Pénzügyek kicsiben – 7. rész

A pénzügyek kicsiben is csak okos embereknek való, mert itt nyomozni kell!

A Pénzügyek kicsiben sorozatban arra már fény derült, hogy a cash flow azért nagyon jó dolog, mert

 • tetszőlegesen alakítható a saját igényeink és céljaink szerint,
 • bármikor pontosan látható belőle, hogy is állunk anyagilag
 • egyetlen szabály szerint kell működtetni: a cash flow egyenlege pozitív legyen (vagyis kevesebbet kell költeni, mint amennyi az adott hónapban volt a bevételünk)
 • nagyszerű eszköz a kiadáskontrollra – megállapítható belőle, hol van túlköltés, hol kell megfogni a pénzt, és hol kell esetleg átcsoportosítani.

Ez az utóbbi tényező azonban még így is sokaknak okoz fejtörést: OK, tudom, hogy hol folyik el a pénz. De hogyan fogjam meg?

 

 

Pénzügyek kicsiben – 8. lecke

 

Költség regulázva jó, különben elszabadul az anarchia!

 

Ezt értsd szó szerint: a költségeknek sajnos megvan az a roppant kellemetlen tulajdonságuk, hogy ha nem tartod rajtuk a szemed, akkor szétszaladnak, és zabolátlan tombolásba fognak.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól:

 

Itt csak jelzés szintjén szeretnék visszautalni arra az általam már rengetegszer idézett közgazdasági alapvetésre, hogy a bevételek emelkedésével mindig automatizmusként jár együtt a kiadások elszabadulása is. Hacsak nem tartod kordában a dolgot.

Ezért mondja azt Kiyosakitól Bodo Schäferen át Herman Juditig minden szakértő, hogy nem attól leszel gazdag, hogy mennyi a bevételed, hanem attól, hogy mennyit tartasz meg belőle…

 

Ha már vezeted a cash flow-dat, akkor, ahogyan azt már korábban is említettem, használd is! Elemezd ki! Apróra! Milyen költségjogcímen mennyi pénzt adtál ki, ez mennyivel haladja meg a havi átlagodat, vagy éppen azt a szintet, amit még elfogadhatónak tartanál.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól:

 

Van ám egy bizonyos lélektani határ is a költségeknél, ez is hozzátartozik ahhoz a bizonyos pénzügyi komfortzónához, amelyen belül létezünk, működünk. Ez az a határ, amelyen belül még nincs rossz érzésünk, ha kiadjuk – vagy éppen zsebre tesszük a pénzt. (Igen, bizony, bevételeknél is van egy ilyen lélektani limit.) Ezért nagyon fájdalmas sokszor szembesülni az első havi cash flow kimutatás elemzésekor, hogy mit hiszünk arról, mennyi kiadásunk van, és azzal, hogy VALÓJÁBAN mennyi pénzt szórunk el.

 

Ha már tudod, milyen költségedet kell megreguláznod, az már fél siker. Innentől pedig a Google a barátunk alapon neki lehet fogni a kutatásnak…

 

A pénzügyek kicsiben is csak okos embereknek való, mert itt nyomozni kell!
fotó: pixabay.com

A Pénzügyek kicsiben nyomozója

 

Akárhogy nézem is, rá kell szánni némi időt, hogy kibogozd a szálakat, és mint egy jó nyomozó, összerakd a képet. Ezer helyen folyhat el a pénz, és ezerféle módon, tehát minden olyan jogcímnél, ahol valami bibi van, módszeresen végig kell gondolni, hogyan tudsz Magadon segíteni.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

 

Itt jön egy másik nagy probléma: egy háztartáson belül általában többen is élnek. Ha valamiért egyedül élsz, akkor Téged ez a probléma nem érint, de ha családod van, vagy netán lakótársaid, akkor ezt bizony le kell bokszolni velük. Nekik ugyanúgy akarni kell a dolgot, mint Neked, különben lesznek ugyan eredményeid, de korántsem olyan látványosak, vagy csak alig. Amíg a pénzügyek kicsiben bonyolódnak, addig kell azt a szokást bevezetni, hogy egyfelé toljátok a szekeret, különben ott ette meg a fene az igyekezetedet.

 

Amit a nyomozásnál vegyél figyelembe:

 

 • milyen költséged szállt el
 • mennyivel költötted túl Magad az elfogadhatónál vagy a havi átlagnál (ez lesz a célösszeg, amit le kell faragni)
 • melyik szolgáltatónál vagy, a szolgáltatónak vannak-e olyan más díjcsomagjai, amelyek kedvezőbbek
 • a szolgáltatónak vannak-e más olyan díjcsomagjai, amelyek azt az igényt fedik le, amelyre tényleg szükséged is van (előfordulhat, hogy pl. kábelTV-csomagban sokkal több csatornád van, mint amennyit nézel, és amire tényleg igényed van, az egy kisebb és olcsóbb csomagból is kijön)
 • más szolgáltatóknak vannak-e elérhető szolgáltatásai a környékeden, és azok mibe kerülnek
 • jogosult vagy-e bármilyen jogcímen bármilyen szolgáltatónál bármilyen kedvezményre (pl. bizonyos biztosítók a közalkalmazottaknak kedvezményt adnak egyes biztosítások esetén)
 • biztosít-e bármilyen szolgáltató bármilyen szolgáltatást esetleg INGYEN (ez sem lehetetlen: van egy ügyfelem, aki meglehetősen megszorult anyagilag, egészségileg, szóval nem rózsás a helyzete, és kiderült, hogy valamelyik szeretetszolgálat ennek alapján szinte ingyen viszi neki házhoz az ebédet – havi pár száz forintért).

 

Ha ezek után sem boldogulsz, a meló akkor sem volt hiábavaló! Ez az elemzés ugyanis már nagyon jó alap arra, hogy szakértő, konkrétan pénzügyi tanácsadó segítségét kérd a számláid, kiadásaid csökkentéséhez. Egy jó tanácsadónak vannak annyira széleskörű kapcsolatai, hogy még abban is tud segíteni, hogy pl. a telefonszámládat hogyan csökkentsd érdemben – még akkor is, ha magánember vagy.

 

Ha már a kiadásaidat így sikerült megreguláznod, akkor itt az ideje, hogy ugyanezt megtedd a bevételeiddel is. Erről lesz szó a jövő héten!

 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

 

Csók & csoki! 

🙂 Csilla 🙂 

 

fotó: pixabay.com/422737

MentésMentés

Posted on: 2017-07-31, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük