Rossz szokások átalakítása – háztartási napló segítségével???

A háztartási napló nemcsak arra jó, hogy aktakukackodj - igazi terápiás eszköz a rossz szokásaid megváltoztatásában!

Mire jó a háztartási napló? Pl. arra, hogy a rossz szokásainkat levessük. Hitted volna? Ha még most is hitetlenkedsz, akkor megmutatom, hogyan… 

 

Rossz szokások átalakítása – háztartási napló segítségével

 

A rossz szokásaidat valószínűleg Te is szívesen levetnéd, mint este a piszkos ruhát. A baj ezzel csak annyi, hogy – a hasonlatnál maradva – a ruhát Magadon hordva kell megtisztítani: levetni nem lehet, max átalakítani. Ehhez is lesz egy-két szavam, de először is tegyük tisztába, hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mi köze a szokásátalakításhoz a háztartási naplónak?

 

Nem tudom, vezetsz-e már háztartási naplót. Ha még nem, erősen javasolt, hogy minél hamarabb nekikezdj. És nemcsak azért, mert így kontrollt tudsz gyakorolni a pénzed felett – így aztán sokkal könnyebb lesz megfogni is ott, ahol szökni próbál. Nemcsak azért jó, ha háztartási naplót vezetsz, mert így átlátod a pénzügyeidet. Nemcsak azért jó ez, mert így tudsz tervezni, ezáltal félre tenni is.

 

A háztartási napló nemcsak arra jó, hogy aktakukackodj - igazi terápiás eszköz a rossz szokásaid megváltoztatásában!
A háztartási napló nemcsak arra jó, hogy aktakukackodj – igazi terápiás eszköz a rossz szokásaid megváltoztatásában!

 

Hanem azért is jó dolog háztartási naplót vezetni, mert kiderülnek belőle a szokásaid is. Még a rossz szokásaid is.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

Ha innen nézem, a háztartási napló bizony “terápiás” eszköz is. Nem egy ügyfelem számára volt döbbenetes a felfedezés, hogy hol folyik el a pénze, amiről azt hitte, olyan kevés, hogy azt már beosztani sem lehet, mert beosztja helyette mindenki más: a vízművek, a gázszolgáltató, a gyerek iskolája, stb. Neki meg nem marad. Aztán kiderült, hogy csak azért, mert nem figyelt oda, a pénze megtalálta a módját, hogy megszökjön ott, ahol észre sem vette: pl. a kelleténél magasabb díjtarifákban a mobilszolgáltatónál, vagy éppen a feleslegesen megvásárolt több kiló kenyérben, amit egy hónap alatt kihajított. 

Ezzel szembesülni sosem egyszerű dolog. Miért? Mert ilyenkor nem maga a tény a gáz, hogy “lelépett a pénzed, és még csak észre sem vetted”, hanem az, hogy ezért Te vagy a felelős. Mert Te csináltad, vagy nem csináltad azt, ami miatt a pénz lelépett. 

 

Ha jobban megnézed az előbbi példákat, már azokon is látszik, hogy néhány rossz szokásod lehet az, ami miatt idő előtt kifogysz a pénzből, ami miatt esetleg hónapról hónapra élsz:

 

 • mindig veszel kenyeret, holott a családod csak ritkán eszik, hiszen az a szokás, hogy “kenyérnek lennie kell otthon”;
 • megkötötted a mobilszerződésed, már rég lejárt a hűségidő is, lehetne változtatni, de nem tetted meg, mert “nincs rá idő”;
 • sokat fizetsz a vízért, de minden este negyed órát relaxálsz a forró zuhany alatt, mert “annyi Neked jár”;
 • magas a gázszámla, pedig igazából a konvektorod rossz, de “még működik, majdcsak lesz valahogy…”
 • és még sorolhatnám.

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

Ezekre az indokokra lehet persze legyinteni (az is egy szokás 🙂 ), de a fenti idézetek mind konkrét coachingok során hangzottak el élő, lélegző, hús-vér ügyfelek részéről…

 

Ha tehát rászánod az időt, hogy egy kicsit jobban elmélyedj a háztartási naplód első két-három hónapjának adataiban, és végiggondolod azt is, hogy mi áll a számok mögött, akkor bizony kirajzolódik a szokásaid rendszere is. Benne a rossz szokásaid is.

 

A háztartási napló azonban egy olyan csudadolog, ami nemcsak “diagnosztikához”, azaz a bajok feltárásához jó! Még abban is segíthet, hogy hogyan alakítsd át ezeket a rossz szokásaidat…

Szokásátalakítás és a háztartási napló 

 

Kezdjük ott, hogy hogyan alakulnak ki, és hogyan működnek a szokások! Ezt a szokáshurok nevű jelenséggel lehet szemléletesen leírni.

 

 

Mit jelent mindez?

 

 1. Minden szokás alapja a sóvárgás. Az, hogy vágyunk valamire. A Maslow-piramis minden szintjéről érkezhetnek ilyen vágyak, amelyek után sóvárgunk. Lehet a vágyad tárgya az éhségedtől, mint kellemetlen érzésedtől való megszabadulás, de akár a stresszmentes este is – a rutinodon múlik, hogy mindkettőt egy kiadós kajálással oldod-e meg. 🙂 Most maradjunk a rossz szokásoknál, és vegyük azt az alapesetet, amikor nőként gyors stresszoldásra vágysz, különben úgy érzed, menten felrobbansz…
 2. A sóvárgás azonban nem magától jön a semmiből, hanem kell egy JEL, ami beindítja az egész folyamatot. Ez a jel lehet pl. a gyomrod korgása, vagy az, hogy már megint sikítófrászt készülsz kapni. Innentől már érzed is a kínzó vágyat, hogy bármi történjen is, Neked kell egy tábla csoki! Most. Azonnal. De jó lesz akkor is, ha rögtön.
 3. Igazából a csoki mint megoldás képe már a RUTIN része ebben az esetben, hiszen ha Nálad ez a bevált stresszoldó módszer, akkor a csokiért fog kiáltani minden sejted. Vagyis a szokásod az, hogy az azonnali megkönnyebbülés, megnyugtatás érdekében beveted a csoki hormonális hatásait, és várod, hogy a csoki ízére felszabaduljanak Benned a boldogsághormok.
 4. És hát ezért csinálod az egészet. A jutalomért. Az azonnali megnyugvásért, a boldogságérzetért.
 5. Ha ezek után végiggondolod, hogy hány stresszes helyzetbe kerülsz egy hónapban, abból hányat enyhítesz csokival, akkor azt is ki tudod számolni, hogy mennyit költesz egy hónapban csokira. (Ráadásul a stresszforrást nem nyírtad ki a csokival, mert annak sajnos megvan az a rossz tulajdonsága, hogy az Istennek sem hajlandó belefulladni a csokiba. Merthogy nem a gyomrodban lakik az a nyavalyás stressz, csak ott érzed kitörni.) És akkor még nem is számoltál olyan “járulékos költségekkel, mint pl.
 • a folyton változó ruhaméreted miatti állandó vásárlás
 • az elhízás miatti orvosi panaszaid kezeltetése, a gyógyszerköltségek
 • a betegséged miatti keresetkiesésed (hiszen a táppénz keresetednek csak egy része)

Szokásátalakítás – szokáshurokkal

 

Haladunk lépésről lépésre, tehát először a szokáshurokban kotorászunk, hogy megszabadulhass a rossz szokásaidtól!

 

Azt tehát már tudod, hogy hol van és mi az a rossz szokás, amitől meg kellene szabadulnod, mert annak a pénzügyi vetülete megjelent a háztartási naplódban is, ezért vehetted észre.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

Egyre vigyázz! Minden rossz szokásodnak van pénzügyi vonatkozása! Ahogyan a jóknak is. Csak amíg a jók pénzt spórolnak vagy pénzt hoznak Neked, addig a rosszak mindig csak vinni fogják a pénzed! Szó szerint zsebbe vágó, hogy milyen és mennyi rossz szokásod van! 

 

Az, hogy mi után sóvárgunk, nem tudjuk befolyásolni. Vágyaink mindig is voltak, vannak és lesznek.

 

Ugyanígy képtelenség elbújni a világ elől, hogy ne kapjunk jeleket, amelyek beindítják a szokáshurkot.

 

A jutalom ugyancsak egy olyan dolog, amiről nem tudunk lemondani. (Ha nem lenne jutalma semminek, akkor meglehetősen unalmas és keserves életünk lenne, nem igaz? Arról nem is beszélve, hogy éppen a céljaink elérésének legfőbb motovációja szűnne meg a jutalom kiküszöbölésével.)

 

Úgyhogy maradt a rutin. Ezen viszont garantáltan változtathatsz!

 

Mi is pontosan a rutin? 

 

Az a cselekvéssor, amely szinte automatikusan elindul a JEL hatására, és meghozza a remélt JUTALMAT.

 

Ebből adódik a megoldás is:

 

olyan új rutint kell kiépíteni, amelyet szintén a jel indít be, és ugyanolyan jutalommal jár, mint a régi, de rossz rutin.

 

A példánál maradva: stresszes helyzetben vagy, és azonnali megoldás kell, ami megnyugtat, mert a nyugalom, a béke érzése a jutalom a Számodra. A stresszt jelző gyomorgörcs lesz a jel, a boldogság és a béke érzése a jutalom. Az egymillió dolláros kérdés: mivel lehet helyettesíteni a csokit?

 

Egyénfüggő. Van, akinek a jógalégzés jön be ilyenkor. Van, aki pár perc türelmet kér, kimegy a WC-re, és ordít egy nagyot. (Nem nevetni, kipróbálni! 😉 A tehertől való megszabadulás sokak számára okoz boldogságérzést.) Másoknak valamilyen vizualizációs technika jön be (pl. maga elé képzeli azt a helyet, ami neki a Paradicsom, és ahol tökéletesen boldognak érzi magát). De láttam már olyat is, aki kihúzta az íróasztalfiókját, elővette a célkörös párnáját, és abba boxolt néhányat. (Inkább, mint a nem túl együttműködő kolléga arcába, nem igaz?) De találkoztam olyannal is, akinek elegendő volt a jutalom ígérete is a pillanatnyi megnyugváshoz: maga elé képzelte, ahogyan este kivételesen mégiscsak beleül egy kád forró vízve, amit illatos olajokkal kever el, körülötte illatgyertyák égnek, és közben vörösbort iszik – aztán este meg is tette. Mert csak kell az, amikor kimossa magából a stresszt az ember lánya.

Na de hol van a szokásátalakításban a háztartási napló? 

 

A megvalósításban! Ha ugyanis új szokást akarunk felvenni, arra az első időben kell valamennyit áldozni. Lehet, hogy csak időt, de többnyire egy kevés pénzt is. Ezt pedig be kell tervezni a háztartási naplóba – hiszen a napló egyfajta önfegyelmezési eszköz is, hogy tartsuk magunkat az előre meghatározott céljainkhoz.

 

A példa alapján…

 

 • ha a jógalégzést választjuk – nem árt megtanulni valahol a jógalgézést, pl. egy tanfolyamon, jógaórán
 • ha kimész ordítani a WC-re – akkor inkább csak az időt kell rászánnod, hogy félbe szakítsd azt, amit éppen csinálsz
 • ha párnát akarsz boxolni – meg is kell venni a “célszerszámot”
 • ha belemerülsz a habokba – illóolaj, vízdíj, illatgyertya, vörösbor: ezek egyértelmű költségek. Még jó, hogy nem kell egy-egy alkalomra egyikből sem horribilis mennyiség. (Nem, még vörösborból sem. A feszkó oldása a cél, nem pedig a gátlásoké.)

Ha még mindig nincs háztartási naplód…

 

…akkor sincs baj, sosem késő elkezdeni!

 

Mi kell hozzá?

 

Nem sok minden:

 

 • valami, ami alkalmas adatrögzítésre (kockás füzet + ceruza, Excel-tábla, vagy éppen valamilyen szoftver, mindegy, csak használd minden nap!)

 • rendszer – aminek alapján felépíted a háztartási naplód logikáját
 • esténként öt perc – amikor minden adatot fillérre pontosan bevezetsz a naplódba
 • havi tíz perc – amikor az első öt percben végiggondolod, miért azt látod a naplódban, amit, és még öt perc, amikor megtervezed a következő hónapodat
 • esetleg még egy ötletroham – ha valami olyat találsz egy ilyen havi tíz percben, ami nem tetszik, és ki kell találnod, hogy mit csinálj másképpen 🙂

 

Csók & csoki! 

 

🙂 Csilla 🙂 

 

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2018-04-06, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük