Gyere, és táncold át a napot!

A tánc ingyen van, mégis jólétet ad.

A tánc világnapja remek alkalom arra, hogy kicsit elgondolkodjunk rajta, miért is olyan jó nekünk a tánc. Meg azon is, hogy ehhez mi köze van egy pénzügyi coachnak.

 

 

A tánc a legősibb igényeink egyike

 

Körülbelül azóta, hogy artikulált hangok jönnek ki a torkunkon, ergo hogy az evolúció adott nekünk egy klassz lehetőséget a beszédre. A hangképzéssel ugyanis nemcsak a beszédre, hanem egyéb hangok kiadására, pl. éneklésre is képesek lettünk.

A beszéd képessége volt az egyik jelentős tényező abban, hogy közösséggé váljunk, de a zene és a tánc a másik két jelentős faktora annak, hogy hosszú távon is közösség maradjunk. Nem véletlen, hogy a tánc minden kultúrába mélyen be van ágyazva, gyakorlatilag időtlen idők óta része bármilyen nemzet, népcsoport, törzs kultúrájának.

A tánc azonban nemcsak közösségkovácsoló ereje miatt lényeges. Élettani és ezzel áttételesen érzelmi szükségleteket is kielégít.

 

A coach (köz)beszól: 

 

Tudtad, hogy a tánc miért építi a közösséget? Mert a tánc egy kötött szabályrendszer (jellegzetes tánclépések) szerint végezhető tevékenység, azaz a gyakorlása együttműködést kíván. Oda kell figyelnem nemcsak a zenére, hanem a többiekre is, akikkel táncolok. Nemcsak a megosztott figyelem fejlesztésére jó a tánc, hanem arra is, hogy az együttműködés, együttmozgás során összecsiszolódjunk – és közösség legyen belőlünk. 

 

Neurológiai kutatások támasztják alá, hogy a zene azért képes az emberre olyan elemi erővel hatni, mert van ritmusa. A ritmus pedig azóta részünk, mióta megfogantunk. Az anyaméhben ugyanis már magzatként csak két ritmusos hangot hallottunk: a saját és az édesanyánk szívverését. Nem véletlen, hogy a mai napig is gyorsan slágerré válik minden olyan zene, amelynek alapritmusa (és a ritmusszekció hangzása) egy kicsit is emlékeztet az emberi szívhangokra. Mint például ez is:

 

 

A tánc pedig az a tevékenység volt mindig is, amellyel ezt az élettani szükségletet jól ki lehetett vetíteni, meg lehetett jeleníteni, a hatását fel lehetett erősíteni. (Mert, ugye, az embernek semmi sem elég. 🙂 )

A tánc “mutálódása”

 

Ahogy a génjeink is mutálódtak az evolúció során, úgy a táncok is változtak az idők folyamán.

Minden kornak megvolt a maga jellegzetes és divatos tánca. Ma már senki sem táncol még az angol királynő udvarában sem zoltát, pedig I. Erzsébet imádta, naponta táncolta.

Ráadásul a táncok éppen a kulturális beágyazottságuk miatt nemcsak a kor divatja mentén változtak, hanem legalább ezer más tényező is befolyásolta, hogy éppen mit táncolunk:

 

 • melyik néphez tartozunk – a csárdás is néptánc, meg a koló is, de az egyik magyar, a másik szerb.
 • mik a hagyományaink – néha azért még előfordul, hogy itt-ott táncolunk pl. palotást is. Máshol viszont hakat táncolnak (a maorik harci tánca, amit ma előszeretettel használnak egyébként csapatépítő tréningeken is, de elég, ha megnézel egy rögbi meccset, ahol maori játékosok is pályára lépnek, ahol szintén a csapat egységének megerősítésére használják)
 • a már említett divat – ma már csak a hecc kedvéért járunk maximum charlestont, pedig az 1920-as években az egész világ erre tombolt.
 • milyen kedvünk van – tételezzük fel, hogy tényleg tudunk is táncolni, nemcsak ritmusra mozogni. Ilyenkor simán el tudom képzelni, hogy egyszer a lindihop-hoz van kedvem, máskor pedig az angol keringőhöz
 • milyen az alkalom – ha hódítani akarok, jól jöhet egy tangó. Ha csak simán bulizni, akkor a hiphop, vagy akár az elektroswing. 🙂
 • mit akarok elérni a tánccal – hát, igen, ez sem mellékes szempont. Ha éppen fellépek egy versenyen a néptánccsoporttal és azt akarom megnyerni, akkor lehet, hogy kalotaszegi koppantós a megfelelő választás. De ha fogyni akarok, akkor meg esetleg az aerobic vagy a zumba, ahol szerintem nincs élő ember, aki meg tudná húzni a határt a sport és a tánc között.

 

A tánc ingyen van, mégis jólétet ad.
fotó: pixabay.com/Robert2000

 

A coach (köz)beszól: 

 

Azt tudtad, hogy ha a versenytáncosok öt percig angolkeringőznek, az olyan fizikai teljesítmény, mintha vágtáztak volna százméteren? Nem véletlenül lihegnek annyira utána… 🙂 

 

A tánc és a jólét

 

És akkor itt jövök én, a pénzügyi coach.

Az a helyzet, hogy elég hamar rájöttem arra, hogy stabil és kényelmes pénzügyi háttere csak akkor lehet bárkinek, ha az anyagi jóléte tágabb összefüggésbe van helyezve az életében. Vagyis nem egyszerűen a gazdagság a cél, hanem a jóléte – vagy a jól-léte, mindegy, minek nevezzük.

A lényeg: hiába vagy gazdag, ha beteg vagy, ha elégedetlen vagy a megjelenéseddel, ha magányos vagy, és fordítva.

A másik dolog, amire nagyon hamar rájöttem, amikor pénzügyi coachként elkezdtem dolgozni, hogy a jólét mindenkinek jár. Alanyi jogon. Ezzel csak annyi a gond, hogy ezért mindenkinek alanyi jogon jól meg is kell dolgoznia, de ez igazából csak részletkérdés. A lényeg, hogy muszáj holisztikusan, összefüggéseiben néznünk a jólétünket, és nem csak anyagi oldalról, ahhoz, hogy tényleg elégedettek lehessünk az életünkkel.

Úgyhogy az, hogy milyen gyakran táncolsz, nagyon sokat elárul a Te személyes jólét-feelingedről.

 

Miért jóléti tevékenység a tánc? 

 

 1. Mert endorfint termel a szervezetben – márpedig ez az egyik boldogsághormon. Ha még sosem érezted azt tánc után, hogy elönt a boldogság, akkor valamit nem jól csinálsz. Vagy éppen csak nem találtad még meg a Te táncodat. 🙂
 2. Mert a tánc fogyaszt – igazából a tánc a szegény ember edzése: a világon semmilyen extra felszerelés nem kell hozzá. Manapság, amikor mindenki fülében ott a telefon fülhallgatója, és onnan hallgat zenét, vagy iPod-ról, vagy éppen a YouTube-ról, nem lehetetlen vállalkozás, hogy akár Magadban is táncolj egy jóízűt otthon.
 3. Mert a tánc növeli az állóképességet – és ha emiatt energikusabb vagy, és többet, gyorsabban, hatékonyabban tudsz dolgozni, akkor másra is jut időd, amire szeretnéd. És ez jó. (Anyagilag is, hiszen jobban dolgozol. 🙂 )
 4. Mert a tánc alapvetően társas tevékenység – egyedüllét ellen valódi orvosság. Plusz lehetőség az ismerkedésre – ráadásul többnyire kulturált lehetőség az ismerkedésre. (Bár ez már igazából a társaságtól függ. Ennek mentén meg is tudod szűrni például, hogy tényleg hozzájuk akarsz-e becsatlakozni, vagy inkább más társaságot keresel.)
 5. Mert a tánc szórakozás – és kikapcsol, levezeti a stresszt… Ne mondd, hogy egy dilis nap után nem esne jól egy kis csörgés? Az pedig, ha az összekócolódott idegeid kisimulnak, totál nyereség. 🙂

 

Április 29 a tánc nemzetközi világnapja.

Jöjjetek össze a haverokkal, a barinőkkel, és táncoljatok egy jót! Lőjetek selfie-t, csináljatok élőt, és töltsétek fel a képeket és a videókat a Nő – mindenféleképpen Facebook-oldalára!

Ünnepeljünk mindnyájan!

Csók & csoki, nomeg tánc – amíg csak jólesik! 

🙂 Csilla 🙂

fotó: pixabay.com/Robert2000

Posted on: 2017-04-25, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük