Zöldnek lenni megéri! – Fogyasztási szokásaink

Zöldnek lenni - ezt hirdeti szakértőnk is, Babusáné Gazdik Ágnes, az Öko-Piac-Tér alapítója

Zöldnek lenni igenis megéri! Nemcsak azért, mert jót teszel vele a környezetnek, meg azért, mert környezettudatosnak lenni manapság olyan trendi. Hanem azért is, mert zöldnek lenni azt is jelenti, hogy spórolsz. Pénzügyi coachként már régen mondom, hogy ami környezetbarát, az pénztárcabarát is – lehet, hogy nem rövid távon, de hoszzú távon mindenképpen! Ezért kértem meg a téma szakértőjét, Babusáné Gazdik Ágnes, az Öko-Piac-Tér.net alapítóját, hogy írjon nekünk erről kicsit többet is. Ági pedig egy szép cikket kanyarított, ami sok mindent megvilágít – leginkább azt, hogy hol éri meg anyagilag is zöldnek lenni. 

 

 

Manapság- egyre trendibb dolog környezettudatosan, zölden élni, de sokan azt hozzák fel kifogásnak, hogy biztos drága is, ha valami trendi. Ebben az esetben egyértelműen anyagilag is megéri, mérhetően több marad a pénztárcánkban. De vajon, hogyan és hol foghatjuk meg a pénzt?

 

Zöldnek lenni a mindennapokban – valódi rezsicsökkentés: energiatakarékosság a neved!

 

Az egyik leglátványosabb és leghatékonyabb megtakarítást a rezsiköltségek terén érhetjük el. Ebben az esetben kézzelfoghatóan, akár évi több tízezer forintos megtakarítás is összejöhet, ha jól alakítjuk a szokásainkat. Az energiahatékonyság a háztartási készülékek gondos megválasztásán, a fűtés-hűtés szabályozáson, megfelelő szigetelésen is múlik, de sok függ az odafigyeléstől is.

 

Zöldnek lenni - ezt hirdeti szakértőnk is, Babusáné Gazdik Ágnes, az Öko-Piac-Tér alapítója
fotó: Facebook – szakértőnk, Babusáné Gazdik Ágnes, az Öko-Piac-Tér.net alapítója, aki szerint zöldnek lenni magátől értetődő anyagilag is

 

A „Nem Nehéz!” plakát- és reklámkampány már fut egy ideje az országban és a célja éppen az, hogy  a mindennapi életben az apró részletekre hívja fel a figyelmet: lekapcsolni a lámpát, kikapcsolni a készülékeket a stand-by (altatás) üzemmód helyett, kihúzni a töltőt stb. Nem nehéz megtenni, csupán egy pillanat, de sokat megspórolhatunk vele éves szinten. Mindez akkor is működik, ha nem megújuló energiát használunk otthon.

 

Néhány trükköt bevethetünk még:

 

  • A termosztátot, főleg, ha nem vagyunk otthon, állítsuk be egy még éppen elviselhető hőfokra
  • Használjunk víztakarékos csaptelepet, zuhanyfejet (már kb. 1500Ft-ért is lehet kapni!)
  • Csak addig folyassuk a vizet, míg szükséges – akár zárjuk el a zuhanyt, míg szappanozunk
  • A mosógépen és a mosogatógépen használjuk az öko, takarékos üzemmódokat, ha van – még az AAA+ se mindig takarékos, ha nem úgy van beállítva!
  • Tényleg megéri a LED izzó – a hagyományos izzókhoz képest a tizedét fogyasztják, válasszunk teljes spektrumú (2700 K körüli), vagy meleg fényű izzót. De kapcsoljuk le ezt is, ha nem vagyunk a helyiségben
  • Éjszakára használjunk minimál fogyasztású LED irányfényt – már 0,3 W-os is van! Így nem esünk orra és nem is kell még 2-5 Wattos izzót se égetni
  • fedő alatt főzzünk
  • zárjuk le a gázt, ha nincs rajta semmi

 

Ezen kívül még sokat fel lehetne sorolni, de fő, hogy józan ésszel, belátással döntsünk otthonunk energiagazdálkodásáról. Néha hihetetlen, hogy milyen apróságokkal is megtakaríthatunk akár ezreket is éves vagy havi szinten is.


 

Zöldnek lenni, ha felújítasz, építkezel – a zöld beruházások

 

Ha tehetjük, szigeteljük le az otthonunkat – sokat számít télen-nyáron. Ez már kicsit komolyabb és lassabban megtérülő befektetés lehet, ha egyénileg kell megoldani, de hosszabb távon megtérül.

 

Ugyanígy az alternatív energia megoldások beszerelése is nagyobb tőkeerőt kíván, de idővel megtérül. Társasházakban, nagyobb épület komplexumokban talán érdemesebb ezzel foglalkozni, kevesebbe kerül 1-1 lakóra vagy családra nézve, főleg, ha a beruházó már eleve úgy építi a házat, hogy a zöld energiaforrások is eleve be vannak építve.

 

Passzív házat építeni itthon, egyedileg valóban komoly befektetést jelent.

 

Zöldnek lenni - jó és megéri!
fotó: Facebook

 

Zöldnek lenni, ha vásárolsz – Önismeret és tudatos vásárlás

 

Önismerettel olyan holmikra fogunk szavazni, amelyek szolgálnak bennünket, jól állnak, így elkerülhetünk egy sor impulzusvásárlást, ami a legnagyobb pénzelszívó. A megfelelő frizura, smink,  outfit (felszerelés, ruha kollekció), lakberendezés kiválasztásához néha megéri akár szakértőt, tanácsadót (lakberendező, stylist, önismereti tréner stb.)  is bevonni, amennyiben bizonytalanul indul neki egyedül valaki. A ráfordított összeg segítségével magabiztosabban választunk a boltokban, szalonokban így összességében kevesebbet költünk, mintha csapongva, időtöltésből vásárolgatunk. Rengeteg felesleges pénzkidobástól kímélhetjük meg magunkat.

 

Írjunk vásárlási listát, igyekezzünk ragaszkodni hozzá. Azt vegyük meg, ami szükséges, ne reklámok és impulzus alapján válasszunk (alaposan bele). Akár menütervet is írhatunk. Néha az online vásárlás azért is jó, mert sok felesleges impulzustól kímél meg. Online gyorsan kiválasztjuk a kívánt terméket és már tesszük is a dolgunkat. Ha ragaszkodunk a személyes vásárláshoz, menjünk olyan helyre, ahol gyorsabban végezhetünk.

 

Ne vásároljunk sietve, sem éhesen, fáradtan. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk az impulzusvásárlásra, vagy eleve többet venni (betankolunk).

 

Egyre rövidebb visszavételi/elállási határidőt szabnak meg a boltok. Online vásárlás esetén viszont jelenleg 14 napig indoklás nélkül elállhatunk a vásárlástól. Válasszunk minél hosszabb, akár örök garanciás termékeket a tartósabb használati tárgyak esetén. Ez azt jelenti, hogy bármilyen állapotban, bármikor leadhatjuk a régi darabot, azt megjavítják, vagy kicserélik. Mindegy, hogy használtan vagy újonnan vettük. Ha nem is örök garanciás a termék, vagy márka, válasszuk a legjobb ár-érték arányú, vélhetően tartós dolgokat. Miután elhasználódott, keressük a módját, hogy környezetbarát módon szabaduljunk meg tőle.

 

A gyakran, tartósabban használt termékekből válasszuk a nagyobb vagy közepes kiszerelést – első vásárlás esetén viszont a lehető legkisebbet – ha nem válik be, kevesebbet veszítünk. A tartósabb termékekből vehetünk nagyobbat, a gyorsan romlóból viszont nem érdemes.

 

Ha van kirakva próba darab, vagy minta, akkor először teszteljük. Olvassunk termék teszteket kevésbé értékes termékek esetén is.

 

Ne a csomagolást, a címkét vagy a reklámot fizessük meg, hanem a terméket. Ha van rá mód, vásároljunk csomagolás nélkül.

 

Zöldnek lenni, ha tartós fogyasztási cikket, ingatlant vásárolsz – csak ésszel! 

 

Minél értékesebb, minél hosszabb időre szánt, tartósabb cikket tervezünk megvenni, annál több időt és energiát fektessünk a kiválasztásba. Olvassunk termékteszteket, fórumokat, használjunk árgépet. Egy bútort, burkolatot nehezebben cserélünk le, mint egy alsóneműt. Ugyanígy a nagy háztartási gépek, autó vagy egyéb nagy beruházás esetén is legyünk nagyon körültekintőek.

 

Ingóságra sose vegyünk fel hitelt, mert rendkívül gyorsan romlik az értéke. Gyakran abban a pillanatban, hogy kihoztuk az üzletből, felét sem éri, ha túl akarunk adni rajta. Ha megbánjuk a vételt, időben vigyük vissza a terméket, lehetőleg sértetlen állapotban. Sose hagyjuk magunkat hitelbe belehajszolni – ez ma már bűncselekmény, de minimum szabálysértés. Sose engedjünk nyomulós ügynöknek, értékesítőnek, bármilyen szépen igyekszik kiénekelni a sajtot a szánkból.  (Róka és a holló meséje).

 

Ingatlanra, használati eszközre csak akkor vegyünk fel hitelt, ha termelünk vele (munkaeszköz) vagy ki tudjuk adni, el tudjuk adni haszonnal. Különben csak ráfizetünk, értéktelenné válik az áru, mire kifizetjük. Lakáscélú ingatlanra csak akkor, ha nincs más módunk arra, hogy otthont teremtsünk.

 

Alaposan nézzük meg a kamatokat is. Csak kamatmentes részletre vásároljunk, ha nagyon muszáj (pl elromlott hűtő, mosógép esetén újat).

 

Használjuk ki a készülék csereakciókat – így megszabadulunk a régi, kevésbé környezetbarát darabtól, esetleg ingyen elviszik a régit és be is számítják. A régi készüléket hulladékudvarba is leadhatjuk, ha már nem működik, ha igen, akár el is adhatjuk. Minél hosszabb ideig tartsuk a termékeket eredeti állapotában a körforgásban, de legalább addig, amíg még nem fogyaszt túl sokat. Ezzel is megkíméljük a környezetet, hiszen nem kell új termék előállításába energiát fektetni.

 

Vásárlás előtt próbáljunk ki, próbáljunk fel mindent, amit csak lehet. Menjünk olyan társsal, aki jó tanácsokat tud adni, őszintén navigál bennünket. Így kevesebb csalódás ér.

 

A ködös ajánlatoktól, meghívóktól óvakodjunk. Vajon miért nem meri vállalni a képviselő a céget, terméket?

 

Zöldnek lenni  és a sharing economy – közös használat, avagy kölcsönözzünk!

 

Nem kell mindent megvenni, főleg, ha csak ki akarjuk próbálni a terméket. Nézzünk utána, hogy a kiszemelt terméket lehet-e kölcsönözni kölcsönzőből vagy ismerőstől, hacsak rövid időre kell. Bár kölcsönzőben van kaució, a kölcsönzési díj még így is jobban megéri, mint mindent ész nélkül megvenni. Egyszer olvasható regények, gyorsan változó szakmák anyagai, alkalmi ruhák, idényjellegű gyermek sporteszközök esetén különösen érdemes kölcsönözni vagy vásároljunk használtan.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

 

A kölcsönzés egy sajátos módja a sharing economy, azaz a megosztáson alapuló gazdaság, ami részben a “zöldnek lenni” jelszavával is született meg. Ilyen pl. az Airb’n’b vagy volt az Über – de ezek csak a legismertebb szereplői ennek a piacnak. Sok kezdeményezés van Magyarországon is, érdemes egy kicsit böngészni a netet. 

 

Használjuk a házhoz szállítási megoldásokat, pick-pack pontokat –  a kiszállítók több helyszínre mennek, néha jobban megéri egy közeli átvételi pontra kérni egy  nem nehéz árut. A nehéz vagy sok áru esetén érdemesebb házig hozatni, de legalábbis hatékonyabb, mint saját személyi járművel.

 

Alakítsunk vásárló közösséget. Együtt, nagyobb mennyiségű árut olcsóbban tudunk vásárolni. Olyanokkal társuljunk, akik hasonló dolgokat vásárolnak a közelünkben. Ma a közösségi média korában nem nagy fáradság megkérdezni másokat, hogy kell-e még valakinek.

 

Használjuk a tömegközlekedést vagy a telekocsi megoldást, használjunk többen egy járművet.

 

Köszönjük Áginak a hasznos tippeket, amelyekből még többet találtok oldalán, az Öko-Piac-Tér.net-en és a Facebook-oldalán!

 

Csók & csoki! 

🙂 Csilla 🙂 

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentésMentésMentés

Posted on: 2017-09-05, by :

1 thought on “Zöldnek lenni megéri! – Fogyasztási szokásaink

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük