Segítség, megcsalt a párom! – avagy a pénzügyi megcsalás esetei

A pénzügyi megcsalás létező dolog - és komoly bajokat jelez.

Pénzügyi megcsalás? Az meg mi? Olyasmi, ami alapvető bizalmi válságot jelez Köztetek. És olyasmi is, ami sajnos gyakrabban fordul elő, mint szeretnénk. Ráadásul mindkét oldalról.

Pénzügyi megcsalás – eszik vagy isszák?

 

A pénzügyi megcsalás az a pénzügyi magatartás, amikor úgy kezeljük a pénzünket, hogy arról a kapcsolati partnerünk nem tud, vagy nem a teljes igazságot tudja.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól:

 

Egyik női ügyfelem azzal jött hozzám, hogy tanítsam meg a pénzzel bánni, mert az mindig kifolyik a kezei közül. Három mondat után eljutottunk a valódi okhoz: igazából neki semmi baja azzal, ahogyan a pénzt kezeli, de a párjának nagyon is. És ennek hangot is ad. Rendszeresen. Meglehetősen keresetlen stílusban, ami már ügyfelem számára igencsak bántó volt. Még mélyebbre ásva az is kiderült, hogy a párjával a pénzről vallott értékrendjük igencsak eltérő: a hölgy, bár nem szórta a pénzt, de azt természetesnek gondolta, hogy ha megdolgozott a pénzért, akkor bizonyos dolgokat megengedhet magának. A párja viszont igazi sváb mentalitással minden garast a fogához vert. Már ennyi eltérés is elegendő volt ahhoz, hogy rendszeressé váljanak a veszekedések. Mivel a hölgy az otthoni nyugalom miatt sem tudott szó szerint mindenről lemondani, így a pénzügyi megcsalás módszeréhez folyamodott: bizonyos dolgokat drágábbnak tüntetett fel a férje előtt, hogy kiszorítsa a minimalizált, férje szemében még így is luxust jelentő igényeire a pénzt – ezek megvásárlásáról azonban természetesen mélyen hallgatott. Emiatt folyamatos lelkiismeretfurdalás gyötörte. Nemcsak azért, mert lényegében hazudott a férjének, hanem azért is, mert a kapcsolatuk átmeneti békéje hazugságokon, füllentéseken, elhallgatásokon alapult.

Pénzügyi megcsalás – kit csalhatok meg így?

 

A pénzügyi megcsalás problémája nemcsak azokat érinti, akik párkapcsolatban élnek. Bizonyos esetekben a szülő-gyerek viszonyban is előfordulhat. Főnök-beosztott munkahelyi kapcsolatban is, csak ott már általában büntetőjogi kategóriának minősül, és sikkasztásnak hívják.

 

Vagyis a skála meglehetősen széles, de egy közös vonást mindig mutat…

A pénzügyi megcsalás létező dolog - és komoly bajokat jelez.
A pénzügyi megcsalás létező dolog – és komoly bajokat jelez.

Pénzügyi megcsalás – hová tűnt a bizalom?

 

A pénzügyi megcsalás az a pénzügyi magatartás, ami tipikusan bizalmi válságot jelez. És mást is: az empátia hiányát.

 

A bizalom kérdése egyértelmű. Na de mi van az empátiával?

 

A pénzügyi megcsalás ugyanis már csak következmény. Legtöbbször nem az a bajok gyökere. Hanem az eltérő értékrendek. Ami sokszor teljesen nyilvánvalóvá is válik a parázs viták során – ha egy kicsit jobban figyelnénk egymásra. Hiszen az értékrendek eltérése miatt veszekszünk, és az a sok kígyó meg béka, amit ilyenkor verbálisan egymás fejéhez vágunk, mind arról szól, hogy milyen a másik…

 

Ismerősek azok a mondatok, hogy

 

  • “Hogy lehetsz ilyen felelőtlen?” – vagyis felelősségteljes pénzkezelést, átgondoltságot vár el a partner, mert neki ez a természetes.
  • “Olyan nagyvonalú vagy, mintha Krőzus lennél!” – vagyis a takarékosság érték a partner szemében, és ezt nem látja Rajtad.
  • “Hogy tudtad elfelejteni a csekkbefizetést?” – ergo a pontosság pénzügyi téren is fontos a társadnak.
  • és más hasonló mondatok…

 

Az empátia azért is fontos lenne ilyenkor, mert ha képesek lennénk egy kicsit elszakadni a saját pénzügyi értékrendünktől, és beleélni magunkat a partnerébe, a helyzetébe, akkor lehet, hogy sok mindent megértenénk – és közelíteni tudnánk az álláspontokat…

 

Pénzügyi megcsalás – még egy fontos tényező…

 

…és erre ritkán szoktak figyelni. Mert a pénzügyi megcsalás magatartását nemcsak azért szokták felvenni emberek, hogy homokba dugják a fejüket, és legalább átmeneti csendet, békét, nyugalmat biztosítsanak otthon. Hanem azért is, mert a partnerek közül az egyik alárendelt szerepbe kényszerül. Ez pedig a pénzügyi függés helyzete.

 

A pénzügyi függés egy külön mise, ezért arról máskor fogok írni. Most csak annyit, hogy a pénzügyi megcsalás itt is már csak következmény. A függőség mértékét próbálja oldani vele az érintett fél. Itt a titkolózás még nagyobb szerepet kap, hiszen már nem egyszerűen bizalmi kérdésről van szó, hanem kiszolgáltatottságról is.

Pénzügyi megcsalás – mi lehet a megoldás? 

 

Frázis, de igaz: az őszinteség. Ezt azonban megelőzi a változtatásra való hajlandóság. Mindkét fél részéről. Ha csak az egyik fél akarja a változást, a másik viszont ragaszkodik a nézeteihez, abból jó nem sül ki.

 

És még valami: nemcsak a szándéknak kell meglennie. Meg is kell tudni csinálni. És ez nem lesz egyszerű ügy. Ilyen alapvető változások sok esetben szinte fizikai fájdalommal jár. (Még a pasiknak is.)

 

Szóval meg lehet csinálni. Akár úgy is, hogy csak ketten vagytok a megoldásra. De elérkezhet egy olyan pont is, amikor már szükség lehet a külső segítségre, amikor valaki a kívülálló szemével objektívebben tud ránézni a helyzetetekre. Ilyenkor van szükség egy szakemberre. Ha tényleg komoly a szándék arra, hogy a kapcsolat ne menjen a levesbe, akkor mindkét félnek el kell fogadnia a külső segítséget – és meg kell szavazni a szakértőnek a bizalmat.

 

Csók & csoki! 

🙂 Csilla 🙂 

MentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2018-01-01, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük