íme 5 lépés, ami segít benne.

Írj listát!

Nem baj, ha nem pont Újévkor írod össze, mi mindenen szeretnél változtatni. Lehet ez egy egyszerű szerda délután is – a lényeg, hogy megtedd, mert cél nélkül nincs változtatás. Nem csak az életmódváltás területén alkalmazható ez a módszer, minden változást segít, ha listát írsz arról, mi a fontos neked. Teremts magadnak egy nyugodt fél órát, és írd össze, milyen értékek játszanak fontos szerepet abban, hogy jól érezd magad. Majd ezzel párhuzamosan azt is, milyen értékek jutnak kifejezésre a jelenlegi életedben. Ha van olyan, amelyikre több időt-energiát kellene szánni, mert kicsit a horizont alá bukott, akkor máris itt a lista arról, milyen változásokra van szükség.

A változtatás a tervezéssel kezdődik
Írj listát, és ne félj szükség esetén átdolgozni (Fotó: Pixabay.com)

Nézd meg, hol vannak a rossz szokásaid!

Eszedbe ne jusson miattuk elítélni magad, hiszen javításra szoruló szokásai mindenkinek vannak. De azt érdemes őszintén felmérni, hol csúszik el az, amit szeretnél, és azt is, mit lehetne tenni a helyzet javítása érdekében. Ha például reggel sem időd sem kedved reggelizni, akkor azt érdemes megnézni, mi lenne, ha kicsivel több időt szánnál a készülődésre, fel tudsz-e kelni valamivel hamarabb, és mi az az étel, amit mégiscsak meg tudnál enni ilyenkor. Az élet más területein is hasonlóan működik a gondolatmenet

A változtatás feltétele a nézőpont-változás!

A rossz beidegződések is a változtatás útjába állhatnak. Ha például valamikor eldöntötted, hogy te nem szeretsz sportolni, vagy nem szereted a zöldségeket, akkor gondold át még egyszer: mi lenne, ha mégis megpróbálnád? Az sem rossz ötlet, ha nehézség helyett megpróbálsz inkább egy lehetőséget látni az változtatásban az új dolgok felfedezésére. Nem „kell” megtenned dolgokat: inkább az a helyzet, hogy választhatod a régi beidegződéseket is, vagy akár valami újat is. A döntés a tiéd, ez nem teszt, itt nincs rossz megoldás. Sőt, attól, hogy ma így döntesz, holnap dönthetsz másképp is.

A változtatás az őszinteségen alapul
Nézz a tükörbe, és merj őszinte lenni magadhoz. Aztán változtass a nézőpontodon is (Fotó. Pixabay.com)

A pihenés is a változtatás része

Az életünk megváltoztatását hajlamosak vagyunk aktív dologként látni. Pedig sokunknak az is nagy teljesítmény, sőt, akár a szocializációnkat meghaladó dolog, hogy rendszeresen eleget pihenjünk. A pihenés nem csak az alvást jelenti (bár sokszor ebben is hiányunk van), hanem azt is, hogy időnként egyszerűen visszavonulunk a mindenáron való aktivitástól, és egyszerűen csak a plafont nézzük, vagy sétálunk egyet egyedül. A legjobb ötletek ilyenkor jönnek, és ezzel együtt sokszor a változtatás is ilyenkor kap lendületet.

Találj rá a kitartásra!

Számíts rá, hogy az új szokások nem lesznek egy nap alatt az életed részei. Lesznek visszacsúszások, lendületvesztések, lesznek rosszabb napok, de ha kitartasz, akkor előbb-utóbb menni fog. Nem tökéletesnek kell lenned, hanem előre kell haladnod, abból főzve (átvitt értelemben is), amid épp van. Ez a kettő nagyon nem ugyanaz!

Csók & csoki: Judit

Posted on: 2019-01-18, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük