Pénzügyek kicsiben – 5. rész

Pénzügyek kicsiben - tartalék kicsiben

A Pénzügyek kicsiben sorozaton belül folytatjuk a “Hogyan kezdjek neki a pénzügyeim ráncba szedésének?” című miniszériát. Ezen belül eddig még csak azt tanulhattad meg, hogy a kiadásaidat hogyan tudod szoros emberfogással követni. Most jön a következő nagyon fontos lépés, ami olyan egyszerű, mint a faék (ezért ne is számíts hosszú bejegyzésre!), viszont olyan fontos, hogy mérföldkőnek fogod érezni a pénzügyi intelligenciád fejlődésében. 

 

 

Pénzügyek kicsiben – 6. lecke

 

A talált pénzt fogd meg!

 

Az előző postban számos lehetőséget mutattam arra, hogy akár még a jelenlegi bevételi viszonyaid közepette is pénzt fogj meg Magadnak. Erre volt jó, hogy kiadás- és háztartásnaplót vezettél, aztán azt ki is elemezted, hogy az ott talált összegeknek nemcsak a nagyságát, hanem a szerkezetét is figyelted.

 

Ha megvagy az elemzéssel, akkor jön a történelmi jelentőségű lépés:

azt a pénzt, amit így “megtaláltál”, félreteszed.

 

Itt az első lehetőség a megtakarításra! A pénzügyek kicsiben is lehetőséget adnak a megtakarításra.

 

Pénzügyek kicsiben - tartalék kicsiben
fotó: pixabay.com – Ugye, ennél komolyabb célra fogsz tartalékot képezni? 

 

Pontosabban arra, hogy megalapozd a biztonságérzetedet: a tartalékaid felépítésére.

 

Ahhoz változatlanul tartom magam, amit anno még egy korábbi oldalam egyik tréningjében tanácsoltam:  az első megtakarítási célod az legyen, hogy tartalékokat képzel Magadnak (és persze a családodnak). Ez lesz az a pont amikor érezni kezded, hogy tudod, merre van az alagút vége.

 

A másik fontos szempont, amiért érdemes jó szorosan megfognod a pénzt, amit a kiadásaid észszerűsítése során találtál, az a szokásokban rejlik. Akik olvassák már egy ideje az írásaimat ilyen-olyan oldalakon, azok tudhatják, hogy ahogyan én látom, a megtakarítás egy szokás. A szokások kialakítása pedig nem egyszerű ügy. Viszont motivációval nemcsak kialakíthatóak, hanem hosszú távon fenntarthatóak is. Annál jobb motivációt nem is tudok elképzelni, mint hogy a talált pénzedet megőrizd, és biztonságot alakíts ki Magadnak.

 

Ez az a pont, ahol ismét érdemes elgondolkodnod:

 

soha semmikor máskor nem lesz még egy ilyen jó alkalmad arra, hogy a megtakarítást és a tartalékképzést szokássá tedd!

 

  1. Azért, mert most van rá a legnagyobb szükséged.
  2. Azért, mert most vagy igazán motivált arra, hogy megfogd a pénzt
  3. Azért, mert most vagy igazán motivált arra, hogy tartalékokat építs.

 

A pénzügyek kicsiben azt jelenti, hogy most alakítod ki a nagybani pénzügyeid kezeléséhez is alkalmas szokásaidat.

 

Pénzügyek kicsiben – tartalékok kicsiben

 

Amíg nem “menedzselsz” túl sok pénzt, addig az életviteled sem nagyon lehet nagyvilági. Ennek megfelelően a tartalékaidat is tarthatod alacsonyabb szinten. Az életszínvonalad emelkedésével természetesen a tartalékaid szintje is emelkedni fog, hiszen

 

a tartalék arra való, hogy bármilyen váratlan esemény bekövetkezése esetén is fenn tudd tartani az éppen aktuális életszínvonalad.

 

Ezért is jó, hogy elkezdted követni a kiadásaidat!

 

A pénzügyek kicsiben kezelése a szokását- és -kialakítás ideje is!

 

A háztartásnaplódból most kiderül, hogy mibe is kerül havonta fenntartanod azt a színvonalat, amelyen most élsz. Ez fogja meghatározni azt az összeget, amely elegendő ahhoz, hogy első lépcsőben 3, aztán 6-12 hónapig meg tudj állni ugyanezen a szinten. Ennek kell a megbízható tartalékodnak lennie.

 

Ez eltart ugyan egy darabig, de nem reménytelen. Korábban azt javasoltam mindenkinek, hogy a tartalékképzés meggyorsítására legalább egy 1-3 hónapos lekötött betétbe tegye a pénzét, hiszen a kamatok is hozzácsapódnak így a tartalékaihoz, és azért legalább nem neki kell majd megdolgoznia. Ez azonban az azóta bevezetett tranzakciós adók, eho, illetve az egyre csökkenő kamatlábak fényében már korántsem működik. Ezért érdemesebb inkább a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek között szétnézni, ugyanis az állampapírok kamatai legalább a 6%-os EHO (egészségügyi hozzájárulás) megfizetésének terhe alól mentesülnek. (15%-os kamatadót és készpénzfelvételkor, illetve a lejáratkori összeg átutaltatásakor a tranzkciós illetéket persze ugyanúgy kell fizetni utána.) Bár az inflációt teljesen nem fogod tudni így kivédeni, de a költségeidet tudod vele csökkenteni, és valamelyest hoz is. Arról nem is beszélve, hogy jól tervezhető, hiszen pontosan tudod, mennyit fogsz lejáratkor kézhez kapni (a névértéket).

 

A másik ilyen lehetőség a pénzpiaci alapok voltak (amelyek olyan alapok, amelyek 1, max 3 éves lejáratú állampapírokat kezelnek), mert ahhoz képest, hogy alap, relatíve gyorsan mobilizálhatóak. Sajnos ezeknek sem tett különösebben jót az MNB kamatvágási sorozata. Ráadásul mivel ez nem direkt állampapírügylet, hanem már alap által kezelt, ez már nem úszod meg vele az EHO-t sem.

 

Az első nagyon fontos feladatod tehát az, hogy tartalékokat képezz! A pénzügyek kicsiben azt is jelentik, hogy elkezded kezelni a kockázataidat – és ehhez a tartalékok képzésén keresztül vezet az út. 

 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

 

fotó: pixabay.com/mrscaleh

MentésMentés

Posted on: 2017-07-07, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük