Pénzügyek kicsiben – 6. rész

Mire jó a cashflow?

Még mindig Pénzügyek kicsiben, és még mindig a Hogyan kezdjek neki a  pénzügyeim ráncba szedésének? kérdést járjuk körül. Eddig foglalkoztunk a kiadáskontrollal és a tartalékok képzésével. Most egy magasabb szintre lépünk: nem elégszünk meg a kiadáskontrollal, hanem cash flow-t tervezünk.

 

 

Pénzügyek kicsiben – 7. lecke

 

Te irányítsd a pénzed, és ne a pénzed irányítson Téged!

 

Nem, ez nem egészen ugyanaz, mint a kiadáskontroll: arra épül, de ez már egy erősen finomított változat – valami olyasmi, ami már megalapozza a gazdagságtudatosságodat, a gazdag mentalitást. Így lesznek a pénzügyek kicsiben nagybani szemléletűek… 😀

A pénzügyi coach (köz)beszól:

 

Érdekes megfigyelni, hogy ha valami váratlan pénzügyi gond üt be, akkor az első reakció mindenki részéről az, hogy mély levegőt vesz, behúzza a hasát, aztán összerántja a gatyaszíjat. Legyen szó magánemberek pénzügyi problémájáról, vagy egy cég pénzügyi válságáról, az első reakció az, hogy OK, gáz van, akkor összehúzzuk magunkat. Ez ugyan jó reakció, de csak akkor, ha ezen kívül mást is csinálunk problémamegoldás címén.

 

Csak mint érdekesség megemlítem, hogy egy kivétel azért van: és ez az állam. Ha pénzügyi zűr van állami szinten, akkor ott hihetetlen módon soha nem a gatyaszíjrángatás az első reakció, hanem az újabb jogcímeken beszedhető adóbevételek növelése. A bevételnövelés is jó taktika – csak nem önmagában.

A kiadáskontroll azért nagyon jó, mert ezzel a cash flow, azaz a pénzáramlás egyik fele le is van tudva.

 

Pénzügyek kicsiben - mire jó a cashflow?
fotó: pixabay.com

 

Mi a cash flow?

 

Szó szerint pénzáram(lás). Lényegében tekintve pedig az a kimutatás, amelyből első blikkre leveszed, hogy mennyi pénz áramlik át a kezed között akár kifelé, akár befelé. Ezért a cash flow nemcsak a kiadásokat követi, hanem ugyanolyan szoros emberfogással a bevételeket is.

 

Hogy pontosan mire jó a cash flow, és hogyan érdemes vezetni, arról itt találsz egy videot. A cash flow vezetéséhez pedig innen tudod letölteni a cash flow táblázatot.

 

Lehet erre azt mondani, hogy ez sem több, mint egy háztartásnapló, amit még a dédink vezetett anno a kockás füzetébe. Igaz. De azért ettől egy kicsit több is. A modern cash flow táblázatokban, sőt, szoftverekben már nemcsak a mindennapi kiadásokat, költségeket és bevételeket tudjuk vezetni, hanem igazi gazdag mentalitással a befektetéseink által megtermelt bevételeket és az azokhoz kapcsolódó költségeket, esetleges veszteségeket is.

 

Pénzügyek kicsiben – cash flow kicsiben

 

A pénzügyek kicsiben ugyanaz, mint  a pénzügyek nagyban elv alapján a cash flow-dat már most is úgy vezesd, mintha gazdag lennél: a szoros elszámolásban nyilvántartott kiadásaid mellé vezesd fel a bevételeidet is. Az utolsó kanyi fillérig. Akárhonnan, akármiből is származzon.

 

A következő fontos pont…

 

A cash flow táblázatban tervezd meg a bevételeidet is! 

 

Itt az ideje, hogy töb bevételi forrásra támaszkodj, vagyis az életminőséged javításának második pontját valósítsd meg kicsiben: ne csak a költségeidet vágd meg, ahol csak lehet, hanem a bevételeidet is növeld meg, illetve terjeszd ki, amennyire csak tudod!

 

A pénzügyek kicsiben azt is jelenti, hogy most ugyan még nem nagyra törő befektetésekben gondolkodsz a több lábon állás kialakításakor, hanem más lehetőségeket keresel, de ezek fogják kikövezni az utad a befektetésekig.

 

Házi feladat:

 

ülj le, és gondold végig, mi lehet az az 5 bevételi forrás (a főállásodat is beleértve), amelyekből bevételt tudsz csiholni! (Vedd figyelembe azt is, hogy ezek rendszeres, vagy alkalmi bevételek-e, de az alkalmi bevétel is egy forrásnak számít!)

 

A jövő héten éppen a több lábon állás rendszerének kialakításával, a bevételeid növelésének lehetőségeivel folytatjuk – most még kicsiben. 

 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!


Csók & csoki! 

 

🙂 Csilla 🙂 

 

Fotó: pixabay.com/angelolucas

Posted on: 2017-07-17, by :

1 thought on “Pénzügyek kicsiben – 6. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük