Az ünnepek után nehezen rázódsz vissza a munkába? Segítünk!

Nehéz felkelni és újra belefogni a munkába az ünnepek után? Nem vagy egyedül: az ünnep utáni depresszív állapot létezését már a pszichológusok is elismerik. Van viszont néhány tipp, amely megkönnyítheti az átmenetet.

Húzz rá egy napot az ünnepre

Kezdem a legkönnyebbel: ha van elég szabadságod, és nem tartalékolod másra, vegyél ki a hosszú hétvége után még egy vagy két napot. Ezeket azonban ne lustálkodással töltsd, hanem a dolgaid rendezésével, az elvégzendő munkák tervezésével, fontossági sorrendbe állításával. Akár fizikailag is rendezheted a lakást, vagyis selejtezhetsz, takaríthatsz, rendszerezhetsz. Ez segít ráállítani az agyadat arra, hogy most bizony dolgos hétköznapok következnek, ha pedig van egy fontossági sorrendbe állított teendőlistád, akkor nem fogsz az első munkanapon összevissza kapkodni a feladatok között.

Ünnepek után nehezen indul a munka

Lassan indulsz be az ünnepek után? Próbáld fokozatosan! (Fotó: pixabay.com)

Csak fokozatosan

Ahogy az edzést sem úgy kezded újra egy hosszabb pihenő után, hogy belecsapsz a közepébe, úgy a munkát sem érdemes azonnal a legnehezebb feladatnál megfogni. Persze egy hajtós munkahelyen ez nem feltétlenül tőled függ, de a leghúzósabb projektnek is vannak sürgős, ám könnyebben végrehajtható részfeladatai – a legjobb, ha ezekkel kezded az első munkanapot, amíg bemelegszik a motor.

Ne hazudj magadnak

Ha úgy érzed, hogy a négynapos pihenés után most aztán kipihenten, széles vigyorral kellene kezdened a munkahetet, ám valamiért mégiscsak vonszolod magad, ne próbálj mindenáron, görcsösen jókedvűnek mutatkozni. Az persze nem árt, ha megpróbálod megkeresni a munkanap első apró örömeit a kedvenc munkatársaiddal való első közös röhögéstől a habos cappuccinóig, de amit nem lehet erőltetni, azt nem is kell. Nyugodtan legyél őszinte magaddal, nincs abban semmi szégyellnivaló, ha megvisel az első munkanap.

Ünnepek után elkél a kávé!
Ilyenkor jól jön a kávé (Fotó: pixabay.com)

Ünnepek után jönnek a felismerések

Ne nyomd el a rosszkedved, inkább nézz mögé! Vajon tényleg csak arról van szó, hogy a lustálkodós hétvége után nehezedre esett korán kelni, vagy mélyebb gyökere van annak, hogy nem igazán vártad a munkahetet? Lehet, hogy ideje lenne átgondolni a karrieredet, a munkakörödet, meg azt is, hogy egyáltalán ezt akarod még csinálni? Ha arra jutsz, hogy kezded kinőni az egészet, akkor itt a jó alkalom arra, hogy elkezdj valami mást, a szívedhez közel állót, esetleg jövedelmezőbbet keresni (ha nem tudod, merre az arra, csak azt, hogy valami nincs rendben, akkor egy coach is segíthet a számodra legjobb irány megkeresésében).

Ünnepek után komoly felismerésekre is szert lehet tenni
Lehet, hogy ideje új állást keresned? (Fotó: pixabay.com)

Változtass

De nemcsak arra jó ez a hosszú hétvége utáni lassú felpörgés, hogy a munkahelyi életedet újratervezd: a magánéletedben, az életmódodban is felhívhatja a figyelmet a nehézkes munkakezdés arra, hogy változtatásokra van szükség. Vezess be néhány olyan apró “rituálét”, amely élvezhetőbbé teszi a napjaidat. Például adj magadnak minden este fél óra kütyümentes énidőt, kezdj el sportolni, sétálj rendszeresen a természetben, hogy kikapcsolj (jön a jó idő, egyre több lehetőséged nyílik majd erre a közeli parktól a hétvégi túrákig), használd ki a tavaszi zöldség- és gyümölcsszezont, szokj rá a salátákra és a turmixokra. Így a húsvéti ünnepek után te is megújulhatsz egy kissé.

Ti hogyan rázódtok vissza? Mondjátok el kommentben, vagy a Facebook-oldalunkon!

Csók & csoki:

Judit

Posted on: 2017-04-18, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük