Csak a változás állandó – személyes pénzügyekben is

Csak a változás állandó - a személyes pénzügyekben is. Sokak szerint a változatosság gyönyörködtet - pénzügyekben mégis ösztönösen a stabilitást keressük.

Többször írtam már pályafutásom során arról, hogy az a jó a személyes pénzügyek tervezésében, hogy a tervek, de akár a célok is változtathatóak – menet közben is akár. Erre persze kaptam is jó pár kérdést, hogy nem az a jó egy személyes pénzügyi rendszerben, ha stabil? Egyáltalán miért kell egy sok munkával kialakított, működő, esetleg jól is működő rendszert újra és újra megbolygatni? Ahogy Mézga Aladár mondta: egy forintért megmondom… 🙂 

Csak a változás állandó – személyes pénzügyekben is

 

A személyes pénzügyek azért személyesek, mert a Te életedre kell alkalmazni, ahhoz kell passzítani. Akkor működik jól, ha az egész a Te céljaidról, vágyaidról szól. Eddig rendben van.

 

Ha azonban elfogadjuk azt, hogy a célok változnak, akkor az ehhez idomított személyes pénzügyi rendszer sem maradhat változatlan. Nem igaz?

Miért változik a személyes pénzügyi rendszer? 

 

Mert az életed is változik. És nem is biztos, hogy úgy, ahogyan Te gondolod.

 

Az ügyfeleimmel folytatott beszélgetéseink során gyakran kell szembesítenem őket azzal, hogy a változások többsége, amelyeket megélnek, nem napi szintűek. Vagyis nem csak egy-egy napjukra vannak hatással. Ha jobban belegondolsz, amikor a céljaidat, vágyaidat fogalmazod meg, azoknak éppen az a jelentőségük, hogy az egész életed megváltozik attól, hogy megvalósulnak, bekövetkeznek.

 

De nemcsak a célok okozta változásokról van itt szó! Életed során sok nagyobb jelentőségű változás következik be. Olyan nagy jelentőségű változások ezek, amelyek az ADDIGI életedet alapjaiban rengetik meg. Mégpedig azért rengetik meg, mert a változás ugyan bekövetkezik, de az életviteledet, a személyes pénzügyi rendszeredet, a napi időbeosztásodat, és még ezer más dolgot nem vagy hajlandó ehhez igazítani. És éppen ez a változatlanság a változásban az, ami olyan megrendítő.

 

Ezt nevezzük ugyanis válságnak.

 

Csak a változás állandó - a személyes pénzügyekben is. Sokak szerint a változatosság gyönyörködtet - pénzügyekben mégis ösztönösen a stabilitást keressük.
Csak a változás állandó – a személyes pénzügyekben is. Sokak szerint a változatosság gyönyörködtet – pénzügyekben mégis ösztönösen a stabilitást keressük.

 

Ha az életedben kialakított és működtetett rendszer, ami jelentős részben a szokásaidon alapszik, nem igazodik a külső és/vagy belső körülményeidben bekövetkezett változásokhoz, az mindig megrázó. Az mindig válságot okoz. Lehet ennek oka a munkád vagy a párod, esetleg egészséged (átmeneti) elvesztése, esetleg új családtag érkezése, vagy költözködés – ha nem változtatsz az addigi életviteleden valamilyen mértékig és formában, garantáltan a padlón fogod találni Magad.

Csak a változás állandó – életpálya helyett életciklus a személyes pénzügyekben (is) 

 

Ha jobban megnézed, ezek a válságok amiatt a mélyen gyökerező tévhit miatt alakulnak ki, hogy bárki tervezhet és felrajzolhat magának egy folyamatos életpályát, akár egy folytonos ívet. Igen, ez valamikor a szüleink, nagyszüleink életében még így volt: szorgalmasan tanultak, szorgalmasan dolgoztak, aztán akár ugyanarról a munkahelyről mentek nyugdíjba is 40-50 év után, ahol anno elkezdtek dolgozni. Az, hogy közben családot alapítottak, nagyobb lakásba költöztek, jöttek a gyerekek, stb., ezen semmit sem változtatott. Ezért volt lehetséges az, hogy egységes életpályaívben gondolkodjon minden ember.

 

Aztán jött az információs kor, és mindez már csak szép emlék lett. Hiába dolgozol szorgalmasan egy diplomával a zsebedben, már akkor is elveszítheted a munkádat, ha nem tanulsz folyamatosan, nem képzed Magad. (Hol van az már, hogy anno elvégeztem egy egyetemet vagy fősulit, és az a diploma kitartott életem végéig???) Ma már minden nagyobb változás új életszakaszt, új életciklust jelent – és ezzel új személyes pénzügyi rendszert is. Mert ha nincsenek új alapokra helyezve a személyes pénzügyek, akkor jön a kisebb-nagyobb válság. De minimum a helyben topi.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

 

A helyben topi az az állapot, amikor érzed, hogy ez úgy vacak, ahogy van, de lövésed nincs róla, hogy mit lehetne még tenni. Ilyenkor jönnek azok a sóhajok, hogy “Ez van, ezt kell szeretni.”  Személyes pénzügyekben pedig jön a feszültség, a stressz, hogy “Akármennyit dolgozom, nincs látszatja.” illetve “Csak tudnám, mire megy el a pénzem?” Ismerős? Ha igen, akkor Neked készítem a Személyes Pénzügyi Rendszer® 2.0 tréninget. (Már erősen dolgozom rajta.) Kis türelem, még egy kicsit várni kell! Jó hír, hogy különböző modulokba rendezem a tréning anyagát, és szemezgethetsz belőle kedvedre, hogy melyikre van leginkább szükséged. Mintha bevásárló listával mennél a személyes pénzügyek boltjába. 🙂 

 

Csak a változás állandó – milyen pénzügyi életciklusok léteznek? 

 

OK, akkor kezdjük előlről! Tényleg az elejéről.

 

 • Gyermekkor – a gondtalanság és a kíváncsiság kora. Ez az az életciklus, amikor még csak “szórakozásból”, kíváncsiságból foglalkozol a pénzzel – ezért is lehet már ekkor nagyon sok mindent megtanulni róla. Ha már van kisebb vagy nagyobb gyermeked, két helyen is tudok segítséget nyújtani – életkornak megfelelően – gyermeked pénzügyi neveléséhez! (Különben mindkét könyvhöz van szerzői csomagom, ami nem kicsit ütős – mind árban, mind abban, amit nyújt! ›››)

 

 • Félig önálló életciklus – tipikusan ez az az életszakasz, amikor már van némi saját kezűleg keresett pénz a zsebedben, de még erősen támaszkodsz a szülőkre és pénztárcájukra. Ilyen az, amikor pl. egyetemista vagy, esetleg pályakezdő munkanélküli, aki alkalmi munkákat vállal, esetleg önálló keresettel rendelkező, de még mindig a Mamahotelben élő fiatal vagy.

 

 • Kirepülés – a szülőknek fájdalmas, hiszen új életcélt kell találni, a gyerek már nem biztos, hogy tűri a támogatás minden formáját, a gyereknek meg akár sokkoló is lehet, ha ekkora kanállal kapja az adagot a nagybetűs Életből:

 

Ez az az időszak, amikor legkésőbb el kell kezdened az első személyes pénzügyi rendszered kiépítését! Mi lesz különben? Oltári nagy gááááááz! (Jellemzően ezek azok a fiatalok, akik eleve adósságokkal indulnak neki az önálló életnek.)

 

 • Fészekrakás – és ez még nem biztos, hogy egybe esik a stabil párkapcsolat kialakításával. Egyre több fiatal szeretne még a családalapítás előtt egy bizonyos saját egzisztenciát felmutatni. (Bár ehhez legtöbbször még a szülők is hozzájárulnak – nem kicsit, nagyon.) A kirepülés akár egybe is eshet ezzel az időszakkal – ha szülői segítséggel kapásból saját tulajdonú lakásba tud költözni a gyerek. Ha albérletben kezdi az önállósulást, akkor marad a kirepülés.

 

 • Családalapítás – újabb szakasz, mert ez minden téren hatalmas változásokkal jár. (Majd kitárgyaljuk, hogy hányféle szinten. Sok párkapcsolat azért nem vészeli át már ezt a korai időszakot sem, mert nincsenek tisztában azzal, hogy hányféle téren jelent ez teljes felfordulást az addigi életükben. Ha csak a napirend felborulásával számolsz, akkor könnyen arra ébredhetsz, hogy gyerek van, párkapcsolat már nincs.) És valahányszor újabb gyerek születik, az mindig újabb ciklust nyit. Pénzügyi értelemben mindenképpen.

 

 • Válás – nem mindenkinél fordul ugyan elő, de ahhoz elég sok embert érint, hogy külön életciklust érdemeljen. Ha már netán elváltál (őszinte részvétem!), akkor pontosan tudod, hogy miről beszélek: gyakorlatilag semmi sem maradhat úgy, ahogyan régebben volt.

 

 • Munkahelyváltás/költözés – óóóóó, nem kell ahhoz munkanélkülinek lenni, hogy az máris új (pénzügyi) életciklust jelentsen! Elég hozzá egy jól irányzott munkahelyváltás. Pláne, ha az költözéssel is jár! Már csak maga az új (lakó- és/vagy munkahelyi) környezet megkívánja, hogy a család új időbeosztást és személyes pénzügyi rendszert alakítson ki. Akár előléptetnek, akár jobb melóhelyet találsz, akár be kell érned egy kisebb fizetéssel járó, új melóhellyel, mindenképpen újra kell gondolnod a pénzügyeidet!

 

 • Munkahely elvesztése – ez egy másik ügy. Volt idő, amikor a statisztikák szerint egy átlagos munkakereső több, mint egy évet töltött el azzal, hogy új munkát találjon. (Mármint igazi, bejelentett, nem minimálbéres állást, és nem közmunkát.) Ez bizony azt jelentette, hogy hosszabb időszakra kellett berendezkedni a (pénzügyi) túlélésre. És bár most elvileg a munkavállalóknak áll a zászló, ők válogathanak, erre hosszú távon ne rendezkedj be! Hidd el, nem lesz ez mindig így. A másik: az, hogy a munkavállalók válogathatnak az állások között, még mindig a munkavállalóknak csak egy bizonyos rétegét érinti – a többiek közmunkán vannak.

 

 • Betegség – akár a közvetlen családban lesz valaki tartósan beteg, akár az idősödő szülők szorulnak ápolásra, mindenképpen új feltételek mellett kell bologulni. Elő a pénzügyi GPS-t, és új személyes pénzügyi rendszert kell tervezni!

 

 • Fészekhagyás – amikor a gyerekek kirepülnek, és Te a pároddal maradsz, egészen más célok kezdenek kirajzolódni. Más célok, más pénzügyi megoldások – új személyes pénzügyi rendszer.

 

 • Nyugdíjas évek – jó esetben ez nem esik egybe a fészekhagyás időszakával, azaz van még egy kis időtök, hogy készüljetek a nyugdíjas éveitekre. Az aktív munka után ugyanis egészen más jellegű jövedelmekre kell átállítanod a személyes pénzügyi rendszeredet. Mindezt jól látgondoltan és összehangoltan, ha a nyugdíjas éveket nem jelentős életszínvonaleséssel akarod leélni.

 

Ezen pénzügyi életciklusoknak természetesen végtelen számú kombinációja van időbeli bekövetkezésük, gyakoriságuk, időbeli hosszúságuk eltérései miatt.

Csak a változás állandó – hogyan lehet ezekre felkészülni? 

 

Na, akkor most már tudod, hogy mi lesz a következő hetek témája nálam. 🙂

 

Csók & csoki! 

 

🙂 Csilla 🙂 

 

Posted on: 2018-10-04, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük