Pénzügyek kicsiben – 8. rész

Pénzügyek kicsiben - a több lábon állás művészete

A Pénzügyek kicsiben sorozat folytatódik! Bár már eddig is rengeteg mindent megtanultunk, át- és újragondoltunk, ezek az erőfeszítéseink szinte mind a kiadásaink kézbentartására koncentráltak. Ahogyan azt már azonban korábban is említettem, a pénzügyeinket két oldalról is egyensúlyba lehet (sőt kell) hozni: az egyik a kiadások visszaszorítása, de minimum észszerűsítése, a másik a bevételek maximalizálása.

Most jött el az ideje, hogy foglalkozzunk a bevételeiddel.

 

 

Pénzügyek kicsiben – 9. lecke

 

A természetben minden minimum két lábon áll – a pénzügyeidben sem helyes egyetlen lábon egyensúlyozni!

 

Nézz meg egy fát! Amit látsz, az a törzse, de ami miatt a talajon szilárdan áll, az a gyökere – és az ezerfelé ágazik a föld alatt. Nem értem, hogy a személyes pénzügyeik terén a legtöbb ember miért hagyatkozik mégis egyetlen lábra, a bérjövedelmére… Ennél kockázatosabb dolog a világon nincs, mint hogy egyetlen bevételi forrásnak szolgáltassuk ki a megélhetésünket!

 

Tudom, mivel kicsiben kezded a pénzügyeidet irányítani, most még nem is lehet több láb, legalábbis nem olyan bevételekből, amelyek most még elérhetetlennek tűnnek (pl. részvények). Viszont érdemes egy kicsit gondolkodni, hogy mégis milyen lehetőségeid vannak…

Itt is igaz, amit korábban mondtam: ugyanazt kell csinálni itt is, mint nagyban! Állj több lábon! És itt is igaz, hogy kell valami rövid, közép- és hosszú távú. Igaz, ez nem egészen a hagyományos befektetői értelemben vett rövid, közép- és hosszú táv lesz, de a szemlélet ettől még nagyon hasonló.

 

Pénzügyek kicsiben - a több lábon állás művészete
fotó: freakingnews.com

 

Pénzügyek kicsiben – több lábon állás kicsiben

 

Ha kicsiben kezdesz több lábra állni, akkor az időtávod is kisebb lesz, amit át tudsz fogni anyagilag. Ezért a rövid, közép- és hosszú táv Nálad még nem az egy éven belüli, az 1-3 éves, és a 3, de inkább 5 évnél hosszabb időtávokat fogja jelenteni, hanem

 

  • az azonnali, de legalábbis napokon belüli,
  • a havi rendszeres
  • és az egyszeri, nagyobb összegű bevételeket.

 

Mint látható, itt a hosszútáv is maximum egy negyedévet ölel fel, de ezzel nincsen semmi baj. Idővel, ha már “kinövöd Magad”, meg a pénzügyek kicsiben időszakát, akkor is jól fogod tudni használni ezt a szemléletet. Az időtávok hosszabbak lesznek ugyan, és mások lesznek az alkalmazott pénzügyi eszközeid, de a szemlélet attól még maradni fog:

 

  • továbbra is több lábon állásban fogsz gondolkodni
  • három idősíkon fogsz ehhez tervezni
  • és az időben eltérően befolyó bevételeid szépen egymásra épülnek majd, egyik betömi a másik által időben le nem fedett lyukat – így megtanulod a csúszó, vagy gördülő tervezési módszert, amely lehetővé teszi majd, hogy valamilyen bevételi forrásodból mindig legyen bevételed, így összességében csak azt érzékeled, hogy folyamatosan van valahonnan bevételed.

Milyen bevételi lehetőségeid vannak, amíg a pénzügyek kicsiben folynak?

 

  1. azonnali, vagy napokon belüli bevételek – ezek jellemzően alkalmi munkák. Pár naposak, vagy hetesek, de megvan az a jó tulajdonságuk, hogy így néhány napon belül bevételed is van – ami legalább az azonnali kiadásokra, mint pl. élelmiszervásárlás, elég lesz. Ide sorolom még azokat a juttatásokat is, amelyeket ingyen kaphatsz, mert valamilyen oknál fogva jogosult lehetsz rá – hiszen arra nem kell költened, azt csak úgy kapod, esetleg természetben. (Egyik ügyfelem pl. kiderítette, hogy egy jótékonysági szervezet az ő anyagi helyzetében lévők részére ingyenes ebédet biztosít házhoz szállítással. Fizetnie nem kell érte, de dolgoznia sem. Mi ez, ha nem tiszta bevétel – ebédben mérve?)
  2. rendszeres, havi bevételek – ennek legnyilvánvalóbb formája a havi munkabér. Érdekes módon a három közül manapság ez a legbizonytalanabb. Abban az értelemben mindenképpen, hogy vagy kapsz főállást, vagy sem. Ha azonban nagy a gáz, akkor nem nagyon van lehetőség válogatni: ami szembejön, azt kell elfogadni. Ha másra nem is lesz ez jó, de arra mindenképpen, hogy a szintén havi rendszerességgel befolyó rezsiszámláidat ki tudd fizetni belőle.
  3. egyszeri, nagyobb bevételek – ezek már időnként és nyomokban akár emlékeztethetnek is a befektetésekre annyiban, hogy egyik-másik lehet ún. passzív jövedelem is. Én személy szerint nem szeretem a passzív jövedelem szót, mert azt a tévképzetet kelti az emberekben, hogy alig kell valamit csinálni, aztán elég hátradőlni, és dől a lé. Pedig a passzív jövedelem valójában azt jelenti, hogy az elején, amíg előkészíted, kutatsz, kiválasztod a lehetőségek közül a lehető legjobbat, beindítod, addig esetleg meggebedsz, mert annyit kell dolgoznod vele. Később viszont elég lesz már “csak” szemmel tartani – magára viszont nem hagyhatod teljesen. Ilyen jövedelemek lehetnek az egyszeri megbízási szerződésekre teljesített munkák, vagy éppen a tudástartalmak előállítása (pl. könyv). Mivel ezek egyszerre jelentenek nagyobb összeget (a másik kettőhöz képest legalábbis), ez lesz a kiugrási lehetőséged: ez lesz az a pénzalap, amiből elkezdheted felépíteni a tartalékaidat, a megtakarításaidat. (Vagyis ha ilyen pénzhez jutsz, eszedbe ne jusson felélni, vagy legalábbis a nagy részét sértetlenül kell hagynod, és félretenned, ne adj Isten, befektetned(!), különben hiába volt minden eddigi munkád!)

 

Ezen bevételi források jók akkor, ha tényleg elég csehül állsz anyagilag, de keresed a kitörési lehetőségeidet. (Meg is fogod őket találni, ha követed a módszert.) Azzal viszont számolj, hogy ez egy roppant fárasztó időszak lesz. Bármelyik bevételi forrást nézed ugyanis, szinte kivétel nélkül mind aktív munkára épül, vagyis a Te időd, munkaerőd, kapacitásod kell hozzá. Az egyszeri, nagyobb bevételek révén viszont pontosan tudni fogod, hogy eléred azt az új korszakot, amelyben már nem kell ennyit melóznod, mert az abból befolyó bevételeid lehetővé teszik azt is, hogy tőkejövedelmed legyen. (Az pedig jóval kényelmesebb, mint a munkajövedelem.)

 

Mindehhez azonban kell még egy nagyon fontos dolog: tudni kell célt kitűzni, és a célmegvalósításhoz vezető utat megtervezni. (Ez lesz az, ami fenn fogja tartani a motiváltságodat, illetve nem hagyja, hogy letérj a megjelölt útról.) A jövő héten erről lesz szó. 

 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

 

Csók & csoki! 

🙂 Csilla 🙂 

 

fotó: freakingnews.com

MentésMentés

Posted on: 2017-08-09, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük