Szelebrésn – a fizetésnap pszichológiája

A fizetésnap pszichológiája megérthető - és ki is cselezhető.

A fizetésnap pszichológiája – igen, ilyenje is van a fizetésnapnak. Mert egészen érdekes az, ahogyan sokan a fizetésnapon viselkednek: mihelyst zsebükben a pénz, elkezdenek költekezni. Pontosabban ez a természetes viselkedés. Mindenki más, aki nem így tesz, annak az agya az evolúció ellenében dolgozik.

 

 

A fizetésnap pszichológiája – kemény melóért nagy jutalom

 

A fizetésnap pszichológiája nem nagy ügy. Ha azonban fizetésnap táján megugranak a költéseid, akkor lehet, hogy érdemes továbbolvasnod.

 

Nem állítom, hogy Te is ebbe a csoportba tartozol, de valószínűleg Neked is van olyan ismerősöd, aki megkapja a havi fizetését, és úgy érzi, hogy ezzel megütötte a lottófőnyereményt – elkezd költekezni. Ez általában két-három nap után elmúlik, aztán jönnek a nagy megvilágosodások, hogy “Hm, ezt nem is tudom, miért vettem meg…”, meg hogy “Jesszus, ezen mi került ennyibe?”, esetleg az is hogy “Basszus, ami maradt, az nem elég a következő fizuig…”

 

Az, hogy a fizetésnap ünnepnapszámba megy, régi érzés, már megénekelte a Bëlga is:

 

 

(A video előtti reklámért én kérek elnézést… 🙂 )

 

De miért is szoktuk mindnyájan, még az önmegtartóztatásra képesek is, ha kezünkben a fizetés, hogy Krőzusok vagyunk?

 

A legtöbben alapból azzal indokolnak, hogy “Egész hónapban keményen melóztam, az a minimum, hogy ilyenkor megengedhessem magamnak azt a kis szórakozást/vásárlást stb.” Ez a “Mert megérdemlem” feeling is jön azonban valahonnan – és ez lesz a fizetésnap pszichológiája.

A fizetésnap pszichológiája – amikor a drog elönti az agyad…

 

Kétségtelen, ebben a “Mert megérdemlem” dologban is van valami: ha már más nem ismeri el a teljesítményünket, legalább mi tegyük meg. Miért van erre szükségünk? Mert ilyenkor végre elszabadulhatnak a boldogsághormonok – nem véletlen, hogy az érzelmi vásárlók is átmeneti boldogságérzésről számolnak be, amikor mindenfélét összevásárolnak, hiszen a vásárlást, a költekezést jutalomként élik meg. Olyan ez, mintha valamilyen drog öntené el az agyad, ami boldogságot okoz – hogy aztán, ahogyan a drog esetében is, amikor elmúlik a hatás, lemerülj, mint a zsebtelep, és úgy érezd, minden energiád és a legtöbb pénzed elhagyott.  (Emellé sokszor még társul a bűntudat, hogy miért hogyan is csináltál ilyet.)

A fizetésnap pszichológiája megérthető - és ki is cselezhető.
A fizetésnap pszichológiája megérthető – és ki is cselezhető. Kép: pixabay.com

 

A fizetésnap pszichológiája – amikor az ősember visszaszól…

 

És van itt még valami, ami sokkal erősebb késztetést jelent, mint a boldogsághormonok drogja: a félelem. A félelem, ami a nagyon messzi múlt távolából nyilal Beléd úgy, hogy szinte nem is tudsz róla. Merthogy ez az agyad egy automatikusan – ráadásul a háttárben ketyegő programja, amit az evolúció írt, és rajta keresztül az ősember szól vissza Neked.

 

A félelem talán a legerősebb érzésünk, ami létezik: és ez nem véletlen. Az ősember életét sokszor ugyanis ez az érzés mentette meg. A félelem és az életösztön párban jártak, így az sem véletlen, hogy a legősibb agyterületen találhatók, amelyet hüllőagynak is szokás nevezni, merthogy még a hüllőknek is van ilyenjük (nekik is életvédelmi okokból). Igaz, az ősember nem kapott fizetést, de néha sikerült neki elejtenie egy-egy nagyobb vadat, amiből aztán jól lehetett lakatni az egész törzset. Az ősember – tartósítási eljárások híján – csak két állapotot ismert: a van-t és a nincs-et. Ez volt az ősember túlélési bináris kódja, ahogyan ma a számítógépek is kettes számrendszerben csak azt látják, hogy van bit, vagy nincs bit a programban az adott helyen. Vagy volt mit enni, vagy egyáltalán nem volt. Ha ejtettek nagyobb vadat, akkor 1, max 3 napig volt hús – ami esetleg maradt, az utána már úgyis megromlott. Vagyis az ősember túlélését az segítette, ha úgy állt hozzá a dologhoz, hogy amíg van, addig kell mindent felhasználni, felélni…

 

Ez fizetésnapkor úgy visszhangzik az agyadban, hogy “Végre megvan a lé (mamut 🙂 ), most kell elkölteni (felenni), egy morzsa se maradjon!”…

 

Vagyis ami egykor a túlélés legbiztosabb záloga volt, mostanra a pénztárcád, és vele az anyagi biztonságod gyilkosa lett.

 

És ha a szívedre teszed a kezed, azért bevallhatod, hogy Benned is ott mocorog ez, max Te kisördögnek hívod – én meg ősembernek.

A fizetésnap pszichológiája – vágd kupán az ősembered! Akár egy adag droggal is… 

 

Ez eddig mind szép, hogy tudod, mi az oka annak, hogy fizetésnap tájékán legalábbis kísértést érzel, néha meg bele is esel. (És még azt mondják, a szerelem a sötét verem…) De mihez kezdj egy hormonfüggő aggyal és a benne kitartóan üvöltő ősemberrel?

 

Hát üsd ki! Akár egy tisztes adag droggal… 🙂

 

Hogy hogyan tudod ezt megtenni?

 

Helyettesítéssel. 🙂

 

Egyszerűen keresni kell egy másik olyan tevékenységet, ami legalább akkora örömöt és kielégülést okoz (akár fizetésnap táján is), mint a pénzszórás. Hogy ez kinél mi, azt sajnos mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Van, akinek ez egy finom vacsorát jelent, talán egyedül, talán a párjával, talán étteremben, talán sk. elkészítve. Van, akinek egy jó pohár bort – esetleg fokozza még mindezt, hogy gyertyafény mellett, egy illatos habfürdőben ülve kortyolgatja el. Van, akinek azt, hogy ától cettig kirámolja a lakást, és átrendezi a bútorokat. Vagy akár az, hogy hátul a sufniban lekungfuzza a gereblyét.

 

Ezt messziről nem tudhatom.

 

A lényeg, hogy akár a szőnyegcsomózás, akár a zuhany alatt éneklés jelent Számodra boldogságot, akkor ezzel ünnepeld meg a fizetésnapot – ne pedig a pénzköltéssel. Így kicselezheted a fizetésnap pszichológiája miatt érzett vágyadat arra, hogy ünnepelj egy kis pénzszórással.

Ha ebből szokást, pontosabban ugyanolyan rituálét csinálsz, mint amilyen eddig a költekezés volt, akkor a fizetésnap pszichológája működik továbbra is – csak megfelelő mederbe terelted.

Csók & csoki! 

🙂 Csilla 🙂 

 

Fotó: pixabay.com/Capri23auto

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentésMentésMentés

MentésMentésMentésMentés

Posted on: 2018-02-16, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük