Pénzügyek kicsiben – 4. rész

Pénzügyek kicsiben - és a pénzügyek nagyban alapja: a költségvetés

Ha már homár, legyen kövér, és a gondolatnagytakarítás után ugrojunk neki annak is, hogy hogyan lehet kicsiben nekifogni a nagybefeketetővé válásnak. Mint már korábban is mondtam: a pénzügyek kicsiben ugyanolyan alapelvek mentén működnek, mint a pénzügyek nagyban, ezért kulcsfontosságú, hogy már most olyan szokásokat, működési módokat szedj Magadra, amelyek mentén majd a nagyobb bevételeidet is kezelni tudod. Ezért javaslom mindenkinek, aki úgy érzi, hogy most a pénzügyek kicsiben csordogálnak csak nála, hogy árgus szemekkel olvassa a következő hetek cikkeit, mert azok még szó szerint aranyat fognak neki érni.

 

 

Figyelmeztető lövés!

 

Mielőtt nekifognánk… még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem csodamódszert fogok leírni! Valószínűleg az elemeit már ismered is, csak nem tudtad jól passzítani a saját életedhez, mert a nagy egészet nézve vagy túl nagy, vagy egyenesen esélytelen feladatnak látszott a megvalósítása. Szóval két dologra számíts bizonyossággal:

 

 1. nem varázsolni fogok, és nem egyik napról a másikra leszel gazdag (aki ilyet ígért valaha is Neked, az garantáltan sarlatán!)
 2. komoly meló lesz, amivel időnként még szenvedni is fogsz.

 

Tudom, ezzel most nem leszek népszerű a “leveszem-a-polcról-és-már-használom-is” cuccok, és az egyhetes fogyikúrák korában, de nem akarlak ámítani, mert akkor csak becsapnálak. Az meg nem szokásom.

Pénzügyek kicsiben – 5. lecke

 

Kiadások szoros emberfogásban

 

Több pénzre kétféleképpen tehetsz szert:

 

 1. kevesebbet költesz, mint eddig;
 2. több pénzt szerzel, mint eddig.

 

Mivel leghamarabb a kiadásaid kezelésével érhetsz el érezhető eredményt, ezért ezzel kezdjük. És nemcsak azért, mert ez a leggyorsabb megoldás. Hanem azért is, mert az így felszabaduló pénz lesz az a pénzmag, amivel meg tudod alapozni a második verziót is. (Bár a bevételnövelésnek is van többféle módja, és ez csak egy lesz ezek közül.)

 

Az, hogy a kiadásaidat szoros emberfogással követed, a minimum, amit megtehetsz Magadért és a pénztárcád hosszútávú jólétéért: ez lesz az a szokás, ami lehetővé teszi Számodra az elrugaszkodást. Akármilyen keveset is keresel most, meg fogsz lepődni, hogy akár már két hónapon belül mennyi mindent elérhetsz csak azzal, hogy pontosan tudod,

 

 • mikor
 • mennyi pénzed
 • honnan
 • és hová mozog.

 

Pénzügyek kicsiben - és a pénzügyek nagyban alapja: a költségvetés
fotó: pixabay.com

 

A pénzügyek kicsiben alapvetően ugyanolyanok, mint a pénzügyek nagyban… Nem győzöm ismételni. Ezt a szoros ellenőrzést ugyanis akkor is meg kell tartanod a kiadásaid felett, amikor már mérföldekkel jobb anyagi helyzetben vagy!

 

A pénzügyi coach homályt oszlat:

 

Van egy igen elterjedt tévhit, amit sok guru is felerősít. Eszerint az elgondolás szerint a leggazdagabbak is szerény életvitelt folytatnak, és az igényeik alatt élnek. Ami szerintem egy emeletes marhaság. Ez ugyanis nem az intelligens pénzkezelés, hanem a fösvénység képlete. 

 

A logikai baki ott van, hogy nem arról van szó, hogy a gazdagok az igényeik alatt, vagy szerényen élnének, hanem arról, hogy nagyon is megnézik, mire mennyit adnak ki. Csak azért, mert valamire egy akármilyen menő logó van felfestve, nem adnak pénzt, ha kevesebb pénzért máshol hozzájutnak ugyanahhoz a minőséghez. A másik pedig az, hogy eszükbe sem jut igényeik alatt élni, de az már igen, hogy végiggondolják, tényleg szükségük van-e az adott cuccosra, vagy szolgáltatásra. 

 

Tehát két tényezőre kell figyelned Neked is:

 

 1. szükséged van-e arra, amiért pénzt készülsz kiadni, és főleg, hogy egy napnál tovább is szükséged van-e arra a dologra
 2. milyen az ár-érték arány 

 

Sok felesleges kiadástól szabadulhatsz meg, ha nem lendületből, első felindulásból költesz, és ha nem a márkajelzést fizeted meg (ez utóbbi főleg az autóknál szembetűnő, de pl. már egy mobiltelefon vásárlásánál is vastag tízezrekbe fájhat a különbség). 

Pénzügyek kicsiben és nagyban – ami mindig segíteni fog

 

Hihetetlen egyszerű lesz, amit mondok, de annyira, mint a faék:

 

írd össze a kiadásaidat!

 

De mindet. Az utolsó fillérig. Akkor is, ha csak öt forint volt. Különben a nem jegyzett, elszivárgó öt forintok egy idő után követhetelenné fogják tenni a rendszered, és a végén lövésed sem lesz róla, hol tartasz. Precizitást kíván a dolog, de nagyon megéri.

 

A másik: ha nem vagy rózsás anyagi helyzetben, akkor ugyanerre meg kell kérned a családtagjaidat is. Az nem fog menni, hogy a kassza családi, de a költségvetés nem. Lehet, hogy elég, ha mindenki a nap végén csak kipakolja a zsebéből a blokkokat, hogy aztán össze tudd írni az aznapi költéseket, de legalább ez legyen meg!

 

A kiadások összeírása nem egy nagy wasistdas: elég lehet hozzá egy kockás füzet, vagy kereshetsz hozzá éppen egy szoftvert is, ahogy jobban tetszik. (Erről bővebb infók is érkeznek majd később.)

 

A kiadások összeírásának lényege

 

A kiadások összeírásában nem az a pláne, hogy írod, aztán összesíted. Ez max csak az elrémísztésre lenne elég, meg hogy fogd a fejed, mennyi pénz is folyik át a kezed között. A pénzügyek kicsiben legfontosabb leckéje a kiadások kezeléséről az, hogy a kiadásaidat necsak megismerd,  hanem elemzed is ki!

 

Amire figyelned kell:

 

 1. milyen csoportokba rendezhetőek az egyes kiadási tételek? Átláthatóbb lesz az egész, ha a napi tejvásárlás az alkalmankénti húsvásárlással együtt az “élelmiszerek” kiadási csoportba kerül, az áramszámla meg a “rezsibe”, a kommunális adó pedig az “adók” sorba. Így csoportonként sokkal jobban kiugrik, ha valahol megdöbbentően sokat költesz.
 2. arra is jó ez, hogy a csoporton belüli és a csoportok közti arányokat is megfigyeld. Egymáshoz képest is lehetnek változások, pl. a rezsin belül nyáron megugrik a vízfogyasztás, de ez természetes – egy bizonyos mértékig (a fűtés meg értelemszerűen nulla lesz), a megugró áramszámla viszont már lehet figyelmeztető lövés (pl. hogy nappal ventillátort használtok, ahelyett, hogy éjjel lehűtenétek a lakást, nappal pedig árnyékolnátok). A csoportok között is lehetnek elcsúszások, pl. az élelmiszerekre kevesebbet költöttetek most, mint előző hónapban, viszont a hiteltörlesztéseitek megugrottak – ami vagy azt jelenti, hogy újabb hitelt vettetek fel az utolsó hónapban, vagy azt, hogy devizahiteletek van, és most “szakadt át” az árfolyamgát. Ilyenkor már gubanc van, de a megoldás érdekében megint a kiadásaitokat fogod elővenni – hogy átcsoportosíts a törlesztésre.
 3. hol lehet lefaragni a kiadásokból – vagy azzal, hogy átcsoportosítasz (pl. a legnagyobb kamatozású hiteltartozásodba törleszted a megengedhető legnagyobb összeget, ezzel csökkented a tartozásod, a biztosításodat pedig átmenetileg díjmentesíted), vagy azzal, hogy jobb ár-érték arányú szolgáltatást találsz (pl. újra kötöd a biztosításod, vagy a mobiltarifa-szerződésed).

 

Az elemzés után pedig döntsd el, mit csinálsz másképp – és aztán csináld!

 

Bármilyen hihetetlen, ez nemcsak akkor megy így, amikor a pénzügyek kicsiben mennek, hanem akkor is, amikor ezen már rég túlvagy.

 

Pénzügyek kicsiben – segédeszközzel

 

Ezt úgy hívják, háztartásnapló. ‹‹‹ Innen letöltheted, és használhatod. Ez jó szolgálatot fog tenni még akkor is, ha a pénzügyek kicsiben-feeling már csak a múlté lesz.

 

A jövő héten folytatom a pénzügyek kicsiben történő felépítését: a tartalékok kialakításáról lesz szó. 

 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

 

Csók & csoki! 

🙂 Csilla 🙂

fotó: pixabay.com/Cobanams

MentésMentésMentésMentés

Posted on: 2017-06-26, by :

1 thought on “Pénzügyek kicsiben – 4. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük