Pénzügyek kicsiben – 9. rész

Pénzügyek kicsiben - célkitűzés nagyban. :)

Pénzügyek kicsiben? Ez annyit jelent, hogy célkitűzés és tervezés nagyban! Bármilyen fura is, a kettő együtt jár: minél kisebbek most a pénzügyeid, annál nagyobban kell “céloznod” és tervezned.

 

Pénzügyek kicsiben

 

10. lecke

 

A pénzügyek kicsiben paradoxona:

 

pénzügyek kicsiben = célkitűzés és tervezés nagyban

 

Ez azt jelenti, hogy minél elgyalázottabbak most a pénzügyeid, azaz minél kisebb a nagyságrend, amivel kezdesz, annál nagyratörőbbeknek kell lenniük a céljaidnak és a megvalósításukra irányuló terveidnek.

 

Miért van ez így? 

 

Két okból is. Egyrészt érzelmi, másrészt racionális oldalról.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

 

Ha egy kicsit megállsz, és visszagondolsz a korábbi leckékre, pl. arra, ami a tartalékok képzéséről szólt, vagy éppen a több lábon állásról, már mind igényelt egy bizonyos fokú tervezést. Hiszen itt már nem a máról holnapra szemlélet, hanem mindig egy kicsivel hosszabb, sőt egyre hoszabb időtávok határozták meg azt, hogy mit csinálsz a pénzügyeidben. Vagyis már ezzel is gyúrtál egy kicsit a célkitűzésre és a tervezésre. 

Amiben most más lesz a célkitűzés és a tervezés is, az az a körülmény, hogy mindent átfogóan, rendszerben fogsz célokat meghatározni, és ennek megvalósításához tervet készíteni. Ebben a Nagy Célban és a hozzá tartozó Nagy Tervben a tartalék is és a több lábon állás is már csak egy eszköz lesz a megvalósítás terén, nem pedig maga a kitűzött cél. Egészen más minőség. Most ugrod meg éppen a következő fejlődési lépcsőfokot. 

 

A pénzügyek kicsiben paradoxonának érzelmi oldala

 

Ez tulajdonképpen a “nincs más hátra, mint előre” effektus pénzügyi változata. A jelenlegi pénzügyi folyamataid, módszered, gondolkodásod ugyanis mind arra vannak beállva, pontosabban Általad beállítva, hogy kevés a pénzed, vagyis a pénzügyek kicsiben értelmezhetők csak Számodra. Különösen ha már hosszabb ideje ebben az állapotban élsz, szinte bármilyen cél és a hozzá kapcsolódó terv nagyratörőnek tűnik. Így érzékeled.

A célkitűzés és a tervezés ugyanis mindig távlatos dolog. Úgy érzi ilyenkor az ember fia/lánya, hogy valami fontos, nagy dolog eléréséről gondolkodik ilyenkor. A kevés pénz, és az azzal való küszködés ellenben folyamatosan a jelenben tart. Szinte minden ügyfelem, aki nehéz anyagi körülmények közül akart kitörni, és ebben kérte a segítségemet, arról számolt be, hogy jó esetben a hónap végéig tud csak előre gondolkodni anyagi téren, rosszabb esetben a következő hétig, esetleg néhány napig.

Ez pedig a kognitív disszonancia érzését kelti ugyanazon dologgal, a pénzzel kapcsolatban.

 

Pénzügyek kicsiben - célkitűzés nagyban. :)
fotó: saját és pixabay.com

 

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

 

Kognitív disszonanciának nevezzük azt a szorongáskeltő állapotot, amikor olyan új tapasztalat, tudás, információ jut a birtokunkba valamiről, amely szöges ellentétben áll az adott dologról, személyről szerzett korábbi meggyőződésünkkel. Ennek a fajta szorongásnak a csökkentésére ösztönösen törekszünk. Ezért a két ellentétes ismeretet megpróbáljuk valahogy összhangba hozni. Ha sikerül, akkor racionalizálunk: ekkor gyártunk nyakatekert magyarázatokat, netán kifogásokat is, keresünk kompromisszumot. Ennél jóval ritkábban felülvizsgáljuk eredeti meggyőződésünket, és ha elfogadható számunkra az új ismeret, akkor az lesz az új meggyőződésünk. Ha nem sikerül a szinkronba hozás, akkor marad a feszültség, és vele a stressz is, ami egy idő után erősen kellemetlen is tud lenni. 

 

Ez olyan érzelmi és érzékelési feszültséget teremt, amely már magában elég ahhoz, hogy sokan elakadjanak. Az elszántak és a kihívásokat kedvelők (vagyis a vállalkozókedvűek) azonban ezt kellemes, ösztönző feszültségként (pozitív stresszként) fogják megélni. Ez a feszültség fogja őket arra sarkallni, hogy változtassanak az életükön, a pénzügyi helyzetükön.

 

A pénzügyek kicsiben paradoxonának racionális oldala

 

Ha belegondolsz, a jelenlegi anyagi helyzeted nem éppen rózsás. Emellett minden távlati cél – már csak a számok szerint is – csak szebb, jobb, több, előbbre vivő lehet. És persze, hogy az, hiszen ott látod fehéren-feketén leírva a papíron, amelyen számolgatod a céljaid megvalósításához szükséges időt, építed fel a pénzügyeidet, hogy ez valóban szebb, jobb, több és előbbre vivő.

Vagyis – még ha csak írásban is – de látod, olvasod, az érzékszerveiddel tapasztalod, hogy ezek tényleg pénzügyek – nagyobban. (Ezzel jó néhány embernél ki is lehet oltani a kognitív disszonancia okozta hatásokat, de legalábbis erősen lehet csökkenteni. Nem véletlen, hogy ha van egy terved, akkor sokkal nagyobb biztonságban érzed Magad, mert tudod, hogy van megoldási lehetőség a kezedben – holott sok esetben csak a kognitív disszonancia okozta stresszt kezeled vele.)

A célok rendszeréről, a célkitűzésről és a tervezésről már olvashattál korábban a Személyes Pénzügyi Rendszer® korábbi leckéjében egy azóta már megszűnt blogomon. Ezt később újra elolvashatod, mert nemsokára aktualizálom.

Ha tovább akarod finomítani a célkitűzésről és tervezésről szerzett ismereteidet, akkor olvasd el a PIQ Ezin pénzügyi intelligencia fejlesztő e-magazin 2013. áprilisi számát, amelynek éppen ez volt a témája. (Ha szeretnél ehhez hozzájutni, akkor csak kérned kell! ›››)

 

A célkitűzés és tervezés értelme, ha a pénzügyek kicsiben folynak…

 

… természetesen annak az előkészítése, hogy legyenek megtakarításaid. Erről lesz majd szó a jövő héten. 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

 

Csók & csoki! 

🙂 Csilla 🙂 

MentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2017-08-15, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük