Női csacskaság, avagy a szavak mágiája #2

Csacskaság vagy beszélgetés?

Nemrég dobta fel a Facebook azt a cikkemet, amelyben először írtam a szavak erejéről, és pár olyan szóról, amelyektől rövid úton nagy piros kiütéseim lesznek. Erről – és Csilla egy nemrégi kérdéséről, amelyben pont ilyen kifejezések után nyomozott – jutott eszembe még néhány olyan kifejezés, amelyek segítségével jó eséllyel magunkat fokozzuk le gyerekké. Hallottátok már, amikor egy nő azt mondja a hobbijáról, hogy jaj, ez csak afféle kis női huncutság? Vagy hallottátok már a kis női csacskaság kifejezést? Esetleg mondta már (jellemzően nő) a közeletekben, hogy kikapok?

Csacskaság vagy beszélgetés?
Jaj, hát mi csak csacskaságokról szoktunk csacsogni, ne is vegyél komolyan!

Nos hát, az a nagy helyzet, hogy huncutkodni a kisgyerekek szoktak. Jó, persze, van a szónak egy szexuális értelmezése is a felnőtteknél, de speciel én arra sem használnám. Egy bölcsisre jogos azt mondani, hogy olyan kis huncut, de egy felnőttre egészen biztosan nem. Azt pedig egyenesen kikérném magamnak, hogy bármilyen kedvtelésemet, legyen az a külső szemlélő számára bármennyire jelentéktelen is, csacskaságnak minősítsék – már csak azért is, mert nekem viszont fontos az a bizonyos valami.

Ami női, az csakis csacskaság lehet?

Csacskaság vagy hobbi?
A férfiak nem szokták azt mondani arra, ami fontos nekik, hogy az csak afféle csacskaság. Tanulj tőlük

Ezeket a szavakat jellemzően női időtöltésekre szokták használni, úgyis mint például shoppingolás, sminkelés, barátnőkkel beszélgetés egy süti mellett, táncóra, ilyesmi. DE vajon hallottátok-e már, hogy egy férfi azt mondja például a motorszerelésre, a horgászatra, vagy a barátokkal való sörözgetésre, hogy ez afféle kis huncutság vagy csacskaság? Nem jellemző. A nők jó része viszont használja a fenti kifejezéseket, amelyekkel viszont önként és dalolva felvállalja, hogy az ő szeretett időtöltései gyerekes dolgok, a férfiak hasonló hobbijaival szemben kevésbé fontosak. Afféle kis gyerekes izékék, amelyekre tényleg csak akkor kell időt szánni, ha az utolsó tányér is makulátlanra van mosogatva.

Barátság vagy alárendelt helyzet?

A másik „kedvencem” a „kikapok”. Kikapni szintén a gyerekek szoktak, de ők is csak olyan családokban, ahol nem ismerik a gyerekbántalmazás fogalmát. Ahol „kikapsz”, onnan menekülj, mert az egy bántalmazó kapcsolat, akár a párodtól tartasz, akár a főnöködtől. Nem egészséges, inkább keress más közeget, ahol felnőttszámba vesznek. Ha pedig egy baráti társaságban vagy hajlamos ezt elejteni, akkor gondolkodj el, hogy a barátaid körében vagy, vagy egy diktatórikus csoportban, ahol legfeljebb boxzsák lehetsz, ha verbálisan is. Merthogy a szó sajnos erre utal.

Csacskaság, kikapok - ezekkel a szavakkal magunkat fokozzuk le
Ahol attól kell tartanod, hogy kikapsz, onnan villámgyorsan menekülj

Ha most azt mondod, mindez nem fontos, akkor csak egy napig figyeld, milyen szavakat használsz magadra, azokra a dolgokra, amik neked fontosak, vagy azokra a helyzetekre, ahol mered vállalni a véleményedet. És aztán figyeld meg azt is, hogyan bánnak veled abban a közegben, ahol ezekkel a kifejezésekkel illeted magad. Ha pedig esetleg nem tetszik, amit látsz, változtass: kezdd mindjárt a szavaidon. A felnőttség és a felelősségvállalás azt is jelenti, hogy nem minősíted magad direkt vissza kisgyerekké, és nem kérsz bocsánatot mindazért, ami fontos neked. Hidd el, az erőltetett cukiskodás nem visz előre.

Csók & csoki:

Judit

Posted on: 2017-09-15, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük