Pénzstresszeink – Gyakorlati megoldások

Pénzstresszeink nyomasztóak lehetnek - de van rá mód, hogy kicselezzük, akár meg is szüntessük őket.

A pénzstressz egy jelenség. Az a jelenség, amelynek oka a pénzkezelés, a pénzügyi helyzetünk miatt érzett aggodalomtól a stresszig terjedő érzelmek széles skálája. Azt már tudjuk, hogy mi a pénzstressz. Sőt azt is, hogy mi lehet a pénzstressz oka, és milyen megnyilvánulási formái lehetnek. Most pedig az következik, hogy  mi az, amit Te is megtehetsz otthon, saját erőből, és nem kell hozzá feltétlenül még külső segítség sem. Jönnek a megoldások. 

Pénzstresszeink – ez nekem magas! 

 

Ha úgy érzed, hogy a pénzstressztől nem fogsz tudni egykönnyen vagy éppen egyedül megszabadulni, teljesen megértelek. Igazad van. Legalábbis a legtöbbször. (Ezt vedd úgy, mint a pénzügyi coach szakmai tapasztalatát.) Ellenben létezik nagyon sok olyan apróság, amit már Te is megtehetsz – és ha nem is múlik el nyomtalanul a pénzstressz, de garantáltan erősen csökkeni fog. (A maradékot meg lerendezheted egy pénzügyi coach-csal karöltve. 🙂 )

Pénzstresszeink nyomasztóak lehetnek - de van rá mód, hogy kicselezzük, akár meg is szüntessük őket.
Pénzstresszeink nyomasztóak lehetnek – de van rá mód, hogy kicselezzük, akár meg is szüntessük őket.

 

Pénzstresszeink – amit Te is megtehetsz

 

Többféle is van. Az azonnal alkalmazható, gyakorlati megoldások azok, amelyekhez bőven elegendő vagy Te is, meg némi idő, amit rászánsz a bevezetésre, megvalósításra. Ezek azért lehetnek stresszcsökkentők, mert a kontroll miatt azt a valós érzést nyújtja, hogy kézben tartod a dolgokat. Hihetetlen, de egészen apró dolgok tudnak biztonságérzetet hozni a hétköznapjaidba:

 

 • beszélgess pénzügyi területen sikeres, hiteles emberekkel (nem feltétlenül szakemberek, de pl. sikeres vállalkozók, vagy egyszerűen csak magasabb életszínvonalon él, mint Te, mert megtanulta jól kezelni és megtakarítani a pénzt)
 • egy jó pénzügyi coach és/vagy pénzügyi tanácsadó keresése – ez még csak a keresés fázisa, de már annyit ad az érzelmi hátteredhez, hogy megnyugodhatsz, nem vagy egyedül a problémáddal
 • új ismeretségek keresése – ez szokássá is tehető, és a kapcsolati tőke építésére jó. A kapcsolati tőkét viszont ne keverjük össze a vesztegetéssel, meg a mutyival! A kapcsolati tőke alapja ugyanis a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés, amivel senkinek sem ártunk, nem pedig a hatalommal, pozícióval való visszaélés.
 • tervezés – ez lesz Számodra a mankó a bizonytalanságban (ehhez itt találsz egy minimál tervezőt). Ehhez nem árt ismerni a főbb tervezési kritériumokat: a tervezés ugyanis soha nem arról szól, hogy hogyan valósítsuk meg a céljainkat. Hanem arról, hogy a megvalósításhoz mire van szükség eszközben, partnerben, támogatóban, mentorban, pénzben, időben, kapacitásban, stb. Vagyis a megválaszolandó kérdés a tervezés során soha nem az, hogy hogyan, hanem az, hogy ki, kivel, mivel, mit, mikor, mennyi idő alatt, miből, stb. Mire ezeket összeszeded, ebből már összeáll a hogyan is. És még egy gondolat: a tervezésen nemcsak rövid és hosszú távú pénzügyi tervezést értem, hanem akár a napi rutin megtervezését is! A rutinok, az ismétlődő, kiszámítható szokások nemcsak energiakímélők (hiszen a megszokás miatt már sokkal kevesebb odafigyelást igényel a kivitelezésük), hanem biztonságot is adnak, mert tudod, mi mi után következik.
 • bevásárló lista alkalmazása – ezt, azt hiszem, nem kell magyaráznom. Magában azonban a lista nem elgendő. Azt is meg kell tanulnod, hogy tartsd is Magad a listádhoz!
 • a pénztárcád átnézése a nap végén – tudd, hogy mi mennyi, mennyit költöttél, mennyi maradt, vagyis hol tartasz. Ez része a személyes pénzügyeid kontrolljának.
 • családi költségvetés készítése (ehhez az előző cikkben már adtam egy letölthető Excel-táblát, de ha akkor nem töltötted le, most is megteheted)
 • szolgáltatói csomagok rendszeres felülvizsgálata – ide értendők a biztosítások, a telefon-, TV- és internet-előfizetések, illetve bármi más, ahol olyan szolgáltatóval kötöttél szerződést, amelyik a lakóterületeden nem számít monopóliumnak (mint pl. az áramszolgáltató), és árak és szolgáltatások tekintetében van miből válogatnod. Ezeket a szerződéseket minimum évente érdemes
 • befektetéseid átvizsgálása minimum negyedéves ciklusokban – nagyon sokan hiszik azt, hogy a befektetéseikkel csak addig kell törődni, amíg beletolják a pénzt, aztán pedig már csak várni kell, hogy dőljön a lé. Ha mégsem ez a végeredmény, akkor meg persze a banki ügyintéző, a biztosítós, a pénzügyi tanácsadó stb. a hunyó. (Ezzel a legtöbben a unit-linked, vagyis a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások megkötése után szembesültek élesben.) A befektetéseket követni kell, még akkor is, ha befektetési alapokra, biztosítókra, bankra, stb. bíztad a pénzed fialtatását. A legtöbb befektetésnél van mód az átforgatásra, az ún. switch-elésre, így elkerülheted, hogy beleragadj egy lefelé mozgó befektetésbe, illetve meglovagolj valamilyen emelkedő trendet. Természetesen kérheted, sőt kérd is szakember véleményét, de az első lépést Neked kell megtenned, Neked kell észrevenned, vagy legalábbis gyanúsként érzékelned, hogy valamin változtatni kell.

Pénzstresszeink – hosszú távú megoldások

 

És persze vannak olyan segítségek, megoldások is, amelyek segítségével a pénzstresszeink végleg megszüntethetőek, az újabbak pedig kezelhető szinten tarthatóak. Ezek között is vannak olyanok, amelyekhez kizárólag Te kellesz, de a legtöbbjéhez segítségre lesz szükséged. Ettől függetleneül ezekben az esetekben is elsősorban Te kellesz… 🙂

 

 • tanulj! – amit megismersz, attól már nem tartasz. Ezért is érdemes a pénzről tanulni. Egyrészt mert szerintem hihetetlenül érdekes és izgalmas világ, másrészt mert bár nem kizárólag a pénzről szól az élet, de ez egy olyan eszköz, ami alapvetően meghatározza az életminőségünket.
 • alakíts ki megfelelő szokásokat! – hangozzék bármilyen hihetetlenül is, pénzügyi magatartásod alapvetően szokásokra épül. Ilyen szokás pl. a takarékoskodás is, de az azonnal bevethető eszközök rendszeres alkalmazása is (amelyeket a gyakorlati megoldásoknál már említettem, pl. bevásárló lista, családi költségvetés, stb.) is ilyen szokás.
 • válts szemlélet! – nézd úgy, hogy a problémák nem akadályok, hanem kihívások. Hogy ezt így is érezd, ehhez jó eszköz a kreatív gondolkodás fejlesztése, amihez már rengeteg jó könyvet is elérhetsz, pl. Edward de Bono könyveit.
 • válts szemlélet! II – az én pénzem, az én felelősségem! Ez legyen az új hozzáállásod! Mint korábban már említettem a unit-linked-ek kapcsán: nem a pénzügyi tanácsadó dolga, hogy eldöntse, hogy Te akarsz-e switch-elni, vagy sem! Javaslatot tehet, sőt kell is, hogy tegyen, de több javaslattal is elő kell állnia, hogy Te tudj dönteni.
 • csináld!, azaz célmegvalósítás – a tervezés csak a második lépés (az első a célkitűzés), de egyik sem ér semmit, ha nincs megvalósítás. Mindezt megteheted rugalmasan, akár változtathatóan is! Ennek egyik feltétele a kreatív gondolkodás (ld. fentebb), a másik egy olyan személyes pénzügyi keretrendszer kialakítása, amely a keretekkel biztonságot ad, de elég rugalmasan alakítható ahhoz, hogy képes legyél a változásokat is követni, azokhoz igazodni. Na, ehhez már jól jöhet egy coach/tanácsadó. 🙂

Pénzstresszeink – volt, nincs! 

 

Ez a lista meglehetősen hosszú, ráadásul két listát is összeállítottam. Nem az a cél, hogy megzuhanj a sokféle újdonság bevezetésétől, hanem az, hogy ezeknek a lépéseknek a megtételével rendezd az anyagi helyzeted, ezáltal megszüntesd a pénzstressz forrását.

 

És a “lépések” szón van a hangsúly! Ne egyszerre vezess be mindent, hanem kezdd azzal, amihez a legnagyobb kedvet érzed, amivel a legkönnyebben elboldogulsz (hiszen ettől várhatod a legnagyobb valószínűséggel a sikerélményt is, ami tovább motiválhat). Rakd össze, hogy a listáról mit akarsz mindenképpen meglépni, aztán írd össze, mivel kezded! Aztán csináld! Egyszerre két, maximum három új dologgal foglalkozz! És havonta vegyél elő csak újabb egy-két, netán három újabb szokást. (Lehet, hogy csak egyet fogsz tudni bevezetni, de sebaj! Lehet, hogy az az egyetlen új szokás fogja a legnagyobb előrelépést produkálni. A lényeg az, hogy csináld!)

 

Csók & csoki! 

 

🙂 Csilla 🙂 

 

Photo by Gabriel Matula on Unsplash

Posted on: 2018-11-30, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük