Pénzügyek kicsiben – 10. rész

A megtakarítás talán a legfontosabb lépés, hogy a pénzügyek kicsiben nagybani pénzügyekké alakuljanak át!

Minden véget ér egyszer, még a jó dolgok is, így a Pénzügyek kicsiben minitréningnek is elérkeztünk az utolsó részéhez. Mégpedig ahhoz a részéhez, amely a leglátványosabban fog segíteni abban, hogy a pénzügyek ne kicsiben folyjanak az életedben.

 

Pénzügyek kicsiben

 

11. lecke

 

Csökkentsd ma a holnap kockázatait! Takaríts meg!

 

Amikor ebből a szempontból kezdünk beszélgetni az ügyfeleimmel a megtakarításokról, a legtöbben igazi katarzisként, megvilágosodásként élik meg, hogy így is lehet a megtakarításokra gondolni.

 

Amikor először kérdezem meg az ügyfeleimet, hogy mit éreznek, ha a megtakarítás szót hallják, nagyjából a következő szavakkal találkozom:

  • kötelező
  • nyűg
  • lemondás
  • önuralom
  • akaraterő

 

Vagyis a legtöbben tisztában vannak vele, hogy a megtakarításokhoz milyen tulajdonságok, személyiségjegyek kellenek (akaraterő, önuralom, önkontroll), de ott már kicsit megcsúszik a dolog, hogy a megtakarítások lemondással járnak.

 

1. tévhit a megtakarításokról – lemondással jár

 

Érdekes, hogy a megtakarítások képzését ilyen sokan lemondásként, önmagunk megrövidítéseként élik meg. Pedig ez nem egészen így van.

 

Az alapvető szemlélet az, hogy a megtakarítások miatt a jelenben le kell mondanom arról, hogy a pénzem korlátlanul elköltsem arra, ami csak szembe jön velem. Vagyis az fáj, hogy még ha nem is kell elköltenem az összes bevételemet ahhoz, hogy a megszokott színvonalon éljek, akkor is szeretném elkölteni. Ez azon az evolúciós gondolkodási sémán alapul, hogy a jövő nem biztos, csak az, ami ma van, ezért a mai biztosat használjam ki, éljem fel, mert ki tudja, mit hoz a jövő. Pl. ki tudja, lesz-e még egyszer ilyen jó vadászszezon,  és ennyi mamut a környéken. (Ezt az ösztönt használja ki a fogyasztói társadalom modellje.)

 

Mi az igazság?

 

Igazság No. 1 – A valóság ezzel szemben az, hogy – bármilyen meglepő – általában tudjuk tartani a jelenlegi életszínvonalunkat úgy is, hogy nem költjük el az összes havi bevételünket. Vagyis lemondásról szó sincs.

 

Igazság No. 2 – A megtakarítás lényege nem az, hogy most le kell mondanunk valamiről, hanem az, hogy késleltetjük a vágyainkat. Vagyis az, hogy a jövőbeli igényeink kielégítését már a jelenben elkezdjük megalapozni. Azért, hogy a jövőbeli igényeinket a jövőben ki is tudjuk elégíteni.

 

A megtakarítás talán a legfontosabb lépés, hogy a pénzügyek kicsiben nagybani pénzügyekké alakuljanak át!
A megtakarítás talán a legfontosabb lépés, hogy a pénzügyek kicsiben nagybani pénzügyekké alakuljanak át! – fotó: pixabay.com

 

2. tévhit a megtakarításról – megakadályozza, hogy most megkapjam, ami jár

 

Na, ez az, amit a megtakarítás biztosan nem akadályoz meg. Azt viszont biztosan, hogy már most elköltsd a pénzed valami olyanra, amire nem most, hanem később lesz szükséged. Sokan emiatt érzik úgy, hogy a megtakarítás nyűgös dolog a számára.

 

A fogyasztói társadalom egyik jellemzője az előre hozott fogyasztás. Vagyis minden arra ösztönöz, hogy már ma vedd meg azt, amire majd csak holnap lesz szükséged. Ezért van az, hogy már akkor nagy lakást, házat vettünk, amikor még csak ketten, vagy hárman vagyunk a családban – mert az előrehozott fogyasztást lehetővé tette valami.

 

És ez a valami nem az én anyagi helyzetem volt, hanem a másé, konkrétan a banké. Az egész hitelezési rendszer az előrehozott fogyasztás dicsőítésén és trendként való meglovaglásán alapul. Az álmaim lakása – amire majd akkor lesz szükségem, ha majd két gyerekem lesz – már most: minek is várnék rá még 5-10 évet? Ugorjunk! Ezért az 5-10 éves ugrásért aztán sokan bevállalták a 25-30 éves adósságszolgálatot is. Mindez a jól megválasztott befektetésekkel, amelyek a megtakarításaimból keletkeznek, tényleg 5-10 lett volna csak.

 

Vagyis abban biztosan nem akadályoz meg a megtakarítás, hogy megkapd azt, amiről úgy gondold, hogy jár Neked. Csak abban, hogy lemondj a pénzügyi szabadságodról, függetlenségedről.

 

Pénzügyek kicsiben – tévhitek nagyban

 

Ismét egy gondolati paradoxon: a pénzügyek kicsiben azért (is) létezhetnek, mert a tévhiteid a megtakarításról nagyban élnek a fejedben. Vagyis egészen addig, amíg ezek a megtakarítást korlátozó hiedelmek élnek a gondolkodásodban, a pénzügyek kicsiben is fognak folyni, csordogálni az életedben.

 

Ugyanis éppen a megtakarítások lesznek azok, amik látványosan hozzásegítenek ahhoz, hogy a pénzügyek kicsiben átforduljanak nagybani pénzügyekké.

 

A Pénzügyek kicsiben minitréning ezennel megtette kötelességét, és véget ért. Olvasd el jól, mert nagyon pontosan feltérképezi azokat a kitörési pontokat, ahol a pénzügyek kicsiben átfordíthatóak nagybani pénzügyekké. 

 

Sok sikert! Csók & csoki! 

🙂 Csilla 🙂 

 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

 

U.I.: ha segítség kell hozzá, tudod, hol találsz! 😀 

 

Fotó: pixabay.com/Brett Hondow

MentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2017-08-23, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük