Itt a jelmezek szezonja – játssz velünk, és ismerd meg magad!

Előkerültek a jelmezek a szekrényből

Most, hogy lassan véget ér a farsang, de azért még van hátra néhány jelmezes buli, az jutott eszembe, hogy kalandozzunk a jelmezek világában. Ez most egy rendhagyó cikk lesz, nem fogok magyarázni, mesélni, sztorizni. Helyette neked adok feladatot.

Előkerültek a jelmezek a szekrényből
Itt a farsang, áll a bál, és hasonlók… (Fotó: pexels.com)

Legfeljebb csak annyit mesélek el – bár ez valószínűleg nem akkora újdonság -, hogy minden, amit kívül magadra veszel, az valahol a bensődből fakad. Ha jelmezben mész egy buliba, oka van, hogy miért pont azok a jelmezek jutnak eszedbe, amelyek. És ha alaposan végiggondolod, mit választottál és miért, akkor bőven lehetnek érdekes felismeréseid magaddal kapcsolatban. A mélyebb önismeret pedig mindig jól jön, akár a munkában szeretnél előrelépni, akár a magánéletben vannak elakadásaid, akár bármilyen más területen próbálsz változtatni. Sőt, még akkor is, ha azt hiszed, teljesen tökéletes az életed. Ilyenkor nem az a feladat, hogy problémákat generálj magadnak akkor is, ha nincsenek, hanem az, hogy végiggondold, hogyan jutottál el ide, milyen fázisokon, nehézségeken keresztül vezetett az út. Egyrészt nyugodtan megveregetheted a saját vállad a sikerért, másrészt pedig tedd el mindezt muníciónak arra az esetre, ha újra nehézségek állnak az utadba. Ha ezeket megoldottad, jó esélyed van arra, hogy azokat is megoldd.

A jelmezek mindig komoly jelentéssel bírtak
A jelmezes játék elég régi műfaj (Fotó: pexels.com)

Kezdődhet a játék a jelmezek világában?

  1. Vonulj vissza egy csendes sarokba, ahol senki nem zavar mondjuk úgy fél órán át. Vigyél magaddal papírt és ceruzát, mert úgy a leghatékonyabb a dolog, ha leírod. Ha valamilyen averziód van ezzel kapcsolatban, akkor nem kötelező írásba foglalnod a dolgot, elég, ha jó alaposan végiggondolod, de így kétségtelenül könnyebb elkalandozni.
  2. Most képzeld el, hogy meghívtak egy jelmezes buliba. A jelmezek végeláthatatlan sorából válogathatsz, egy ügyes jelmezkészítő bármelyiket elkészíti neked, ha kéred, de ha akarod, te magad is megalkothatod a maskarát. Nincs előtted korlát, bármi és bárki bőrébe belebújhatsz.
  3. Kinek, minek öltöznél? A kedvenc filmhősöd ruháját választod a jelmezek közül? Vagy virág, állat, természeti jelenség, esetleg valami egészen más lennél?
  4. Járd körül alaposan a jelmezed ihletőjét. Vajon miért pont őt választottad? Az sem baj, ha nincs rá konkrét okod, csak valamilyen ködös érzelem vezetett hozzá. Nyugodtan érezd át, még megfogalmaznod sem feltétlenül kell. Ha meg tudod fogalmazni, miért, akkor viszont fogalmazd meg. Miért pont ő lett a kedvenc a sok-sok kedvenc közül? Talán épp utal valamilyen élethelyzetre, amilyenben most vagy?
  5. Milyen tulajdonságokat szeretsz benne? Mit vennél fel belőle a jelmezzel együtt? Mi az, amit inkább meghagynál neki?
  6. Vajon ezekre a tulajdonságokra épp most szükséged van? Ha igen, hogyan tudnád előhozni magadból a mindennapokban? Ha stresszhelyzetbe kerülsz, akár azt is végiggondolhatod, hogyan cselekedne a modelled ugyanebben a szituban? Mit csinálna másképp, mint te? Persze nem kell száz százalékig ugyanazt csinálnod, amit ő tenne, de szabadságodban áll, hogy élj valamelyik megoldásával.
  7. Vannak más jelmezek is, amelyeket szívesen felvennél? Azokkal kapcsolatban is végiggondolhatod ugyanezeket a lépéseket. Miért szereted őket, mit vennél át tőlük? Miért kapták ezek a jelmezek mégis a második, harmadik, sokadik helyet a legelső kedvenc után?

Sikerült a jelmezek világán keresztül másképpen ránézned egy olyan élethelyzetre, ami foglalkoztat? És megosztod velünk kommentben, kit/mit választottál és miért?

Csók & csoki: Judit

Posted on: 2018-02-09, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük