Jöjjön a pénzügyi nagytakarítás! 1. rész

A pénzügyi nagytakarítás szezonja megkezdődött!

A múlt héten Judit a tavaszi fáradtság elleni tippjeivel segített felkészülni a tavaszra. Ezen a héten a pénzügyi nagytakarítás kerül sorra. Miért? Mert a nagytakarítás nemzedékeken átívelő rögzült agyi program minden nőben: mihelyst húsvétot érzünk közeledni – és persze enyhül az idő – abban a pillanatban elkezdjük vakarni a fejünket, hogy mikor is pucoljunk ablakot, mossunk függönyt, takarítsuk le a pókhálót, és sikáljuk végig a legutolsó sarokig a lakást. És ha már úgyis életmódváltást forgatunk a fejünkben, miért ne kezdhetnénk azt a pénzügyeinkkel?

 

 

Pénzügyi nagytakarítás – kezdjük fejben!

 

A pénzzel való helyes bánásmódot, a pénzkezelést és a pénzügyi gondolkodást a kutya nem tanítja. Nem, még a gazdasági egyetemeken, fősulikon sem. Amit ott meg lehet tanulni, az az, hogy egy vállalat pénzügyeit hogyan intézze az ember fia/lánya, és nem azt, hogy hogyan keresse meg, ossza be, óvja meg, gyarapítsa – és hogyan tartsa meg a saját pénzét.

A pénzzel az a gond, hogy senki nem tanítja – és mindenki eléggé a magánügyének is érzi ahhoz, hogy hagyja, bárki beleszóljon, hogyan bánik vele. Még akkor is, ha éppen tanulni lehetne attól a bárkitől.

Tehát az első, amit a fejünkben a pénzügyi nagytakarítás keretében rendbe kellene tennünk:

 

a pénzügyeimet nem kötöm mindenki orrára – de akitől tanulhatok róla, annak mindenképpen!

 

A pénzügyi nagytakarítás szezonja megkezdődött!
Fotó: pixabay.com/Robfoto

 

Nem más ez, mint a tanácsok el- és megfogadásának képessége.

Aláírom, hogy a pénz intim dolog. Nem kicsit. Nagyon. Nem véletlenül nem beszéljük meg fűvel-fával, mennyi pénz van éppen a folyószámlánkon. Hanem legfeljebb azzal, aki már kiérdemelte a bizalmunkat. Mint például a párunkkal.

Viszont meztelenre sem vetkőzünk mindenki előtt. Az orvos előtt mégis megtesszük több-kevesebb szégyenlősség nélkül. Mert tudjuk, hogy szükség van rá, hogy az orvos mindent lásson, különben nem tud jó diagnózist és terápiát adni.

Valahogy így kellene gondolnunk azokra is, akik segíthetnek nekünk abban, hogy végre sínre tegyük a pénzügyi életünket. Hiszen hogyan tudna egy nálunk tapasztaltabb mentor, egy pénzügyi tanácsadó vagy egy pénzügyi coach korrekt javaslattal előállni, ha nem ismeri a pontos anyagi helyzetünket? Képzeld el, ha arra kérsz egy korrekt pénzügyi tanácsadót, mondja meg, mennyi pénzt kell félre tenned ahhoz, hogy három éven belül egy kislakáshoz juthass, miközben azt elhallgatod, hogy éppen most vettél fel két évre áruhitelt a LED TV-re… Lehet, hogy nem vagy büszke rá, hogy ezt meglépted, viszont kikeveredni sem fogsz tudni az adósságból, ha figyelmen kívül hagyod a fizetnivalót. Viszont ha a pénzügyi tanácsadó is figyelmen kívül hagyja az információhiány miatt, abból csak az sül ki, hogy Te sem tudod helyre tenni a pénzügyeidet, és ráadásul  a pénzügyi tanácsadóban is csalódsz, mert nem válnak be a tanácsai.

Vagyis szavazz bizalmat annak, akitől tanulhatsz!

 

Pénzügyi nagytakarítás – második felvonás

 

Igen, a nálunk pénzügyileg okosabbnak, intelligensebbnek bizalmat kell szavaznunk. Ehhez azonban az is kell, hogy képes legyél kiválasztani, ki az, akitől tanulhatsz, akinek érdemes megfogadni a tanácsait.

 

Ki lehet ilyen pénzügyi mentor?

 

Egyrészt az, aki ezt tanulta.

Másrészt az, aki ezt tanítja (mentorként, tanácsadóként, coachként, trénerként). Pontosabban aki hajlandó ezt tanítani. (Vannak sokan, akik jó példaképek lehetnének, de semmi pénzért nem osztanák meg a tudásukat másokkal.)

Harmadrészt az, aki csinálja is azt, amit taníthat Neked. (Ha valahol igaz az, hogy nem hiszünk annak, aki bort iszik, de vizet prédikál, akkor azok a pénzügyek.)

Na most, a bizalmat csak az érdemli meg, aki ebből egyszerre mind a hármat tudja. Akinek elegendő tudása van, mert könyvből ÉS tapasztalatból megszerezte azt, aki hajlandó ezt át is adni, és aki sikeresen műveli is (tehát ő maga is jól él), az lesz a Te embered!

Ezek mentén a kritériumok mentén már ki lehet szűrni azt, hogy kitől kérhetsz valóban használható pénzügyi tanácsokat. Ez azt jelenti, hogy a szomszéd Mari néni ne akarjon Neked világra szóló befektetést ajánlani, még akkor sem, ha neki évi 25%-os hozamot ígértek, addig, amíg ő maga csak átlagos színvonalon képes maximum megélni. Őt akkor még semmi nem jogosítja fel arra, hogy pénzügyekben ossza Neked az észt.

Ugyanúgy az XY biztosító üzletkötője sem, aki hiába nevezi magát pénzügyi tanácsadónak, messze van ő attól, amikor talán csak egy kicsivel él jobban, mint Te. Ahogyan a banki ügyintéző sem tanácsadó.

A lényeg: olyan emberek tanácsát fogadd meg csak pénzügyekben, akit követendő példaként tudsz elismerni. 

 

A pénzügyi nagytakarítás még messze nem ért véget, csak a Te időd véges! Ezért jövő héten folytatjuk, hogy mi az, amit nagyon másképpen kell ezentúl gondolnod, ha azt szeretnéd, hogy jóban legyetek: a pénz s Te.

Csók & csoki! 

🙂 Csilla 🙂 

 

Fotó: pixabay.com/Robfoto

Posted on: 2017-02-27, by :

2 thoughts on “Jöjjön a pénzügyi nagytakarítás! 1. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük