A boldogság felé: 5 apró lépés az úton

A boldogság felé vezető út az erősségeiddel van kikövezve

A boldogság felé vezető útról már itt a blogon is többször beszéltünk, de valószínűleg sosem lehet róla eleget szólni. Ráadásul ennek a boldogság-dolognak az a természete, hogy nem is lehet mindenkire, egy méretben ráhúzni a tuti bölcsességet. Ahogyan a világon nincs két egyforma ember, ugyanúgy a boldogságra sincs mindenkire érvényes recept. Mindannyian mástól érezzük kiteljesedettnek az életünket.

Egy amerikai pszichológus, Martin Seligman a boldogság három fő fázisát különítette el. Az első fázis a „kellemes élet”: igen, ez az, amire gondolsz, a cipővásárlás, a fagyi, vagy a mozi a barátnőkkel, vagyis összefoglaló néven az élet apró örömei. A második szint a „jó élet”, amikor már azonosítottad a csakis rád jellemző erősségeket, hasznosítod őket, és megkapod mindennek az ellenértékét, vagyis sikeresnek, értékesnek érzed magad. A harmadik szint pedig a „minőségi élet”, amelyben úgy érzed, hogy valamilyen náladnál nagyobb rendszer értékes, nélkülözhetetlen része vagy, a rendszer működéséhez adott hozzájárulásod pedig csak rád jellemző, és nagyon fontos. Ennek megfelelően a boldogságot nem lehet csupán az apró örömökben keresni – azok viszont nagyon fontosak ahhoz, hogy elindulj a többi fázis, vagyis a mélyebb boldogság felé. Mutatok néhány apró, hétköznapi lépést, amelyek a boldogság felé vezető ösvény kiváló lépései lehetnek.

Egy szép napkelte is elindíthat a boldogság felé
A boldogság felé akár az is elindíthat, ha jól kezdődik a nap. De ez csak az első lépés…

Élj a mában!

Megtörtént veled valaha is, hogy egy pillanatra abbahagytad, amit éppen csináltál, és azt gondoltad: „most igazán boldog vagyok”? Ugye, ritkán? A legtöbben a boldogságot valamiféle múltbeli dologként értékeljük. Visszanézve az elmúlt hetekre, hónapokra, évekre, felismerjük azokat az időszakokat, amikor kifogástalanul boldogok voltunk, ám az adott időszakban ezt valószínűleg észre sem vettük. S hogy mit kell tenned? Nem mást, mint hogy most, ebben a pillanatban is megtanulod értékelni a jó érzéseket, nem vársz ezzel holnapig, vagy a jövő hétig. Így azt is felismerheted, mi az, ami igazán jól működik az életedben, és miből volna többre szükséged.

Házi feladat a coach-tól: a jövő hét folyamán írj le nyolc-tíz dolgot, ami igazán boldoggá tett, és amiért igazán hálás vagy. Ne csak a kellemes apróságokra koncentrálj: az, hogy a kocsid átment a műszaki vizsgán, minden valószínűség szerint nagy megkönnyebbülés, mégsincs köze a valódi boldogsághoz. Ehelyett összpontosíts azokra, amelyek valóban a boldogság felé indítottak el: egy sikeresen elvégzett feladat, a barátod mosolya egy jó viccnél, vagy a nagy nevetések a barátnős délutánon. Így rájöhetsz, mi tölt el valódi boldogsággal, és arra is, hogy az igazán jó dolgok MOST történnek.

Felejtsd el a pénzt, és légy gazdag!

Mindannyian úgy hisszük, hogy a pénzügyi siker egyet jelent a boldogsággal. Sajnos azonban ez koránt sincs így (Csilla valószínűleg sokat tudna mesélni erről). Különben miért lennének tele a pszichológusok rendelői sikeres, gazdag emberekkel, akiknek mindenük megvan, mégis hiányzik valami az életükből? Sokan vannak azok is, akik mindenkivel igyekeznek jót tenni, mégis úgy érzik, nem olyan az életük, amilyennek egykor megálmodták. És hát, önmagában a szegénység sem hozza magával a „tisztes, régimódi” boldogságot, akármennyire is szeretjük ezt a közhelyet. Az viszont tény, hogy ha a pénzügyi alapok azért nagyjából rendben vannak, akkor van egy csomó olyan boldogságforrás, amelyeket a pénztárcád tartalmától függően is nyugodtan élvezhetsz.

Házi feladat a coach-tól: Találj olyan boldogságfaktorokat, amelyek semmibe nem kerülnek. Hagyd, hogy ezek az apró örömök elindítsanak a boldogság felé. Ugyanakkor ne gondold, hogy az apró örömök, a napsütés, a séta, a forró tea mindent megold: ha valahol alapvető hézag van az életedben, akkor az apró örömök csak a kezdőlökést jelentik. A többit neked kell megoldanod!

A blodogság felé vezető út néha egy hobbiból indul ki
Ha van egy hobbid, az mindenképpen boldoggá tesz. Lehet, hogy megélhetés is lehetne belőle?

Kövesd a szívedet!

Ha utálod a munkád, és unalmasnak érzed az életed, gondolkodj el azon, mi az, ami tűzbe hoz! Vajon lehetne ebből örömet okozó hobbi, vagy épp megélhetés? Nem arról van szó, hogy első lendületből mondj fel az unalmas munkahelyen, aztán pánikba ess, hogy miből is fogsz most megélni, majd belemenekülj egy másik rossz munkába. Sokkal inkább arról, hogy legyen valami az életedben, amiért igazán rajongani tudsz. Ezzel máris nagy lépést tettél a boldogság felé, később pedig akár azt is kitalálhatod, hogyan élj meg belőle.

Házi feladat a coach-tól: Tedd fel magadnak az alábbi három, sok mindenre fényt derítő kérdést:

 • Mit tennél, ha nem kellene a megélhetésről gondoskodnod? Tegyük fel, hogy megnyerted a főnyereményt a lottón, hónapokig utazgattál a világban, és most kedved lenne valamihez kezdeni. Milyen tevékenységekben gondolkodnál?
 • Idézz fel három olyan eseményt, amikor azt érezted, hogy igazán élsz, és teljesen önmagad vagy!
 • Ha egy lakatlan szigeten találnád magad, mi az, amiről semmiképp sem mondanál le – vagy legalábbis nagyon hiányozna?

Ha másnak adod, visszapattan

Ha valakit boldoggá teszel, az hamarosan rád is visszahat. Persze ne akarj görcsösen jót tenni, a mindenáron való segíteni akarás nem használ sem neked, sem pedig az „alanynak”. De az tény, hogy a boldogság sokszor olyan, mint a teniszlabda: ha átütöd a másik térfelére, visszapattan.

Házi feladat a coach-tól: egy mosoly a szupermarket pénztárosának (akármilyen rosszkedvű is ő), vagy az ülőhelyed átengedése a buszon máris egy lépés a boldogság felé. Ne gondolkozz sokat a dolgon, csak csináld (annyit, amennyit rágöcsölés nélkül, őszintén tudsz tenni), és figyeld meg, milyen hatást gyakorol rád.

A boldogság felé vezető út az erősségeiddel van kikövezve
Mindenkinek más az erőssége, és mindenkinek más a boldogsága

A boldogság felé vezető út: a saját erősségeid

Ha másnak akarsz mutatkozni, mint aki vagy, arra nehéz építkezni. Mindenkinek megvan a maga tehetsége – nem arról van szó, hogy freskót kell festened, vagy meg kell döntened egy világrekordot a sportpályán, csupán olyan dolgokról, amelyek talán eszedbe sem jutnak, olyan természetesek. Például az, hogy mindig te szervezed a családi összejöveteleket, ahol mindenki jól érzi magát, vagy a munkahelyeden vagy a csapat lelke. Vajon hogyan tudnád ezt a tehetséget kihasználni úgy, hogy boldogabb legyél tőle?

Házi feladat a coach-tól: Tedd fel magadnak a következő kérdéseket, hogy feltérképezhesd, mihez is van valódi tehetséged!

 1. Amikor gyerek voltál, hogyan képzelted el a felnőtt életedet? Milyennek láttad magadat felnőttként?
 2. Mit élveztél legjobban az iskolában? Miben voltál a legjobb? Mennyit foglalkozol ma ezekkel a dolgokkal?
 3. Gondold végig alaposan, melyek a csak rád jellemző erősségek!
 4. Milyen helyzetben érzed magad a leginkább „önmagadnak”? Mit csinálsz ilyenkor?
 5. Miért csodálnak vagy irigyelnek a többiek?
 6. Mi az, ami egyáltalán nem esik nehezedre?
 7. Milyen erőforrásokat tudsz felkínálni a többieknek?
 8. Melyik három szóval írnád le magad a legpontosabban?
 9. Mi a különleges benned?
 10. Tedd félre a szerénységedet, és őszintén írd le, miben vagy tehetséges, még akkor is, ha úgy érzed, némelyik dologban fejlődnöd kellene.

Készen állsz rá, hogy rálépj a boldogság felé vezető útra?

Csók & csoki: Judit

Fotók: Pixabay.com

Posted on: 2018-09-14, by :

1 thought on “A boldogság felé: 5 apró lépés az úton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük