Így tarthatsz ki hosszú távon is az életmódváltás mellett

Január elsején beindultál, nekikezdtél az életmódváltásnak, de nem tudod, hogyan tarts ki mellette hosszú távon is? A kérdés már csak azért is aktuális, mert a nagy lendület a felmérések szerint általában ilyenkor, január közepén kezd alábbhagyni. Ha tartasz tőle, hogy nálad is ez lesz, de nem szeretnél belebukni az életmódváltásba, adok néhány tippet ahhoz, hogy hosszú távon is képes legyél fenntartani a programot

1. Figyelj a fokozatosságra!

A fokozatosság ne csak abban nyilvánuljon meg, hogy kicsiben kezded a változtatást. Figyelj a testedre, és amikor úgy érzed, ideje a továbblépésnek, emeld egy kicsit a tétet: adj hozzá pár percet az edzéshez, vagy tedd intenzívebbé, lépj egy lépcsőfokot az egészséges táplálkozásban. Igyekezz nem megrekedni egy ponton.

2. Tervezd be a buktatókat!

Akármilyen szilárd is az elhatározásod, lesz egy olyan buli, ahol tortát eszel és kólával öblíted le, vagy egy olyan videós este, ahol nem tudsz majd ellenállni a chipsnek. Sőt, olyan is lesz, hogy nagyon nem lesz kedved edzeni, ezért inkább visszabújsz az ágyba. Ha itt feladod, csak mert úgy érzed, hogy elbuktál, akkor vesztettél. Inkább tervezd be azt is, hogy nem lesz mindig, minden tökéletes, és egyszerűen folytasd ott az életmódváltást, ahol abbahagytad.

Süti
Egyszer-egyszer úgyis elcsábulsz. Nincs ezzel semmi baj, csak ne add fel.

3. Ne félj váltani!

Ha úgy érzed, hogy egy étrend, vagy egy sport nem jó neked, vagy bár elsőre tetszett, most már nem kedveled, ne félj váltani! Lehetőleg ne valami extrém diétát kövess, hanem olyat, ami fenntartható, és szükség esetén átalakítható.

4. Ne tilts, változtass!

A tiltás már csak olyan, hogy azonnal lázadni kezdünk ellene. Épp ezért ne beszélj jó és rossz, szabad és tilos ételekről, inkább fogd fel úgy az egészet, hogy a saját érdekedben változtatsz. Ráadásul, ami nem egészséges, az sincs teljesen megtiltva, csak lehetőleg minél kevesebbet fogyassz belőle. Ha nagyon kívánod, nyugodtan egyél meg egy szelet tortát, csak lehetőleg ne naponta kívánd meg.

5. Élvezd az utat!

Ne csak az eredmény lebegjen a szemed előtt, hanem az út is legyen élvezetes. Az egészséges kaja nyugodtan lehet egyszersmind finom is, edzés közben pedig nem szükségszerű szenvedni. Dolgozz ki egy olyan rendszert, amely érted van, és hozzád alkalmazkodik. És légy jelen mindebben, figyelj oda az érzésekre, az apró részletekre!

Zenét hallgat
Ha a zene motivál, akkor hallgasd a kedvenceidet. Ha nem, akkor találd meg, ami lelkesít

6. Motiváld magad!

Van, akinek a motiváló idézetek jönnek be, van, aki a célt jelképező fényképet szereti kiragasztani a hűtőajtóra, megint más pedig az elszántságát növelő zenét hallgat. Figyeld meg, hogy téged mi serkent cselekvésre, és élj vele!

7. Készülj fel előre a necces helyzetekre!

Minden napnak vannak olyan részei, ahol fokozottan jelentkezik a kísértés – ezekre érdemes előre felkészülni. A délután hármas mélypontra legyen nálad valamilyen feldobó rágcsálnivaló, például mogyoró, gyümölcs – így nem támadod meg a csokiautomatát. Ha tudod, hogy a kolléganőid mind habos kávét fognak inni a közös kávézáskor, keress olyan változatot az itallapon, ami nem teszi tönkre az erőfeszítéseidet, például egy finom lattét sovány tejjel, és tejszínhab nélkül.

8. Ne törődj az okosokkal!

Tudd, hogy egész biztosan lesz majd olyan ember a környezetedben, aki részletesen kifejti majd, miért nem fog sikerülni, amit csinálsz: rosszul fogtál neki, mit csinálsz majd, ha nem úgy alakul, ez csak divat, hülyeség, és különben is, jó vagy te így is. Tudd, hogy két füled van: az egyiken be, a másikon ki…

Tűzijáték
Ha elérsz egy mérföldkövet, ünnepeld meg!

9. Ünnepelj!

Ünnepeld meg magad, ha elértél egy mérföldkövet: ez nem csak a kilókban mutatkozhat meg, hanem abban is, ha már le tudsz futni 15 percet egyben, vagy egy hónapja minden betervezett edzést végigcsináltál. Jutalmazd meg magad valamivel, de ez lehetőleg ne kaja legyen. Egy jó kis kozmetikai kezelést viszont nagyon is megérdemelsz, sőt, utána egy finom, cukormentes limonádéval is koccinthatsz magaddal.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és megkapod az életmódváltó és pénzügyi tippjeinkből összeállított mini email-tanfolyamot. Hidd el, minden helyzetből ki lehet hozni a legjobbat!

Csók & csoki: Judit

Fotók: http://pexels.com

Posted on: 2017-01-17, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük