Jól jönne egy kis önbizalom? Íme 6 instant trükk

A legutóbbi bejegyzésemben arról írtam, honnan veheted észre, hogy bármennyire is kételkedsz ebben, mégis csak van benned önbizalom. De mi van akkor, ha időnként úgy érzed,hogy most aztán tényleg remeg a térded, és nem tudsz a szükséges magabiztossággal állni a dolgokhoz, pedig épp arra lenne szükség. Van néhány apró pszichológiai trükk, amelynek segítségével azonnal magabiztosabbnak érezheted magad.

 

 

 

Az önbizalom nem ugyanaz, mint a hangoskodás, arcoskodás!
Az arcoskodó kolléganő is szokott bénázni, bizony! (Fotó: pixabay.com)

Gondolj bele, hogy a másik is ember

Egyszer már írtam arról, hogy a másik a saját szűrőjén keresztül nézi a cselekedeteidet, és ebben a szűrőben bizony vastagon benne vannak az ő saját sérülései, bizonytalanságai, problémái, előítéletei. Vagyis ha valamiért nincs meg a közös hullámhossz, az nem biztos, hogy kizárólag a te hibád, ős is ugyanannyira benne van a képletben. Ugyanez érvényes akkor is, ha tartasz valakitől, a tekintélyétől, vagy egyszerűen csak a kellemetlen, magát felsőbbrendűként beállító természetétől. A helyzet az, hogy ezek a rendíthetetlennek és tökéletesnek mutatkozó emberek is épp olyan sérülékenyek és problémásak, mint amilyennek te gondolod magad. Nekik is szokott fájni a hasuk, ők is szerencsétlenkednek időnként, sőt, még szoronganak is adott esetben. Nincs tökéletes ember, és olyan sem, akinek joga volna felsőbbrendűnek gondolni magát másokkal szemben.

Az önbizalomhoz nem kell tökéletesnek lenni

Az önbizalom nem azt jelenti, hogy mindenben tökéletes vagy, mindenre jól reagálsz, soha nincs egy cikis pillanatod, vagy egy rossz válaszod. Sokkal inkább azt jelenti, hogy mered vállalni ezeket a rossz válaszokat és cikis pillanatokat, mert nem az határoz meg, mit gondolnak ilyenkor a körülötted levők. ez vagy, ezt kell szeretni vagy nem szeretni, utóbbi szabadon választott.

A király vagyok! érzés is az önbizalom egyik megnyilávnulása.
Hitesd el a testeddel, hogy tele vagy önbizalommal (Fotó: pixabay.com)

Húzd ki magad

Nézz végig magadon: szégyellősen lesütöd a szemed, és igyekszel minél kevesebb helyet elfoglalni? Húzd ki magad, nézz fel, nézz a beszélgetőpartnered szemébe, és igyekezz bátor, magabiztos arckifejezést felölteni. Mindez nem csak látszat: Amy Cuddy amerikai szociálpszichológus TED-előadásából kiderül, hogy ha mindössze két percig képes vagy ezt a “hatalmi pózt” fenntartani, akkor megváltozik az agy tesztoszteron- és kortizolszintje, vagyis a tested visszahat a lelkedre, és valóban magabiztosabbnak fogod érezni magad.

Sportolj

A sport kiváló önbizalomépítő: edzésről edzésre próbára teszed magad, és edzésről edzésre fejlődsz egy kicsit. És ahogyan a testtartás esetében, a test itt is visszahat a lélekre. Ahogy tudatosítani kezded, hogy igenis képes vagy fejlődni, erőfeszítést tenni, megdolgozni a sikerért, máris eltölt az önbizalom.

Önbizalom - amikor a cica is oroszlánnak érzi magát.
Cica vagy oroszlán? (Fotó: pixabay.com)

A felkészültség fél önbizalom

Ha tartasz egy helyzettől, például egy állásinterjútól, igyekezz minél jobban felkészülni. Nézz utána, milyen kérdésekre számíthatsz, dolgozd ki és gyakorold be jó előre a válaszaidat, nyomozd ki, ki fog az asztal túloldalán ülni. Ha felkészült vagy, nem kérdés, hogy nő a siker esélye, ráadásul már önmagában az is önbizalmat ad, hogy mindent megtettél az ügy érdekében, amit lehetett.

Írd össze a jó tulajdonságaidat

Ha nagyon vacakul érzed magad a bőrödben, írd össze a jó tulajdonságaidat. Legalább tízet vess papírra, és közben gondold át, mi mindenhez segített már hozzá az adott tulajdonság. A legjobb barátaidat is megkérdezheted, mit tartanak benned jónak. Ugye, hogy mindjárt nem is látod magad értéktelennek és sikertelennek?

Csók & csoki: Judit

Posted on: 2017-03-30, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük