Ösztönös pénzügyek – jó vagy totál kudarc?

Ösztönös pénzügyek - van, aki szerint ez már önmagában ellentmondás. De mi van, ha mégis van találkozási pont?
Pár éve olvastam Braskó Csaba egy blogbejegyzését a szemleletfejlesztes.hu oldalán. (Csak azért nem linkelem ide, mert nem lehet: Braskó Csabának ugyanis az a szokása, hogy a posztjait csak 7 napig lehet elérni, utána már nem nyilvánosak. Így mindenkit rávesz arra, hogy biztos, hogy elolvassa a bejegyzéseit, és a hírlevelei ne a levelezőrendszerben porosodjanak olvasatlanul.) Ebben Braskó Csaba azt írta, hogy mennyire gáz, hogy a mostani önismereti guruk egyhangzóan azt mondják, hagyatkozz az ösztöneidre, a belső hangodra, az érzelmeidre, hallgass a szívedre – amikor az garantáltan félre visz. Legalábbis nagyobb közösségekben, mint egy család, vagy egy “törzs” egészen biztosan. A vállalati rendszerekben, a pénzügyi rendszerben – vagyis ott, ami több, mint 80-100 embernél működik egyszerre – már lesznek annyira átláthatatlan, de legalábbis elsőre nem felismerhető háttérviszonyok, amelyekre nem, vagy nem megfelelően tudunk reagálni ösztönből. 
Most jött el az ideje, hogy rendbe tegyük a dolgokat! 

Ösztönös pénzügyek

Ösztönös pénzügyek – nem, ez nem egy újabb hangzatos nonszensz.
Akár tetszik, akár nem, úgy vagyunk programozva, hogy érzelmek alapján hozzuk meg a döntéseinket. Vagy éppen valamilyen érzelem indítja be bennünk azokat a viselkedési programjainkat, amelyek még gyerekkorunkban égtek bele az agyunkba. (Erről a témáról már többször írtam a testvéroldalamon, a pénzügyi neveléssel foglalkozó eznemjatek.com-on tudattalan pénzügyi nevelés címszó alatt.) Lényegében amikor azt hisszük, hogy észérvek alapján hozzuk meg a döntéseinket, akkor is valahol ott dolgoznak az érzelmeink a háttérben.
Márpedig az érzelmek olyanok, hogy sok ösztönt, akár veleszületettet, akár tanultat, működésbe hoznak. Ilyenkor tényleg segít az, ha veszünk egy mély levegőt, és kicsit messzebbről nézünk rá a dolgokra. Ekkor ugyanis észre vehetünk olyasmit is a szituációban, amit az első nagy érzelemfeltörés elfedett. Így beindulhatnak más ösztönök is. (Igen, ezek is javarészt ösztönös gondolkodási sémák lesznek. Még a kreatív gondolkodás is követ egyfajta sémát – hangozzék ez most bármilyen furán.)
Ilyenkor azonban arra van szükség, hogy egy pillanatnyi megállás, szünet, távolságtartás után beleálljunk a szituációba – és hagyjuk magunkat sodorni az árral, azaz hallgassunk a belső hangunkra.

A pénzügyi coach (köz)beszól:

Számomra a két évvel ezelőtti nyár legnagyobb felismerése volt ez a gondolat, amit Dr. Sárvári György: Sématörés című könyvében olvastam. Erősen ajánlott irodalom mindenkinek. 
Ez pedig nem más, minthogy hallgatunk az ösztöneinkre. 
Ehhez azonban kell még valami…
Ösztönös pénzügyek - van, aki szerint ez már önmagában ellentmondás. De mi van, ha mégis van találkozási pont?
Ösztönös pénzügyek – van, aki szerint ez már önmagában ellentmondás. De mi van, ha mégis van találkozási pont?

 

Ösztönös pénzügyek – racionalizált tapasztalatok alapján

Igen, jól olvasod. Ehhez kell az a valami, amiben összeforr az ösztön és a tapasztalatokból szerzett racionális tudás. Ez pedig nem más, mint az intuíció. A vezetéstudomány folyton dagadó irodalmában is egyre több tanulmány szól az intuíció vezetésben betöltött szerepéről, fontosságáról. Márpedig egy nagyvállalat eléggé nagy rendszer ahhoz, hogy Braskó Csaba elmélete szerint ne lehessen zsigerből vezetni. És valamilyen szinten mégis lehet. Csak éppen az kell, hogy legyen hozzá
  • elegendő tapasztalat
  • ezzel együttjáró önbizalom az új helyzetekbe történő beleálláshoz, azok felvállalásához
  • tudatosság, amivel levonjuk a következtetéseket a tapasztalatokból
Ergo az ösztöneinkre hagyatkozva szerzünk tapasztalatot, azokat a racionalitás mércéjével integráljuk a saját gondolatainkba, hitrendszerünkbe, és ezáltal egy új ösztön születik, az intuíció. Szép körforgás. És a tapasztalataim szerint a pénzügyekre is tökéletesen igaz.

Ösztönös pénzügyek – mi ebből a tanulság?

  1. Lépd át a saját árnyékodat! – szakszóval lépj ki a komfortzónádból. Érthetően: próbálj ki dolgokat, lehetőleg többféleképpen!
  2. Vond le a tanulságokat! – minden egyes tapasztalat megszerzése után. Ez persze nem zárja ki azt, hogy a tapasztalatok mellé ne szerezz elméleti tudást is. Sőt. A tapasztalatokat a legtöbb esetben kiválóan meg is erősíti a könyvekből, tréningek során szerezhető tudás.
  3. Próbáld újra! – és most nézd meg, hogy mit mond az ösztönöd! Meg fogsz lepődni.

Ösztönös pénzügyek – esettanulmány

Egyik ügyfelem rendszeresen ugyanazokat a köröket futotta pénzügyei terén. Akárhogyan is próbálta, mindig elfolyt a kezéből a pénz. Aztán amikor elkezdtünk együtt dolgozni, kiderült, hogy ő csak azt hitte, hogy mindent megpróbált már. Kiderült, hogy azokból a módszerekből próbált már ki mindent, amelyeket ismert – azok viszont nem működtek. Aztán elkezdtünk új módszereket is kipróbálni, majd levontuk a következtetéseket a megszerzett tapaszatalatokból – azokból is, amelyeket a régi, kudarcos módszereivel szerzett, és az újakból is. Ezután már kezdett kirajzolódni, merre is tud tovább lépni, milyen irányban tud haladni – és már tudatosan arrafelé kereste az új lehetőségeket is. Nemcsak az derült ki, hogy jóval több a lehetősége, mint amit korábban hitt, hanem az is, hogy a megszerzett tapasztalatok alapján már sokkal jobban és rövidebb idő alatt tud választani, dönteni a lehetőségek között – a megszerzett tudása alapján kialakult ösztöneire, a megérzéseire hagyatkozva.
Összefoglalva: gyakorlat teszi a mestert. Úgyhogy gyakorolj!
Csók & csoki! 
🙂 Csilla 🙂

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2018-05-30, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük