Karácsony, amelyik úgy szép, ahogy van

Karácsony lazán

Nem gondoltam volna, hogy az idei Karácsony legmeghatározóbb mondatára bevásárlás közben fogok rábukkanni. Pedig így lett, az egyik élelmiszerláncnál, a napi joghurtbeszerzés közben villant a szemembe a felirat: úgy szép, ahogy van.

Karácsony a te stílusodban
Karácsony egyszerűen, vagy épp bonyolultan – csak rajtad múlik!

A másik élmény, amelyik elindította bennem ezt a gondolatmenetet, egy bécsi kirándulás volt. Eredetileg Alice Cooper koncertre indultunk, de azért volt idő egy kis sétára is a bécsi karácsonyi vásárokban. Csak úgy cél nélkül, csavarogva, annyit, amennyi belefért az időnkbe, mindenféle elhatározás, és kényszer nélkül jöttünk-mentünk. És egyszerre azt vettem észre, hogy így, céltalanul mászkálva, feladatok nélkül élvezhetővé váltak az ünnepi giccsek, amelyekre egyébként, a rohanás közben nem mindig vagyok fogékony. Csillogtak az ünnepi fények, még a hideg is jól esett. Amikor meg már nem, akkor ott volt egy kávézó, hogy forró cappuccinóval szelídítsem. Mindez november 27.-én, amikor én a korábbi években általában még bőven korainak éreztem a karácsonyozást. Most pedig hogy-hogy nem, hirtelen meglett az a bizonyos hangulat, anélkül, hogy nagyon kerestem volna.

Karácsony tökéletesség nélkül

Karácsony - vissza a múltba, vagy most is jó lesz?
Muszáj a gyerekkori csodát keresgélni, vagy jó lesz úgy is, ahogy most van?

És tényleg, miért ne lehetne az egész úgy szép, ahogy van? Régi mániám, hogy fenébe a tökéletesség kergetésével, a megfelelési kényszerrel, a mérce a, hogy végre jól érezzük magunkat ebben az amúgy is elég stresszes, túlfeszített időszakban. És persze az sem feltétlenül használ, ha elszántan keresgéled a gyerekkori Karácsony hangulatát. Ha arra görcsölsz rá, hogy minden olyan legyen, amilyennek anno megszoktad, hogy ugyanaz kerüljön az asztalra, hogy pontosan ugyanazt érezd, mint hat éves korodban, annak a vége jó eséllyel csalódás lesz. Mert felnőttél, mert már nem 1987-et-et írunk, hanem 2017-et, és mert a világ, veled együtt sokat változott.

Amikor a Karácsony igazán a tiéd

De miért ne lehetne ez a Karácsony a tiéd – és persze azoké a szeretteidé, akik veled ünnepelnek? (És rögtön jön az a kérdés is, hogy miért ne lehetne épp azokkal ünnepelni, akikkel tényleg szívesen vagy együtt?) Miért ne lehetne tényleg úgy szép, ahogy van? A csálé fenyőfával, a kirepedt bejglivel, az elmaradt ablakmosással? Vagy valamilyen teljesen új szokással, amelyik tavaly bejött, és akkor is szereted, ha bárki más hülyének nézne miatta?

Karácsony lazán
Próbáld meg lazán – hidd el, jó lesz!

Miért ne lehetne egyszerűen csak jól érezni magad a karácsonyi vásáron, ahelyett, hogy azon bosszankodnál, hogy már ez sem a régi? Miért ne csinálnál otthon forralt bort, vagy puncsot (súgok, Csillának őrült jó receptjei vannak!), ha nem tetszenek a belvárosi vásárok lehúzós árai?

Miért ne főznéd a lehető legegyszerűbb menüt, ha tudod, hogy azt az egész család szereti, és így neked sem kell belemakkannod a főzésbe? Miért ne beszélnéd meg a családtagokkal, hogy ki mit szeretne kapni, ahelyett, hogy a kötelező meglepődés jegyében igyekszel gondolatot olvasni, és már előre félsz a kényszeredett mosolyoktól? Miért ne néznél valamilyen abszolút nemkarácsonyi filmet a Reszkessetek, betörők helyett, vagy akár miért ne néznéd a legnagyobb karácsonyi giccsmovie-kat egész délután pizsamában? Vagy épp miért ne vennéd fel az évek óta a szekrényben porosodó estélyit az amerikai szappanoperák stílusában, ha úgy esne jól? Miért ne lehetne egyszer legalább egy kicsit a lovak közé csapni a gyeplőt?

Karácsony csak lazán tervezve

Tervezd meg azt, amiben tényleg segít a tervezés: például az ajándék-logisztikát, vagy az ünnepi jövés-menés menetrendjét. Így már előre átlátod, mi fér bele pénzben és időben, és kisebb lesz az esély az utolsó pillanatos őrületre. De ne tervezz meg mindent aprólékosan: hagyd, hogy a dekoráció, vagy más részletek arra alakuljanak, amerre szeretnének. Keresd meg az élvezetet abban, amiben tudod, de akár azt is elfogadhatod, ha időnként épp nem találod a karácsonyi hangulatot. Idén egyszerűen legyen csak úgy szép, ahogy van. A végén még igaza lesz a reklámfeliratnak 🙂

Csók & csoki: Judit

Posted on: 2017-12-08, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük