A pénzed, a kapcsolataid és a pénzügyi nagytakarítás – 3. rész

Pénzügyi nagytakarítás - a kapcsolataidban is.

A tavasz a megújúlás, a felfrissülés, ezért a nagytakarítás ideje is. A pénzügyi nagytakartás is ebbe a körbe tartozik. Ha már fejben rendet tettél, aztán pedig a vagyonodban is, akkor jöhetne akár az is, hogy mindennapi szinten is kisöpörjük a felesleget, a koszt – vagyis a mindennapi pénzügyeink gatyába rázása. Most mégis azt mondom, állj meg egy pillanatra, és pihenj. És gondolj végig valami mást is, ami a legkevésbé jutna eszedbe, ha a pénzügyeidet akarod rendbe rakni. A kapcsolataidat.

 

 

Pénzügyi nagytakarítás – és az emberek, akik körülvesznek

 

Mi köze van a pénzügyeidhez a kapcsolataidnak?

Sokkal több, mint hinnéd.

A kapcsolataink ugyanis nagy hatással vannak arra, hogy hogyan is bánunk a pénzünkkel. Éppen ezért most sorra vesszük, hogy ki mindenki befolyásolhatja a pénzügyeidet – és legfőképpen hogyan.

 

Pénzügyi nagytakarítás - a kapcsolataidban is.
fotó: pablo.buffer.com

Pénzügyi nagytakarítás – a szüleid körül

 

Pénzügyeinkre a legnagyobb befolyással a szüleink vannak. Még akkor is, amikor már régen nem lakunk otthon.

Ha ezt nem hiszed el, akkor gondolj bele, hányszor kapod Magad rajta, hogy az anyukád vagy az apukád mondatai “esnek ki a szádon”. Pedig lehet, hogy már ezerszer is megfogadtad, hogy soha többet.

Ugyanígy vagyunk a pénzügyi mintáinkkal. A pénzügyi magatartásunk ugyanis szokásaink összessége. A szokásaink egy tekintélyes részét pedig gyerekkorunkból, otthonról hozzuk.

Ez persze nem biztos, hogy csak azt jelenti, hogy azt és pont úgy csináljuk, amit és ahogyan a szüleinktől láttuk. Ez jelentheti azt is, hogy pont ellenkezőleg bánunk a pénzzel. A szülők (és bármilyen más tekintélyszemély) ugyanis nemcsak követhetőek a számunkra. Sokszor ellenpéldaként éljük meg azt, amit csinálnak. (Ez jusson eszedbe, amikor a szüleiddel pl. azon vitatkozol, hogy hogyan neveled a gyereked. 🙂 ) Ettől persze még ez is egy minta. Csak éppen ellenminta. A kialakulását azonban szintén a szüleinknek köszönhetjük.

 

Feladat #1

Pénzügyi nagytakarítás – családi szokásleltár

 

Gondold végig, melyek azok a szokások, rutinok, többször is ismétlődő minták a viselkedésedben, gyakran felbukkanó gondolatok, amelyek a pénzzel, pénzkezeléssel, gazdagsággal, szegénységgel, hitellel, kölcsönnel, vállalkozással, befektetéssel, stb., sőt akár időbeosztással kapcsolatosak!

Melyek ezek közül azok, amelyek eddig is segítettek, eredményre vezettek, hatékonyabbá tettek?

Melyek voltak ezek közül azok, amelyeket akárhogyan is próbáltad, mégis felesleges körnek érezted, mert kevés, vagy semmilyen eremdénye nem volt – azon kívül, hogy kiemrültél benne? Melyek voltak azok, amelyek kifejezetten vitték a pénzt? Nem voltak hasznosak semmilyen értelemben? (Ilyen lehet pl. a dohányzás is – az sem a pénztárcádra, sem az egészségedre nincs jó hatással.)

Írd le a jó és a rossz szokásokat, mintákat is! Aztán húzz a lista alá egy vonalat, és egyelőre tedd félre a lapot!

 

Pénzügyi nagytakarítás – más tekintélyszemélyeid körül

 

Ezeket a kapcsolataidat két csoportba kell sorolnod.

Az egyik csoportba azok a személyek tartoznak, akik gyerekkorodban valamiért jelentős szerepet játszottak az életedben. Akiknek sokat adtál a véleményére, akiket tiszteltél. Ők lehetnek távolabbi családtagok, pl. nagybácsik, nagynénik, nagyik, de idegenek is, mint pl. egy szeretett tanárod, az edződ, stb.

Tőlük ugyanúgy szerezhettél mintákat, amelyek beépültek a viselkedésedbe. Akár azért, mert követed az ő magatartásukat, akár azért, mert pont az ellenkezőjét teszed annak, amit ők. (Ez utóbbi jellemzően akkor szokott előfordulni, amikor az addig Általad nagyon tisztelt személlyel kapcsolatban, vagy egy szituációban, amelyben a tőle tanult viselkedésmintát alkalmazod, valamilyen nagy érzelmi megrázkódtatás ért.)

A másik csoportba azok az ismerőseid, barátaid, példaképeid, mentoraid tartoznak, akiket már felnőttként ismertél meg – és tőlük is tanultál, vagy tanulhatnál ezt-azt. Itt már a tudatos döntéseknek is komoly szerepük van. Viszont ha erős az érzelmi kötődés (akár csak a csodálat, vagy a tisztelet révén), akkor ösztönösen is átvehetsz szokásokat, mintákat. (Méghogy öreg kutya nem tanul új trükköket! 🙂 )

Szóval tudomásul kell venni, hogy a viselkedés és a gondolkodás formálódása állandó. Egy egész életen át tart. (Leszámítva azt az esetet, ha született fafejek vagyunk.) És ez bizony kihatással van a pénzügyeinkre is.

Sok mintánk ugyanis van olyan régi, hogy esetleg a változó vilgá körülményei között elavult. Tehát amit a szüleinktől tanult az én generációm, miszerint a hitel természetes dolog, majd kifizetjük, az ma már nem működik. A szüleink ugyanis még kaphattak minimális kamatozású vagy kamatmentes kölcsönt, a keresetükhöz mérten nem rettenetes részletekkel. Ma azonban, amikor még a törvény szerint is normális, hogy a havi fizetésed 50%-át elvigye a bank törlesztés gyanánt (ez a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató, azaz a JTM mértéke), ez már korántsem olyan jó ötlet.

Tőlük vajon mit tanultál?

 

Feladat #2

Pénzügyi nagytakarítás – az ismerősök között

 

Vedd elő a már megkezdett szokásleltárt! A családtól kapott rutinokat, mintákat már összegyűjtötted, és egy vonallal le is zártad. Ezért most a vonal alatt folytatjuk.

Ugyanúgy gyűjtsd össze a pénzzel, pénzügyekkel és az időbeosztással kapcsolatos szokásokat, gondolkodási mintákat, amelyeket magától értetődő igazságként fogadsz el, mint a családodnál. Most azonban írd oda azt is, hogy melyiket kitől kaptad!

Ne értsd félre! Nem büntetőtábori listát készítünk. Csak jó tudni, ki milyen befolyással van valójában az életedre.

 

 

A pénzügyi coach (köz)beszól:

 

Az, hogy kivel van szorosabb, gyakoribb kapcsolatod, bizony meglátszik a pénzügyi helyzeteden is. A pszichológiában ezt nevezzük pénzügyi szomszédságnak. Annak a kapcsolati környezetnek, amelynek pénzügyi átlaga nagyjából leírja a Te anyagi helyzetedet is. Ezért fontos, hogy ha komolyan változtatni akarsz a pénzügyeiden, nagy javulást, előrelépést akarsz elérni, akkor olyanokkal vedd Magad körül, akik ebben segítenek, de legalábbis jó példát adhatnak Neked.

Ez nem jelenti azt, hogy az eddigi barátaiddal meg kell szakítanod a kapcsolatodat! Csak azt, hogy engedj be új embereket is az életedbe, akik segíteni tudják az előre jutásodat.

 

Pénzügyi nagytakarítás – jól működik a párkapcsolatod?

 

Pénzügyi coachként már nem először írom le, hogy a hozzám forduló ügyfelek kb. 80%-ánál derül ki legkésőbb a második ülés alkalmával, hogy valójában nem is a pénzzel vannak gondjai, hanem a párkapcsolata nem az igazi. És ez a pénz kapcsán derül ki.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól:

 

Miért éppen a pénz a legjobb jelzőrendszer a kapcsolataid minőségének megmutatására? Mert eszméletlen sok érték, komplett értékrendek kapcsolódnak hozzá. Mindenkiben. Valójában amikor a pénzen veszekszetek, akkor az eltérő értékrendek feszülnek egymásnak. Mivel az értékrendek minden emberben a személyiség részei, így nem nehéz megérteni, hogy ezek a viták sokszor késhegyig mennek. Mert mindenki a személye elleni támadésként éli meg. 

 

Az, hogy a párod és Te hogyan vagytok képesek a pénzről megegyezni, valójában megrajzolja azt is, hogyan működik a kapcsolatotok. (Mondjuk, ez nemcsak a párkapcsolatra igaz, de itt fáj talán a legjobban, ha nem megy az összecsiszolódás.) Van néhány pénzügyi személyiségtípus, amely eleve a kapcsolati működsémódok alapján írható le. Ilyen pl. az agresszor vagy az áldozat típus. (Egyszer majd írok bővebben a pénzügyi személyiségtípusokról is. 🙂 )

A párodtól nem biztos, hogy átveszel szokásokat, mintákat – sokkal inkább együtt alakítjátok ki azokat. Még akkor is igaz ez, ha egyikőtök a kapcsolat pénzügyi részében az agresszor, a másikótok pedig az áldozat. A kapcsolat minden részletének kialakításához ketten kelletek. A pénzügyi részéhez is.

Mivel mindenféle kapcsolat közül ezt élitek meg minden nap, ezért ez a legintenzívebb a pénzügyi kapcsolatrendszeredben. Ezért halmozódik fel itt a legtöbb mocsok. Ezzel számolj a pénzügyi nagytakarítás során is.

Feladat #3

 

Pénzügyi nagytakarítás – milyen otthoni pénzügyi szokásaitok vannak? 

 

Vedd elő újból a papírt, és a harmadik blokkba azt írd le, hogy a párkapcsolatotok során milyen jó és rossz pénzügyi szokásokat, mintákat alakítottak ki. (Ha ráhagysz minden pénzügyi intéznivalót a párodra, mert Te nem szeretsz foglalkozni vele, az is egy szokás. Te döntsd el, hogy jó vagy rossz.) 

 

Pénzügyi nagytakarítás – most jön a lényeg! 

 

Ha eddig megvagy, és összeállt a lista, akkor még egy kis kiegészítést kell tenned. A párkapcsolati részt mindenképpen mutasd meg a párodnak is!

Mégpedig azért, mert lehet, hogy lesz olyan rutin és minta, amit Te jónak értékeltél, neki viszont rossz, és fordítva. Sajnos megesik, hogy Te elégedett vagy valamivel, de a partnered még messze nem az ugyanazzal a dologgal kapcsolatosan. Ezek innentől már nem jó szokások, hanem bizonytalanok, amelyeket biztos, hogy kezelni kell.

 

Pénzügyi nagytakarítás – mi legyen a jó szokásokkal és mintákkal? 

 

Ha ezek eddig is működtek, segítettek Neked, akkor hagyd békén őket. Használd ezeket továbbra is egészséggel! És legfőképpen tudatosan. 🙂

 

Pénzügyi nagytakarítás – mi legyen a rossz rutinokkal és gondolkodási sémákkal? 

 

Azt hiszem, ez teljesen egyértelmű, bár ezt a legnehezebb megvalósítani. Ha azonban legalább  ár azt tudod, mi az, ami hátráltatja a pénzügyi előrejutásodat, mi az, amit ki kell söpörnöd az életedből a pénzügyi nagytakarítás keretében, az már fél siker.

És van itt még valami… 

Nem véletlenül írtad oda a tágabb ismeretségi körödnél, hogy kitől kaptad a jó és a rossz mintákat, rutinokat. Ugyanis – nem csak pénzügyi okok miatt -, de most van itt az ideje, hogy elgondolkodj rajta, hogy ezekkel az emberekkel milyen fokon akarod működtetni a továbbiakban a kapcsolatod. Lehet-e rajta javítani, érdemes-e, kell-e. Vagy mindkettőtöknek jobb, ha szépen elbúcsúztok egymástól. Ha ez nem megoldható, akkor ki kell találnod, hogyan tudod olyan mederben tartani a kapcsolatotokat, amellyel a lehető legkevesebb érzelmi és bármilyen más kárt okozzátok egymásnak.

 

Pénzügyi nagytakarítás – mi legyen a bizonytalanná vált szokásokkal? 

 

Tudod, ezek voltak azok, amelyeket Te vagy a párod jó rutinnak, mintának értékeltetek, de a másikótok éppen ellentétesen gondolkodott ugyanarról a szokásról. Ezen egy dolog segíthet csak:

a megegyezés.

Ami nem jó, akár csak egyikőtöknek is, azt újra kell gondolnotok, és újra kell kalibrálnotok. meg kell egyeznetek arról, hogyan csináljátok úgy, hogy az mindkettőtöknek elfogadható legyen. Szép munka lesz, de sok lesz a haszna. Nemcsak pénzügyileg.

 

Pénzügyi nagytakarítás – ha ehhez nem elég a seprű…

 

…mert megakadtatok, úgy érzitek, hogy nem boldogultok, nincs több ötletetek, nem tudtok megegyezni, akkor keressetek segítséget itt.›››

 

Csók & csoki! 

🙂 Csilla 🙂 

Posted on: 2017-03-21, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük