Kikapcsolódás: öt perc is elég hozzá!

Délután írtam egy bejegyzést a Zöldsaláta blogra a munka-magánélet egyensúlyról, amelynek megtalálásával többé-kevésbé mindannyian küzdünk. Ebben a cikkben volt szó az “agyradírokról”: azokról a tevékenységekről, amelyek pár perc alatt képesek leállítani a kattogást, és ellazítani. Különösen akkor van rájuk nagy szükség, ha egyik tevékenységről, szerepről a másikra váltasz, például a munkahelyedről a családhoz, vagy a barátokhoz sietsz, stresszes munkavállalóból igyekszel átváltani anyukába, vagy társasági lénybe. Könnyű belátni, hogy ha minden kikapcsolódás nélkül esel át egyik szerepedből a másikba, nehéz lesz ott jelen lenned, és megállni, hogy ne csapongjanak ezer felé a gondolataid.

A kikapcsolódás fontos, mielőtt egyik szerepről a másikra váltasz
Kell valami, ami az egyik szerepet elválasztja a másiktól (Fotó: pixabay.com)

Karácsony előtt Csilla írt a mindfulness-ről, vagyis arról, hogyan lehetünk jelen teljes mértékben az adott pillanatban. Én most egy picit másként fognám meg a kérdést: olyan tevékenységeket szedtem össze, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy átlendülj a szerepek közötti holtponton, és képes légy teljes aggyal-szívvel ott lenni az új helyzetben. Lássuk a listát!

Nassolj csokit

Nem véletlenül mondjuk mindig, hogy csók és csoki! A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsoki ugyanis képes megnyugtatni az idegeket, szabályozni a kortizol stresszhormon termelődését, és még az anyagcserét is rendbe rakni. Figyelem: egy kockáról beszélünk, nem egy tábláról, és 70 százalék kakaótartalom alatt nem csoki a csoki. És nem ér gyorsan leküldeni, figyelj oda az ízére, az állagára – a mindfulness jegyében.

A csokievés remek kikapcsolódás
Csók és csoki! (Fotó: pixabay.com)

Ölelj át valakit

A férjedet, a gyerekeidet, a legjobb barátodat, a kutyádat-macskádat, mindegy, csak ne félj a testi érintéstől. Elég néhány másodpercig benne maradni az ölelésben, és máris érzed, hogy lassul a kattogás a fejedben.

A rágcsálás is jó kikapcsolódás

Vannak rá kutatások, hogy a rágózás, azaz a rágás folyamata mérhetően csökkenti a kortizolszintet, vagyis oldja a stresszt. Úgyhogy elő a rágóval, vagy valami ropogós zöldséggel, és máris haraphatsz – csak ne felejts el odafigyelni az ízére.

Az ölelés is a kikapcsolódás egy formája
Egy ölelés is azonnal lehiggaszt (Fotó: pixabay.com)

Feküdj le

Az természetesen nem újdonság, hogy a pihenés a kikapcsolódás legjobb eszköze. De nemcsak a hosszú alvás, vagy a napközbeni félórás szunyókálás számít, hanem az is, ha öt percre leheversz az ágyra. Lélegezz mélyeket, és csak legyél, hagyd, hogy lassuljon a pörgés.

Számolj visszafelé

Egyszerű, de nagyszerű kikapcsolódás: ha egy ilyen egyszerű feladatra koncentrálsz, lefoglalod, de nem terheled túlságosan az agyadat, így nem tudsz tovább kattogni az aktuális problémáidon.

Hitted volna, hogy egy kis hideg víz is kikapcsolódás?
A hideg víz is leállítja az agyad kattogását (Foró: pixabay.com)

Hideg víz a kezedre

Ha lehűtöd a csuklódat, azzal nem csak azt éred el, hogy nem lesz meleged, hanem azt is, hogy fejben is lehiggadsz.

Fésülködj meg

Vagy végezz bármilyen olyan ismétlődő tevékenységet, amelyhez nem igazán kell agy. Ezért jó kikapcsolódás a mosogatás, vagy a séta: nem kell túl sokat agyalni a technikáján, egyszerűen csak csinálod.

Nézz ki az ablakon

A természet látványa akkor is jobban ellazít, mint a tévé, ha csak a házak közötti park néhány fáját nézed. Még jobb, ha ki is tudsz menni, hiszen a napfény is oldja a stresszt.Öt perc egy padon csodákat tud tenni.

A természet a legjobb kikapcsolódás!
A természet pillanatok alatt kikapcsol (fotó. pixabay.com)

Rendezkedj

Biztosan tapasztaltad már, hogy a rendrakás lelkileg is helyretesz. Ha kevés az időd, pakolgass, selejtezz egy kicsit az íróasztalodon, ha több, akkor jöhetnek a szekrények.

Kellemes kikapcsolódást, valamint csók és csoki:

Judit

Posted on: 2017-04-04, by :

1 thought on “Kikapcsolódás: öt perc is elég hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük