Pénzügyek kicsiben – 2. rész

A pénzügyek kicsiben sem mennek, ha nincs célod és ehhez jó terved!

Pénzügyek kicsiben… jól hangzik. És kezdjük is mindjárt ott, hogy ilyen nem létezik.

 

 

Pénzügyek kicsiben – a nemlétező fogalom

 

Most biztos, hogy a fejedhez kapsz, hogy már megint mit akarok, miért írok valamiről, ami nem is létezik. Pedig csak szokásomhoz híven azt szeretném, ha végre rend lenne ezt a témát illetően is a fejekben…

 

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

A “pénzügyek kicsiben” tényleg nem létezik. Értem, mire gondol az, aki ezt a kifejezést használja, de még egyszer mondom: pénzügyek kicsiben nem létezik!

Mégpedig azért nem, mert csak pénzügyek vannak. Nincs kicsi, vagy nagy pénzügy. Alapvető pénzügyek vannak – annak viszont tökmindegy, hogy mekkora havi bevétel esetén alkalmazod az odavágó módszereket. Ha jelenleg hónapról hónapra élsz, vagy éppen havonta milliós nagyságrendű bevételeid vannak, az alapelvek akkor is ugyanazok a pénzkezelést tekintve:

  • legyen vele célod
  • a célhoz csinálj tervet
  • a terv szerint oszd be a pénzed (vagyis tartsd Magad a tervhez!)
  • takaríts meg!

Ennyi. Nem több. Ezt kell tennie annak is, aki le van gatyásodva anyagilag, és ebből ki akar törni, meg annak is, aki nem akarja, hogy az eddig összekalapált több tízmilliós vagyona ne folyjon el. 

 

Most, hogy ezt sikerült így tisztáznunk, csapjunk is bele – a fentiekben már ábrázolt sorrendben… 😀

 

Pénzügyek kicsiben – első lecke

 

Legyen célod – és amellett tarts is ki!

 

A pénzügyek kicsiben sem mennek, ha nincs célod és ehhez jó terved!
fotó: pixabay.com

 

A célkitűzés nagyon fontos a pénzügyek terén, akár kicsiben gondolkodsz, akár nagyban. De talán akkor a legfontosabb, amikor mélyről indulsz. Mert ez az egyik kulcsa annak, hogy a jelenlegi szerény életviteledet Magad mögött tudd hagyni.

Célt ugyanis akkor vagy képes kitűzni, ha dolgozik Benned a tettvágy – leánykori nevén a motiváció. Enélkül minden célkitűzési technika annyit ér, mint fürdőruci a hóviharban. Vagyis eléggé elszántnak kell lenned annak érdekében, hogy kitörj a mostani helyzetedből (még akkor is, ha mindenki azt mondja, ez reménytelen). Ez pedig kemény menet lesz, csajszi, arra számíts!

 

A pénzügyi coach (köz)beszól:

Nehéz lesz, ez tény. De csak addig, amíg szokásoddá nem válik, hogy más fontossági sorrend mentén költsd a pénzt.

És még egy kérdésem van: ha belevágsz, mit veszítesz? Néhány rossz szokást, ami miatt most itt tartasz. És ha nem változtatsz, akkor mit veszítesz? Néhány rossz hetet, amíg bele nem szoksz – és egy egész életet, amikor jobban is élhettél volna…

 

A célkitűzésről  mellesleg egy egész e-magazint írtam még évekkel ezelőtt, és közröhejnek számító áron fogom árulni (500 Ft), ha kéred. Kéred? Itt előrendelheted! ›››

Pénzügyek kicsiben – második lecke

 

A célhoz csinálj tervet!

 

Ha megkérdeznék, 10 embert, hogy mi szükség van egy tervre, akkor 10-ből kilenc és felen vágnák rá, hogy azért kell a terv, hogy tudjuk, hogyan valósítsuk meg a kitűzött célunkat.

 

Na, igen. És ez az első számú oka annak, hogy a legszebb terveket sem képes a legtöbb ember megvalósítani…

 

A pénzügyi coach (köz)beszól

Egy ideje már foglalkozom személyes pénzügyekkel, pénzügyi coachinggal, de meg kell mondjam őszintén, ezt a felfedezést mégis csak mostanában tettem. Amikor kezdő vállalkozóknak kezdtem el segíteni megtervezni, felfejleszteni és kiépíteni a vállalkozásukat. (A zsebedremegyek.hu oldal neve furán csenghet ugyan, de biztosítalak róla: nem az agyadra, hanem tényleg a zsebedre megyek. És nem azért, hogy én turkáljak benne, hanem azért, hogy minél több maradjon benne Neked… 😀 )

A coachingról én azt tanultam, hogy vannak a coaching során tilos kérdések. (Vagy ha nem is tilos, de az erősen nem ajánlott kategóriába tartozó.) Ez pedig a “miért” kérdés. Túl direkt, túl támadó, hamar sarokba szorítottnak érzi magát tőle az ügyfél, és inkább felveszi a védekező sündisznó-állást, semhogy nyitottan állna a megoldáshoz. (Erről persze nekem, no meg a japánoknak egy pár száz éve különvéleményünk van… Az 5 miért technikát időnként én is bevetem, de ez egy más téma, alkalomadtán arról is írok majd.) 

Én viszont felfedeztem egy másik tilos kérdést is. Mégpedig a “hogyan”-t. Ez pedig roppant faramuci éppen a coaching kapcsán. A coaching ugyanis egy megoldásközpontú folyamat – és milyen kérdés tartozhatna jobban hozzá a megoldáshoz, mint az, hogy hogyan csináljam??? 

A tapasztalatom azonban azt mutatja, hogy (nemcsak) a vállalkozók fejében a terv annyira együtt jár a hogyan-nal, hogy erre gyakorlatilag rágörcsölnek. Annyira a megoldást akarják látni, hogy előtte elfelejtik végigjárni a többi a lépcsőt, és egy ugrással az emeletre akarnak jutni. Amikor nem sikerül, és max a második lépcsőfoknál felbuknak, nem értik, hogy mi történhetett. Ha valakinek ismerős ez a gondolatmenet, nem véletlen: miután leszűrtem magamnak ezt a tapasztalatot, találkoztam Jack Canfield Válj a Vonzás törvényének mesterévé! c. könyvével, amelynek egyik fejezete csak erről szól: felejtsd el a hogyant, először koncentrálj a többi körülményre, aztán majd adódik a hogyan magától is. 

 

A személyes pénzügyek kapcsán készített terv is akkor jó, ha először minden más szempontot, körülményt, adottságot, összefoglaló néven erőforrást megtervezel. Ha már megvan mit akarsz, mikor akarsz, hol akarsz, kivel akarod, milyen okból akarod, mi vele a célod, kinek akarod, stb., akkor szinte adja magát az is, hogy hogyan. Ha pl. a gyereked továbbtanulására akarsz pénzalapot képezni, akkor tudod, hogy mi a cél (a gyerek továbbtanulásának fedezete), ki tudod számolni, hogy az jelenlegi áron mennyiből jön ki (a célösszeg), mennyi időd van ezt elérni (futamidő), milyen befektetések mekkora hozamot, kamatot biztosítanak (ezekkel visszafelé számolva megtudod, hogy mekkora kezdőtőkét kell összekaparnod), ezek alapján a rendelkezésre álló idő alatt melyik lenne képes a végösszeget időre biztosítani (ez csak egy sima szelektálás), milyen forrásokat tudsz figyelembe venni, amikor az ehhez szükséges megtakarításokat akarod előteremteni (vagyis miből indítasz), melyikből mennyit tudsz erre a célra félretenni. Ha ez mind megvan, akkor már azt is tudni fogod, hogy havonta mekkora összeget milyen befektetésbe fogsz félretenni – és ez a hogyan.

 

Vagyis a pénzügyek kicsiben második leckéje, hogy készíts tervet a célmegvalósításhoz, de a jó sorrendben!!!

És ha már a tervről esett szó… Ne felejtsd el! A cél mellett ki lehet tartani, de a tervhez egyáltalán nem kell foggal-körömmel ragaszkodni! Hogy ezt hogy értem, és hogyan használd ki a saját javadra, arról itt írtam korábban. ›››

 

Hogy emészthető hosszúságú maradjon a bejegyzés, most abba hagyom. Jövő héten viszont folytatjuk, hogy mit kell még rendezni fejben ahhoz, hogy megszakítsd az “erre nem telik” ördögi körét!

 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

 

Csók & csoki! 

 

🙂 Csilla 🙂 

 

fotó: pixabay.com/geralt

MentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2017-06-18, by :

2 thoughts on “Pénzügyek kicsiben – 2. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük