Elő a seprűt! – Pénzügyi nagytakarítás 2. rész

Pénzügyi nagytakarítás - rakj rendet a pénzügyeidben!

Két hete pénzügyi nagytakarításba kezdtünk – mégpedig a fejedben. Pénzügyi coachként ugyanis napi szinten tapasztalom, hogy milyen sok tévhit akadályozza meg mindennapi életünkben azt, hogy stabil legyen az anyagi helyzetünk. Úgyhogy a pénzügyi nagytakarítás folytatódik – most már a gyakorlatban! 

 

 

Pénzügyi nagytakarítás – mérd fel, hol tartasz most! 

 

Mielőtt bármibe is belevágnál, a legfontosabb, hogy fillérre pontosan tisztában legyél azzal, milyen is valójában a pénzügyi helyzeted. Ebbe azonban nemcsak az tartozik bele, hogy tudd, mennyi pénz van a bankszámládon és a pénztárcádban.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

 

Apropó, ha már itt tartunk: meg tudnád mondani kapásból, hogy mennyi pénz van most a pénztárcádban – anélkül, hogy kinyitnád és megszámolnád? 

A pénzügyi tudatosság egyik alapvető lépése, hogy jó közelítéssel (tehát nagyjából ezer forintnyi eltéréssel) meg tudd mondani, éppen mennyi pénz van Nálad. Nem azért, mert ez jó memóriateszt lenne (különben annak is kiváló!), hanem azért, hogy tisztában legyél vele, mire mondhatsz igent vagy nemet.

És az is kiderül ám ilyenkor, hogy nagyjából hol van a pénzügyi komfortzónád. Vagyis az a pénzügyi környezet, amelyben még biztonságosan tudsz mozogni. Ha ugyanis elkezded tudatosan figyelni, általában mennyi pénzt hordasz Magadnál, kb. az ötödik-hatodik alkalom táján kiderül, mi az az összegsáv, amelyen belül anyagilag biztonságban érzed Magad. Ez sem nem túl sok, sem nem túl kevés – pont kényelmes ahhoz, hogy nyugodt legyél, elég pénz van Nálad. 

Ugyanez igaz a bankszámlára is. Volt egy ügyfelem, aki pénzügyi személyiségtípusát tekintve igazi dorbézoló volt, vagyis a spórolós és a költekező egy fura keveréke. Egy darabig kitartóan spórolt, de mihelyst a megtakarításai elértek egy bizonyos összeghatárt, azonnal elszórta. (És korántsem biztos, hogy arra, amire eredetileg gyűjtött.) Ennek magyarázata az volt, hogy volt egy olyan összeg, ami a pénzügyi komfortzónájának a határát jelentette. Amint ezt elérte, gyakorlatilag elkezdte égetni a zsebét a pénz: nem érezte elég magabiztosnak magát, hogy ennél nagyobb összeget is képes lenne biztonságosan és jól kezelni. Ezért ösztönösen igyekezett megszabadulni a pénztől: elköltötte. Így újra a pénzügyi komfortzónáján belülre került, megnyugodott, és újra kezdhette a ciklust.

 

 

Pénzügyi nagytakarítás - rakj rendet a pénzügyeidben!
fotó: pablo.buffer.com

 

 

Pénzügyi nagytakarítás – akkor hol is tartasz most? 

 

A pénzügyi nagytakarítás első lépése tehát az lesz, hogy készíts egy vagyonleltárt!

Írd össze, hogy mid van, és milyen értékben!

Vegyél elő egy papírt, a bal oldalára írd fel, hogy milyen tulajdonod van, ami anyagi értékkel bír, mellé a jobb oldalra pedig azt, hogy ennek mennyi a pénzben kifejezett értéke (legalább körülbelülre). Amit itt felsorolhatsz, ha van ilyened:

 • lakás, ház, telek, résztulajdon
 • ingatlan haszonélvezeti joga (ez ugyanis forgalomképes vagyoni értékű jog)
 • autó, vagy egyéb nagyértékű jármű (a robogó is ebbe a kategóriába tartozik – de csak ha a Te neveden van nyilvántartva)
 • nemesfémek, vagyis arany, ezüst, platina – ékszerek, befektetési arany, aranyra szóló értékpapír
 • részvények,
 • kötvények,
 • egyéb értékpapírok (pl. állampapírok)
 • bankbetétek – már ha még van, aki ebben tartja manapság a pénzét, jellemzően ezek a tartalékok szoktak lenni
 • takarékbetétkönyv – volt, akinél még láttam ilyet is
 • bankszámla
 • készpénz
 • NYESZ – alias nyugdíjelőtakarékossági számla
 • TBSZ – alias tartós befektetési számla
 • unit-linked biztosítások – amik nem éppen a legjobb befektetések, de ha ápolod, akkor az is hoz pénzt
 • önkéntes nyugdíjpénztári befizetések – ezek ugyan nem arra vannak kitalálva, hogy bármikor felvedd őket, de ha mégis muszáj, akkor az is pénzt ér
 • nyugdíjbiztosítás – ezt nem a nyugdíjpénztárak, hanem a biztosítók kötik nyugdíjcélra
 • lakástakarékpénztár – röviden LTP, aminek szintén nem az a célja, hogy előrántsd belőle a pénzt, mint nyulat a cilinderből, de végszükség esetén ez is pénzzé tehető
 • gyűjtemények – itt a festménytől a limitált kiadású sportcipőkön át a különleges kiadású bélyegen keresztül a ritkább Kinder-tojás figurákig(! – igen, jól olvasod!) sok minden szóba jöhet
 • vállalkozás – ha ez a sajátod, annak értékét a könyvelőddel már jól meg tudjátok becsülni
 • vállalkozás – ha másé, akkor a más vállalkozásában szerzett tulajdonrészed értéke lesz a vagyoni érték
 • egyéb, ami pénzt ér, pénzzé is tehető, de nekem most nem jutott eszembe…

 

Ha ezt összeírod, akkor tudod, hogy milyen vagyonod van – vagyis azt, hogy eddig mit sikerült felhalmoznod az anyagi biztonságod, illetve az anyagi függetlenséged megteremtése érdekében.

 

Pénzügyi nagytakarítás – folyt. köv.! 

 

Merthogy ezzel még messze nincs vége! Most ugyanis a pénzügyi stabilitásod hátterét mértük csak fel – viszont még lövésünk sincs róla, hogy a mindennapi pénzügyeidet mennyire tartod kézben. Ugyanis ha itt elcsúszik valami, akkor könnyen borulhat miatta a már felépített háttér is.

Vagyis a pénzügyi nagytakarítás a mindennapi pénzügyekkel folytatódik. 🙂

Csók & csoki, no meg jólét! 

🙂 Csilla 🙂 

Posted on: 2017-03-15, by :

1 thought on “Elő a seprűt! – Pénzügyi nagytakarítás 2. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük