Fényvédelem – idén korán kezdjük?

A fényvédelem már tavasszal is fontos

Úgy tűnik, idén megint szinte közvetlenül csapunk át a télből a nyárba. Vagyis lassan ideje elővenni a naptejet, és elkezdeni megvédeni a bőrünket a naptól. Az ugyanis nem kérdés, hogy meg kellene, hiszen a bőr öregedéséért jó részben a napfény okozta károsodás a felelős – és akkor még nem beszéltünk a különféle bőrdaganatokról, amelyek veszélyét szintén növeli a napozás. A fényvédelem tárgykörében mégis sok kérdés merül fel évről évre: megmutatom, melyeket szoktam a leggyakrabban hallani.

A fényvédelem már tavasszal is fontos
Ki lehet menni a napra, de azért óvatosan!

Egyáltalán ki szabad még menni a napra?

Természetesen igen, sőt, nem is lenne jó egész nyáron a szobában ülni, hiszen a napsütésnek rengeteg pozitív hatása van. Segít a D-vitamin termelésében, ezzel együtt pedig a csontok épségének megőrzésében, serkenti a hormonrendszert, erősíti az immunrendszert, javítja a hangulatot, szóval elég rosszul éreznénk magunkat nélküle. Ha megteszed a megfelelő óvintézkedéseket, nyugodtan kimehetsz a napra, csak túlzásba nem szabad vinni a napozást.

Mennyit lehet a napon lenni?

A közvetlen napsütésből akkor is elég 1-2 óra, ha magas faktorszámú naptejet használsz. Mindenképp érdemes elkerülni a napfényt a déli órákban, ilyenkor ugyanis különösen égetőek a napsugarak. Ezt az egy-két órát sem feltétlenül kell napozással töltened, akkor is barnulsz, ha fényvédelem mellett, napszemüvegben és könnyű ruházatban sétálsz, például várost nézel.

Nem korai még a fényvédelem témája áprilisban?

Egyáltalán nem. Az arcunkat elvileg télen is fényvédővel kellene óvni a napsugaraktól, amikor pedig tavasszal kisüt a nap (különösen, ha egyből 26 fokra vált az időjárás), akkor már valóban ideje van, hogy előkapd a naptejet. A fényvédelem nem csak nyárra, és pláne nem csak a nyaralásra szól!

A fényvédelem erőssége a bőrtípustól függ
Nekik egészen biztosan magas faktorú fényvédő krémre lesz szükségük

Mit mutat a fényvédő faktor?

A faktorszám (SPF, FF, VF) azt mutatja, hogy bekrémezve hányszor több időt tölthetsz el a napon leégés nélkül, mint akkor, ha nem használnál krémet. Ha tehát szőke, kék szemű vagy, és fehér bőröd tíz perc alatt pirulna pecsenyévé a napon, nyolcas fényvédő faktorral nyolcvan percnyi napfürdőzést engedhetsz meg magadnak. Válassz széles spektrumú fényvédőket, amelyek az UVA és UVB sugarak ellen is védelmet nyújtanak.

Felhasználható még a tavalyról maradt naptej?

Elvileg igen, ha még nem járt le a szavatossága. A gyakorlatban azonban kicsit bonyolultabb a kérdés: a felbontott, fiókban álló termékeknek ugyanis csökken a hatékonysága. Ha bizonytalan vagy, jobb, ha eldobod a tavalyi napvédőt. Tégy ugyanígy akkor is, ha rossz a szaga, vagy elvált benne a víz az olajtól. Az üzletekben pedig nagyon nézd meg a termék szavatosságát, mielőtt megvennéd: az idén már láttam 2018 júniusában lejáró naptejet a boltban. Szabálytalannak nem szabálytalan, hiszen még érvényes az a szavatosság, de gondolom, te sem szeretnéd júniusban kidobni a frissen vásárolt naptejet.

A fényvédelem mindegyik termékkel hatásos lehet
Van itt minden: krém, zselé, spray, olaj…

Annyiféle termék van a polcokon: krém, naptej, spray… Melyiket válasszam?

Ez elsősorban a bőrtípusodtól függ, illetve attól, melyik testrészedre szeretnéd kenni a krémet. A fényvédő arckrémek nemcsak megvédik az arcot, a nyakat és a dekoltázst a fény öregítő hatásától, hanem táplálják is ezeket az érzékeny területeket. A naptejek tökéletesen megfelelnek a normál bőrre, míg a zselés készítmények elsősorban a zsíros bőrre ideálisak. A spray-k nagyon könnyen kezelhetők, még a hátad közepére is ráfújhatod őket – már ha nincs a közelben valaki, akit megkérhetnél, hogy kenje be a hátad.

Ti mikor kezditek a naptej használatát? Írjátok meg kommentben, vagy a Facebookon.

Csók & csoki: Judit

Posted on: 2018-04-13, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük